Feng shui: Izgled dečje sobe po drevnim istočnjačkim načelima

Feng shui, drevna mudrost naroda sa istoka kaže kako pravilan raspored u unutrašnjem prostoru oplemenjuje taj prostor i čini ga takvim da se ljudi u njemu osećaju opušteno, spokojno, srećno. Ta prostorna harmonija dovodi nas do blagostanja.

decja soba

Prilikom uređivanja sobe svoga deteta, roditelji se mogu koristiti feng shui principima i stvoriti takav ambijent u kome će deca uživati i koji će pozitivno uticati na njihovo zdravlje i doprineti njihovom pravilnom razvoju. Ako mislite da u svemu tome ima istine, evo kako bi soba mališana prema drevnom kineskom učenju trebala da izgleda.

Za poziciju dečje sobe treba odabrati zapadnu stranu u stambenom objektu. Po feng shui-ju to je prostor kuće ili stana koji će najviše pogodovati zdravlju i dobrobiti mališana, čini će ih spokojnim i podsticaće njihovu kreativnost. Raspored stvari u sobi treba da bude takav da omogućuje nesmetano kretanje energije. Evo šta sve ovo znači u praksi.

Ako sobu dele više mališana svakom od njih treba obezbedit jedan njen deo kako bi svako dete imalo svoj mali lični kutak.

Kada je u pitanju izbor nameštaja, on treba da bude svetlih tonova, izrađen od prirodnih materijala – drveta, pamuka i sl. Glomazni komadi i prenatrpanost nameštajem em se kosi sa pravilima feng shui-ja, em nije nimalo praktično. Nameštaj za sedenje i spavanje treba da bude udoban, ali ne sme da zauzima previše prostora, jer dete neće imati gde da se igra.

Igračke je najbolje čuvati u kutijama i sanducima na podu, ili u zidnim ormarićima i na policama. Naučite decu da pre nego što krenu u krevet pokupe igračke, ili ih pospremite sami.

Krevet treba postaviti tako da kada dete spava, njegova glava ne bude ispod prozora ili u središnjem delu nekog od zidova sobe.

Zidove uz koje stoji krevet dekorišite stikerima ili posterima životinja, prirodnim motivima ili omiljenim crtanim junacima deteta. Pored toga, na zidove možete staviti uramljene fotografije ili dečje crteže. Njihova boja treba da bude pastelnih tonova, a poželjno je dodati detalje jakih boja, jer kontrasti dodatno oplemenjuju prostor.

Kompjuter i televizor nisu poželjni, ali ukoliko baš moraju da budu u sobi mališana, smestite ih što dalje od kreveta. Bilo kakve žice i kablovi treba da budu eliminisani iz dečje sobe, a isto važi i za stone i podne lampe. Ukoliko u sobi ima igračaka i odevnih predmeta koje deca više ne upotrebljavaju, izbacite ih.

Radni sto postavite tako da dok sedi za njim, dete može da gleda u vrata. Ako je to neizvodljivo, alternativu predstavlja ogledalo uz pomoć kojeg mališan može da vidi ko ulazi kada se vrata otvore. Sobna vrata noću držite zatvorena, jer će dete tako lakše zaspati.

Stručnjaci za feng shui smatraju da je metal simbol dečjeg prostora i preporučuju da neki manji predmet od metala, poput priveska, stoji zakačen za okno prozora. Pobornici ovog drevnog umeća veruju da se tako privlači pozitivna energija koja decu čini smirenom i manje agresivnom. Takođe, oni savetuju da je dobro da se bar jednom godišnje u sobu uvede neka novina, makar to bio i samo jedan jedva primetan detaljčić.

Sobne biljke nisu naročito preporučljive za dečju sobu. Dovoljno je da u njoj budu 1-2 saksije sa cvećem koje treba držati na većem odstojanju u odnosu na krevet. Što se vrsti sobnih biljaka tiče, roditelji trebaju imati na umu da su neke vrste cveća toksične. Takođe, bonsai ne treba čuvati u dečjoj sobi, jer je po feng shui-ju on simbol sputanog rasta.

I na kraju, vrlo je bitno da u ceo posao oko uređenja sobe uključite i dete. Dozvolite mu da samo odabere zidne stikere i fotografije koje će stajati na zidu, pažljivo slušajte i razmatrajte mališanove želje i predloge. Izgled sobe je dobar onoliko koliko se dete u njoj oseća bezbedno i lagodno.

 

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA