Aritmije srca kod dece

Srčane aritmije se veoma često sreću kod dece. Zapravo možemo reći da svako dete ima aritmiju. Srećom, kod većine dece se radi o aritmijama koje su karakteristika zdravog srca – dakle NISU u pitanju bolesti, već normalna (fiziološka) varijacija srčanog rada.

Foto: Flickr

Ubrzanje srčanog rada (tahikardija je stručan naziv za ubrzani srčani rad) najčešće NIJE opasno kod dece, ali ima takozvanih patoloških tahikardija koje mogu biti veoma opasne, a koje se ipak veoma retko javljaju. Teško da ima deteta koje se makar jednom nije požalilo na ubrzani srčani rad. Lupanje srca kod dece je veoma česta prateća pojava brojnih bolesti ili stanja koja NISU znak bolesti srca!

Na primer, povišena telesna temperatura UVEK ide sa ubrzanjem srčanog rada, a to je potpuno normalno. Ipak, kod većine roditelja ovaj simptom  izaziva strah i trčanje kod pedijatra. Moramo reći i da većina pedijatara ima strah od tahikardija pa se deca hitno upućuju kod dečjeg kardiologa. Zato smo se odlučili da vam približimo ovaj problem koji, kod ogromne većine dece, i nije bolest!

Koje su normalne vrednosti brzine srčanog rada (srčane frekvence) u mirovanju (u budnom stanju) Brzina srčanog rada se izražava kao broj otkucaja u minuti (srčana frekvenca). Kod odraslih je lako – normalno srce “radi” od 60 do 100 otkucaja u minutu. Sve preko 100/minuti je tahikardija. Kod dece je malo teže odrediti gornju granicu normalne srčane frekvence, jer ona zavisi od uzrasta (ali i telesne mase i visine).

Što je dete manje, srce normalno brže radi! Postoje detaljne tablice normalnih vrednosti za svaki uzrast, ali je to ipak za doktore. Navešćemo orijentacione vrednosti gornje granice normalne srčane frekvence U MIROVANJU (dakle van aktivnosti ili bolesti) koje mogu roditeljima poslužiti za javljanje lekaru.   Tako, na rođenju je gornja granica oko 220/min, a tokom prve godine se smatra da ne bi trebalo srce da radi brže od 160-180 otkucaja u minutu. Kod predškolaca gornja granica je oko 120/min, a školska deca i adolescenti se “računaju” kao odrasli, pa je svaka fekvenca preko 100/minuti tahikardija koja treba da se “proveri” kod pedijatra.

 • Kako roditelji mogu da izmere srčanu frekvencu

Najbolje je da to ne merite! Ali ako se dete često žali na kratke “epizode” tahikardije bilo bi veoma korisino da se to i izmeri. Najlakše je preko pipanja pulsa neke od arterija.   Na ruci je nadostupnija karotidna arterija na vratu koja se pažljivim pogledom vidi kako pulsira između grkljana i spoljašnjih mišića vrata. To lako možete probati i na sebi i na detetu! Uzmete sat i izbrojite broj otkucaja srca za 15 sekundi. Taj broj (na primer 22) pomnožite sa 4 i dobija se frekvenca srčanog rada u minutu (ovde je to 22 x 4 = 88/min)

 • Koje su situacije kad srce treba brže da radi

Ovo su takozvane fiziološke tahikardije (stručno se naziva sinusna tahikardija) koje treba razlikovati od patoloških koje traže praćenje ili lečenje. Zajednička karakteristika ovih bezopasnih tahikardija je da prestanu kada prestane njihov uzrok.

Podeli:

Komentari

 1. Jelena says:

  Postovani unazad 4 godine imam bolove koji se setaju nekad me zaboli u vratu sa prednje strane te se siri u uho zatim u rame i levu ruku,nekad mi i trne saka leve ruke i prsti..imam nesto brzi puls i srce mi ponekad preskace…radila sam ekg,echo holter i ergometriju sve je uredno nema znacajnih promjena niti ishemije..bila sam kod ORL sve uredu sem devijacije nosnog septuma…

  • MojPedijatar says:

   SVE ukazuje da se radi o tegobama “na nervnoj bazi”, a NE o bilo kakvoj bolesti.

 2. Jelena says:

  Postovani probudili me jak preskok srca u snu i desavalo mi se da je preskakalo kad lezim i kad se okrenem ili pomjerim…da li je moguce da ima veze sa zeludcem

  • MojPedijatar says:

   Moguće je, naročito kad se leži na desnoj strani.

   Generalno – preskoci NISU opasni!

 3. Jelena says:

  Molim vas mozete li mi reci sta znaci trag trikuspidalne insfucijencije i koliko ke to opasno?Kardiolog mi je rekao da mi je srce zdravo ali vidjela sam na nalazu da to pise

  • MojPedijatar says:

   Kad se radi o MINIMALNO (trivijalnoj) trikuspidnoj regirgitaciji, i kad su ostali parametri utrazvučnog nalaza uredni – ovo nema nikakvog značaja!

 4. Petar Markovic says:

  Zdravo, imam 16 godina traniram fudbal i redovno vežbam-fitnes, prethodne godine, odnosno godinu i po srce mi je pocelo da lupa jako i da osete neki bol u grudima, ali sada je bol je nestao i do danas sa palpacijom grudi mogu osetiti lupanje srcu, ali nemam problema u sportu, samo kad sam pod nekim stresom srce lupa jače. Puls mi je 70-74. Ponekad se bojim. Da li je to opasno?

  • MojPedijatar says:

   SVE ovo NE ukazuje na problem sa srcem, već na “probleme” u glavi – stres i nepotreban strah!

 5. Lucija Jozak says:

  Danas mi je sin dosao sa napornog treninga otkucaji srca ekg225 hitno bolnica .Sutra ga prebacuju za Sarajevo gdje smo vec bili prije 3 g pretrage radzene bilo sve uredu .Danas se ponovo to desi uzas .Bez terapije i ogranicenja .Ekg holter radzen prosle godine uredan .Molim vas pomozite sta da radim znam da nesto nestima kome da se obratim.pomozite hitno.

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda i EKG-a se ne može tacno proceniti problem.

   Ako je mlađi od 18 godina, valjalo bi da (kad se sada stabilizuje) nekako uzmette uput za Beograd – Univetzitetska dečja klinika u Tiršovoj ima ekipu koja se bavi ovim problemom kod mladih sportista.

 6. Bojana says:

  Poštovani,
  Moja kćerka od 2,5 godine je imala upalu grla i pila amoksicilin, kada je otišla na kontrolu, mjereći saturaciju izmjerili su i 173 otkucaja srca, aparatom kojim se mjere i otkucaji preko prsta. tada je doktor rekao da to nije u redu, ali da je moguće da je to zbog temperature koja je bila prisutna, ok 39 stepeni kao i zbog jakog plača i straha od doktora. Posle nekih mjesec dana opet se razbolila tj dobila temperaturu i otišli smo pedijatru i on je slušajući pluća stetoskopom prokomentarisao da jo srce “lupa kao kod zeca”, a i tada je jako plakala pri pregledu. Dijete je ranije radilo kontrolni ultra zvuk srca dva puta jer je u toku trudnoće uočen hiperehogeni fokus, (radjen je i ehokardiografski nalaz u trudnoći i ogtt test gdje je ustanovljen gestacijski dijabetes kod majke), na kontrolnom ultrazvučnim pregledima konstatovana je samo komunikacija od oko 1-2 mm i rečeno nam je da je to varijanta zdravog srca, da će ona uvijek imati šum ali da je sa njenim srcem sve uredu. puls nikad nismo mjerili niti ekg radili jer se ona jako boji, bojimo se da se ne utvrde visoke vrijednosti na osnovu njenog straha i plača a ne kako je stvarno. Kod poslednje temperature odveli smo je pedijatru gdje je opet pedijatar rekla da je tahikardična, imala je 150 otkucaja u minuti, a kada smo joj ispričali svu ovu istoriju rekla je da trebamo potražiti mišljenje drugog kardiologa i dala nam brošuru neke privatne klinike. Da li trebamo voditi dijete kod drugog kardiologa? Ona je vesela, aktivna, izbirljiva na jelu, sitnije gradje (rodjena sa 2700 g, a sa 2,5 g ima 13 kg).

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda i EKG-a je nemoguće proceniti ovaj problem, pa pregled dečjeg kardiologa treba obaviti.

 7. Anita says:

  Poštovani doktore moja ćerka ima 5,5 godina juče je imala operaciju sva tri krajnika.Bila sa sa njom do nekog perioda gde je ona celo vreme plakala zbog straha na malo grublji način su joj dali injekciju za smirenje koja je na nju slabo delovala pošto je bila svesna svega a plakala je stalno i ponavljala da je ne dam sam protokol je bol bolan za nju kao i mene.nakon operacije rekli su mi da je imala ubrzan rad srca i do 180 otkucaja u minuti gde se zahteva pregled kod dečijeg kardiologa.do te operacije nisam imala nikad problema a ona je inače vesela brza i živa devojčica koja nikad nema mira ne držite mesto u prevodu.pregled ćemo obaviti ali me interesuje vaše mišljenje.srdačan pozdrav.

  • MojPedijatar says:

   Bez uvida u ekg – tada kad je bilo izmereno 180/mi , naprosto je nemoguće bilo šta da se kaže.

Strana 7 od 17<<<56789>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA