Aritmije srca kod dece

Srčane aritmije se veoma često sreću kod dece. Zapravo možemo reći da svako dete ima aritmiju. Srećom, kod većine dece se radi o aritmijama koje su karakteristika zdravog srca – dakle NISU u pitanju bolesti, već normalna (fiziološka) varijacija srčanog rada.

Foto: Flickr

Ubrzanje srčanog rada (tahikardija je stručan naziv za ubrzani srčani rad) najčešće NIJE opasno kod dece, ali ima takozvanih patoloških tahikardija koje mogu biti veoma opasne, a koje se ipak veoma retko javljaju. Teško da ima deteta koje se makar jednom nije požalilo na ubrzani srčani rad. Lupanje srca kod dece je veoma česta prateća pojava brojnih bolesti ili stanja koja NISU znak bolesti srca!

Na primer, povišena telesna temperatura UVEK ide sa ubrzanjem srčanog rada, a to je potpuno normalno. Ipak, kod većine roditelja ovaj simptom  izaziva strah i trčanje kod pedijatra. Moramo reći i da većina pedijatara ima strah od tahikardija pa se deca hitno upućuju kod dečjeg kardiologa. Zato smo se odlučili da vam približimo ovaj problem koji, kod ogromne većine dece, i nije bolest!

Koje su normalne vrednosti brzine srčanog rada (srčane frekvence) u mirovanju (u budnom stanju) Brzina srčanog rada se izražava kao broj otkucaja u minuti (srčana frekvenca). Kod odraslih je lako – normalno srce “radi” od 60 do 100 otkucaja u minutu. Sve preko 100/minuti je tahikardija. Kod dece je malo teže odrediti gornju granicu normalne srčane frekvence, jer ona zavisi od uzrasta (ali i telesne mase i visine).

Što je dete manje, srce normalno brže radi! Postoje detaljne tablice normalnih vrednosti za svaki uzrast, ali je to ipak za doktore. Navešćemo orijentacione vrednosti gornje granice normalne srčane frekvence U MIROVANJU (dakle van aktivnosti ili bolesti) koje mogu roditeljima poslužiti za javljanje lekaru.   Tako, na rođenju je gornja granica oko 220/min, a tokom prve godine se smatra da ne bi trebalo srce da radi brže od 160-180 otkucaja u minutu. Kod predškolaca gornja granica je oko 120/min, a školska deca i adolescenti se “računaju” kao odrasli, pa je svaka fekvenca preko 100/minuti tahikardija koja treba da se “proveri” kod pedijatra.

 • Kako roditelji mogu da izmere srčanu frekvencu

Najbolje je da to ne merite! Ali ako se dete često žali na kratke “epizode” tahikardije bilo bi veoma korisino da se to i izmeri. Najlakše je preko pipanja pulsa neke od arterija.   Na ruci je nadostupnija karotidna arterija na vratu koja se pažljivim pogledom vidi kako pulsira između grkljana i spoljašnjih mišića vrata. To lako možete probati i na sebi i na detetu! Uzmete sat i izbrojite broj otkucaja srca za 15 sekundi. Taj broj (na primer 22) pomnožite sa 4 i dobija se frekvenca srčanog rada u minutu (ovde je to 22 x 4 = 88/min)

 • Koje su situacije kad srce treba brže da radi

Ovo su takozvane fiziološke tahikardije (stručno se naziva sinusna tahikardija) koje treba razlikovati od patoloških koje traže praćenje ili lečenje. Zajednička karakteristika ovih bezopasnih tahikardija je da prestanu kada prestane njihov uzrok.

Podeli:

Komentari

 1. Milica says:

  Postovani doktore, imam 15 godina i vec oko nedelju/dve, desava se u periodu ciklusa, a mozda i zbog vremena ujedno, imam ubrzan puls, 103 o.u.m. Ima li razloga za brigu ili ne to normalno za pubertet i ovaj period zivota? Hvala unapred.

 2. Tamara says:

  Dobro vece , imam 14 godina , osecam se jako lose zbog ovoga sto mi se desava osecam kao da mi se srce trza i tada odjednom pocne da kuca jace. Ponekad mi i preskoci , kao da me nesto presece u predelu srca i stomaka. Ne znam zasto ali sve mi je u glavi da imam neki problem sa srcem ali moji roditelji ne obracaju bas toliko paznju tome.. hvala unapred na objasnjenu i odgovoru

 3. Sara says:

  Dobar dan , imam 15 godina i cesto osecam leprsanje u grudima kao da mi se nesto pomera u predelu oko srca , da li to predatavlja neki problem , hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   To se precizno ne.može proceniti bez pregleda, ali se po ovom opisu NE čini da postoji bilo kakav ozbiljan problem.

 4. Martin says:

  Pozdrav postovani doktore , imam neko pitanje za vas,… da li brzo umaranje moze ukazati na problem sa srcem i kada se treba obratiti lekaru tj. koji su simptomi cestih bolesti srca,hvala puno

  • MojPedijatar says:

   Amo se brzo umaranje pogoršava iz dana u dan – prvi korak je pregled kod pedijatra. IZUZETNO su male sanse da sa srcem nešto nije u redu.

 5. Snezana says:

  POŠTOVANI,
  Da li stres (strah) moze dovesti do srcanih oboljenja ?
  Hvala unapred na odgovoru
  Ps. veoma pristojan i odgovoran forum , svaka cast !!

  • MojPedijatar says:

   Zdravo srce na akutni stres reaguje zdravo, a bolesno biva još gore.

   Dugotrajan (hroničan) stres je štetan za celo telo – pa i srce

 6. Jana says:

  Dobro vece doktore , cesto mi se desava da otezano disem , fizicki sam cesto aktivna i to mi ne smeta tj ponekad pri umoru isto to osetim i neko mrdanje u grudnom kosu i nelagodnost u grlu . Da li to moze da ukaze na neki problem sa srcem ?
  Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Ovo NE ukazuje na bilo kakav problem sa srcem!

   Sve ukazuje da se radi o tegobama koje su “na nervnoj bazi”

 7. Dženana says:

  Poštovani, imam sina od tri godine, sasvim zdrav, veseo, aktivan, bez ikakvih zdravstvenih problema. Ono sto mene brine je to sto mu srce brzo kuca, cak i dok spava i miruje. Sitnije je građe. Imam li razloga za zabrinutost? Hvala

  • MojPedijatar says:

   To se bez pregleda naprosto ne može ispravno proceniti.

   Po Vasem opisu se NE čini da postoji neki ozbiljan problem.

Strana 8 od 17<<<678910>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA