Aritmije srca kod dece

Srčane aritmije se veoma često sreću kod dece. Zapravo možemo reći da svako dete ima aritmiju. Srećom, kod većine dece se radi o aritmijama koje su karakteristika zdravog srca – dakle NISU u pitanju bolesti, već normalna (fiziološka) varijacija srčanog rada.

Foto: Flickr

Ubrzanje srčanog rada (tahikardija je stručan naziv za ubrzani srčani rad) najčešće NIJE opasno kod dece, ali ima takozvanih patoloških tahikardija koje mogu biti veoma opasne, a koje se ipak veoma retko javljaju. Teško da ima deteta koje se makar jednom nije požalilo na ubrzani srčani rad. Lupanje srca kod dece je veoma česta prateća pojava brojnih bolesti ili stanja koja NISU znak bolesti srca!

Na primer, povišena telesna temperatura UVEK ide sa ubrzanjem srčanog rada, a to je potpuno normalno. Ipak, kod većine roditelja ovaj simptom  izaziva strah i trčanje kod pedijatra. Moramo reći i da većina pedijatara ima strah od tahikardija pa se deca hitno upućuju kod dečjeg kardiologa. Zato smo se odlučili da vam približimo ovaj problem koji, kod ogromne većine dece, i nije bolest!

Koje su normalne vrednosti brzine srčanog rada (srčane frekvence) u mirovanju (u budnom stanju) Brzina srčanog rada se izražava kao broj otkucaja u minuti (srčana frekvenca). Kod odraslih je lako – normalno srce “radi” od 60 do 100 otkucaja u minutu. Sve preko 100/minuti je tahikardija. Kod dece je malo teže odrediti gornju granicu normalne srčane frekvence, jer ona zavisi od uzrasta (ali i telesne mase i visine).

Što je dete manje, srce normalno brže radi! Postoje detaljne tablice normalnih vrednosti za svaki uzrast, ali je to ipak za doktore. Navešćemo orijentacione vrednosti gornje granice normalne srčane frekvence U MIROVANJU (dakle van aktivnosti ili bolesti) koje mogu roditeljima poslužiti za javljanje lekaru.   Tako, na rođenju je gornja granica oko 220/min, a tokom prve godine se smatra da ne bi trebalo srce da radi brže od 160-180 otkucaja u minutu. Kod predškolaca gornja granica je oko 120/min, a školska deca i adolescenti se “računaju” kao odrasli, pa je svaka fekvenca preko 100/minuti tahikardija koja treba da se “proveri” kod pedijatra.

 • Kako roditelji mogu da izmere srčanu frekvencu

Najbolje je da to ne merite! Ali ako se dete često žali na kratke “epizode” tahikardije bilo bi veoma korisino da se to i izmeri. Najlakše je preko pipanja pulsa neke od arterija.   Na ruci je nadostupnija karotidna arterija na vratu koja se pažljivim pogledom vidi kako pulsira između grkljana i spoljašnjih mišića vrata. To lako možete probati i na sebi i na detetu! Uzmete sat i izbrojite broj otkucaja srca za 15 sekundi. Taj broj (na primer 22) pomnožite sa 4 i dobija se frekvenca srčanog rada u minutu (ovde je to 22 x 4 = 88/min)

 • Koje su situacije kad srce treba brže da radi

Ovo su takozvane fiziološke tahikardije (stručno se naziva sinusna tahikardija) koje treba razlikovati od patoloških koje traže praćenje ili lečenje. Zajednička karakteristika ovih bezopasnih tahikardija je da prestanu kada prestane njihov uzrok.

Podeli:

Komentari

 1. Nevena says:

  Pregled je uradjen ekg uredan sinus ritam 65 i uzv srca je uredan

 2. Jelena says:

  Postovani kakvom se dijagnostikom moze otkriti AV blok 3 stepena….ekg i ultrazvuk srca su mi uredni….

 3. Nela says:

  Postovani u zadnje vreme mi se desava da mi srce zastane na par sekundi i ponovo radi…juce ujutru mi se desilo kad sam ustala iz kreveta osetila sam tezinu u grudima i staviila sam ruku na srce nije kucalo par sekundi i onda je opet pocelo da kuca…radila sam ekg i ultra zvuk koji su uredni…molim vas da li ovo moze biti nesto opasno…

  • MojPedijatar says:

   Sve ovo NE ukazuje na.problem sa.srcem!!!

   Skoro.sigurno se radi o psihogenim tegobama.

 4. Jana says:

  Dobro vece doktore , cesto mi se desava da otezano disem , fizicki sam cesto aktivna i to mi ne smeta tj ponekad pri umoru isto to osetim i neko mrdanje u grudnom kosu i nelagodnost u grlu . Da li to moze da ukaze na neki problem sa srcem ?
  Hvala unapred

 5. Nika says:

  Dobro vece doktore , često mi se dešava da mi nesto prodje kroz stomak ili u predelu srca , takođe osećam nekada neprijatnost u grudima. Da li je moguce da se to javlja zbog puberteta? Kao da mi je preslo u naviku da drzim ruku na srce i brojim ili slusam otkucaje srca .. hvala unapred na odgovoru!

  • MojPedijatar says:

   Jasno je dase NE radi o bolesti srca! Ovo su tipične tegobe na nervnoj bazi – NE treba obraćati paznju na ovo!

 6. j.k says:

  Radio sam ekg imam 18 god isto i krvnu sliku i gradi = uredni

  ta 110/70 mmhg , sinus takihardija 105/min oska normoponirana so uredna morfologija i sproveduvanje na ST segmeentot i T branot , status po sistemi ureden

  PLZ pomos treniram kick box i nekad zna se javi bol predel srce nije to neki bol ali cim stanem 3 sec prodje pa opet posle lagano produzim pak imam i u brzanja srca pri vozbudu,stra itd

  • MojPedijatar says:

   Bez prwgleda NEMA prave peocene, ali ove tegobe NE UKAZUJU na bilo kakav problem sa srcem!

   • j.k says:

    hvala,i nesto sam hteo da pitam kad se penjam stepenice,slusam svog srca na uho, ali nisam umoran isto i kad se opteretim jako slusam svog srca na uho dali ovo mozda bidi neki problem ili je normalno?

 7. Pepi says:

  Jel treba da brinem ako pri fizicku aktivnost bol leve strane kod srca stezanje i prodje za 10 sec i onda opet produzim sa aktivnost i sv e je ok? i sta je sinus ritam

Strana 10 od 17<<<89101112>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA