Folna kiselina u trudnoći

Istraživanja pokazuju da svaka druga osoba u Srbiji, zbog genetike, ne može da u potpunosti iskoristi običnu folnu kiselinu.

trudnica

Savet koji svaki doktor daje trudnicama je da obavezno unose folnu kiselinu, jer su folati neophodni za zdravu trudnoću. Međutim, većina budućih majki uopšte ne razmišlja o tome na koji način će unositi ovaj važni sastojak. Najnovije studije pokazuju na razliku između termina folat i folna kiselina.

Folati su prirodna forma vitamina i mogu se naći u hrani (spanać, zelena salata, pasulj, džigerica…) Folna kiselina je sintetički oblik vitamina, koji se koristi u većini suplemenata. Istraživanja pokazuju da svaka druga osoba u Srbiji, zbog genetike, ne može da u potpunosti iskoristi običnu folnu kiselinu.

Ovo je posebno važno pre i za vreme trudnoće, kada se preporučuje dodatni unos. Nedostatak folata može izazvati brojne negativne posledice po zdravlje, uključujući i preeklampsiju, pobačaj, nedoljovnu telesnu težinu deteta, prevremeno odvajanje posteljice. Zato se, kada god je to moguće, savetuje ishrana bogata folatima, a u drugom stanju se preporučuje dodatna suplementacija.

Važno je znati i to da većina multivitamina za trudnice sadrži sintetičku folnu kiselinu (jer je jeftinija). Preporučuju se preparati koji sadrže aktivni folat najnovije generacije ili 5-Metiltetrahidrofolat. Tako ćete biti sigurni da, bez obzira na genetiku, vaše telo u potpunosti može da iskoristiti dragocene sastojke.

Izvor: Novosti.rs

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA