Aritmije srca kod dece

Srčane aritmije se veoma često sreću kod dece. Zapravo možemo reći da svako dete ima aritmiju. Srećom, kod većine dece se radi o aritmijama koje su karakteristika zdravog srca – dakle NISU u pitanju bolesti, već normalna (fiziološka) varijacija srčanog rada.

Foto: Flickr

Ubrzanje srčanog rada (tahikardija je stručan naziv za ubrzani srčani rad) najčešće NIJE opasno kod dece, ali ima takozvanih patoloških tahikardija koje mogu biti veoma opasne, a koje se ipak veoma retko javljaju. Teško da ima deteta koje se makar jednom nije požalilo na ubrzani srčani rad. Lupanje srca kod dece je veoma česta prateća pojava brojnih bolesti ili stanja koja NISU znak bolesti srca!

Na primer, povišena telesna temperatura UVEK ide sa ubrzanjem srčanog rada, a to je potpuno normalno. Ipak, kod većine roditelja ovaj simptom  izaziva strah i trčanje kod pedijatra. Moramo reći i da većina pedijatara ima strah od tahikardija pa se deca hitno upućuju kod dečjeg kardiologa. Zato smo se odlučili da vam približimo ovaj problem koji, kod ogromne većine dece, i nije bolest!

Koje su normalne vrednosti brzine srčanog rada (srčane frekvence) u mirovanju (u budnom stanju) Brzina srčanog rada se izražava kao broj otkucaja u minuti (srčana frekvenca). Kod odraslih je lako – normalno srce “radi” od 60 do 100 otkucaja u minutu. Sve preko 100/minuti je tahikardija. Kod dece je malo teže odrediti gornju granicu normalne srčane frekvence, jer ona zavisi od uzrasta (ali i telesne mase i visine).

Što je dete manje, srce normalno brže radi! Postoje detaljne tablice normalnih vrednosti za svaki uzrast, ali je to ipak za doktore. Navešćemo orijentacione vrednosti gornje granice normalne srčane frekvence U MIROVANJU (dakle van aktivnosti ili bolesti) koje mogu roditeljima poslužiti za javljanje lekaru.   Tako, na rođenju je gornja granica oko 220/min, a tokom prve godine se smatra da ne bi trebalo srce da radi brže od 160-180 otkucaja u minutu. Kod predškolaca gornja granica je oko 120/min, a školska deca i adolescenti se “računaju” kao odrasli, pa je svaka fekvenca preko 100/minuti tahikardija koja treba da se “proveri” kod pedijatra.

 • Kako roditelji mogu da izmere srčanu frekvencu

Najbolje je da to ne merite! Ali ako se dete često žali na kratke “epizode” tahikardije bilo bi veoma korisino da se to i izmeri. Najlakše je preko pipanja pulsa neke od arterija.   Na ruci je nadostupnija karotidna arterija na vratu koja se pažljivim pogledom vidi kako pulsira između grkljana i spoljašnjih mišića vrata. To lako možete probati i na sebi i na detetu! Uzmete sat i izbrojite broj otkucaja srca za 15 sekundi. Taj broj (na primer 22) pomnožite sa 4 i dobija se frekvenca srčanog rada u minutu (ovde je to 22 x 4 = 88/min)

 • Koje su situacije kad srce treba brže da radi

Ovo su takozvane fiziološke tahikardije (stručno se naziva sinusna tahikardija) koje treba razlikovati od patoloških koje traže praćenje ili lečenje. Zajednička karakteristika ovih bezopasnih tahikardija je da prestanu kada prestane njihov uzrok.

Podeli:

Komentari

 1. jure says:

  Imam 13 godina i srce mi brzo lupa izmjerio dam tlak i imao sam 118 i osjecam bol u grudima sta da radim jeli to ppano hvala

  • MojPedijatar says:

   Ne izgleda da je bilo šta ozbiljno, ali se bez pregleda ne može napraviti prava procena.

 2. Naca says:

  Postovani doktore, mojoj cerki je na siatematskom pregledu radjen ekg i merili su joj pritisak. Pritisak joj je bio 140/80, a puls 100. Nista doktorka nije rekla osim da sledece nedelje ode na kontrolu da se proveri pritisak. Cerka je vidno uplasena i kaze da onog trenutka kad su joj rekli da ce joj meriti pritisak ona mnogo uplasila. Ona ima 13 god. Kada je bila na sistematskom imala je ciklus, i puno je krvarila. Sta vi predlazete? Merila sam joj nakon toga opet pritisak i bio je isti i ona je opet bila prestravljena. Da li je moguce da je to od straha?

 3. Boki says:

  Postovani doktore,
  Kcerka 5 godina i 10 mjeseci. Prije 2 mjeseca imala netipicnu konvulziju. Eeg pokazao da ima naznake epilepsije. Vec 40 dana pije Depakine sirup (2× 150 miligrama dnevno). Danas se pozalila da joj srce jako lupa. Mjerio sam puls i krece se od 100-120. Problem je sto je rad srca veoma neravnomjeran i krene brzo pa uspori. Sve vrijeme dok sam ja slusao je bilo tako. Sta mislite o cemu se radi, da li ima veze sa ovom terapijom za epilepsiju i da li treba da se brinemo?
  Unaprijed hvala

  • MojPedijatar says:

   Ova brzina srčanog rada kod dece ovog uzrasta NE treba da Vas brine.

   Detaljna procena srcanog rada je nemoguća.bez EKG-a, ali ovo zaista ne izgleda kao razlog za brigu.

   • Boki says:

    Mene brine nepravilan rad srca (kuca normalno pa onda ubrza pa se opet vrati u normalu). Tako je bilo svaki put kada sam provjeravao. Da li je to normalno?

 4. Jaško says:

  Postovani doktore, imam (muško)16 godina i ponekad(skoro veoma rijetko) kao da ubrzano ili sprije kuca srce i to traje sam 1 sekunda, ne znam kako da vam objasnim kao da mijenja ritmus ali me nista ne boli i ne ubada u grudima samo se ja uplasim mnogo.

  • MojPedijatar says:

   Nemojte da “osluškujete”,srce detetu koje NEMA tegoba!

   To naprosto nije Vaš posao i to NE treba da se radi. Svako dete, pa i najzdravije, može da ima nepravilan rad srca, a SAMO dečji kardiolog uz EKG može da napravi.pravu procenu.

   NIŠTA od ovoga što ste opisali NE ukazuke da dete ima neki ozbiljan problem.

 5. Jelena says:

  Pozdrav zadnjih mjesec dana imam blagu temperaturu i jake bolove u gornjem delu telu misicima,medjutim meni je puls uvek bio oko 85 a sad mi se spustio na 60 50 molim vas sta bi moglo biti u pitanju…

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda i EKG-a se ne može napraviti precizna procena. Ne izgleda ništa ozbiljno, ali ako se ovo nastavi – trebalo bi to obaviti.

 6. slavica says:

  moje dete musko, od 16 god, na rodjenju i nadalje potpuno zdravo, pohadja vojnu gimnaziju, i tokom upisa, obavio detaljan pregled svega, pa i srca, eho, kolor dopler, ekg, itd….to je sve bilo u savrsenom redu….oseca se ydravo, retko i prehlade dobija….na sistematskom pregledu prilikom rutinske kontrole ustanovljene ventr. ekstrasistole, javljeju se sporadicno u toku dana, relativno ceste na ekg traci, nekada u toku par minuta a nekad desetak minuta to traje….poceli smo pracenje kod decjeg kardiologa….ne oseca apsolutno nikakve tegobe koje bi bile propratne, niti oseca lupanje srca…..pod opterecenjem, pri vecem pulsu, nema apsolutno nikakve nepravilnosti u ritmu, samo u mirovanju ponekad…..znam, da treba pracenje, ali bi mi pomoglo orijentaciono misljenje, da li imam razloga da vecu zabrinutost……

  • MojPedijatar says:

   Kod OGROMNE VEĆINE dece ovog uzrasta se radi o BEZAZLENIM aritmijama!

   Ako se na testu optetrećenjem VES gube – skoro sigurno je sve OK

 7. Nevena says:

  Pozdrav zadnjih mesec dana pored bolova u misicima i kostima imam malaksalost i sporiji rad srca….puls mi iznosi oko 60 vecinom a pre je bio 85….i uz to osjetim da mi srce zastane na dve sekunde i opet normalno kuca..bila sam kod kardiologa i ultra zvuk je uredan….molim vas recite mi od cega moze da bude ta promena pulsa…i taj zastoj srca nakon cega je rad srca sporiji….kolike su mogucnosti da je u pitanju AV blok?

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda i uvida u EKG je naprosto nemoguće napraviti.procenu.

   Po.opisu se NE čini da.se radi o nekom ozbiljnom problemu

Strana 9 od 17<<<7891011>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA