9 stvari koje možda niste imali na umu pre polaska deteta u vrtić ili školu

Polazak u školu ili u obdanište je novost, kako za vas kao roditelja, tako i za decu. Kako će period adaptacije na ove promene proći, to je prilično individualno. Evo nekih saveta koje vam možda neće svi dati!

vrtic px
  1. Vežbajte za užine! Ručak je u kolektivnim ustanovama vremenski ograničen. Ukoliko deca imaju užinu u školi ili obdaništu, onda ih treba dobro primpremiti na nju.

Za početak, treba da imate na umu da im se neće svaka užina dopasti. Isto tako, budite spremni na to da se vama neće dopasti izbor hrane koju deca imaju po našim školama i obdaništima, posebno ako ste od onih koji očekuju zdravu hranu.

Posebnu muku pri prilagođavanju kolektivu mogu da imaju deca koja imaju neke posebne potrebe kada je ishrana u pitanju, kao recimo oni koji su alergični na neke namirnice. Recimo deca koja  imaju celijakliju mogu imati problem sa namirnicima koje naizgled nisu opasne za njih. Ovakva deca se baš neće uklapati savršeno u kolektiv. Tada oni treba da budu spremni  na razna pitanja, a i vi morate biti spremni na to kako će vaše dete prihvatiti da po nečemu odskače od kolektiva.

Druga stvar na koju dete treba da pripremite, kada je ručak u kolektivu u pitanju, jeste činjenica da je on vremenski ograničen. Ovo je posebno važno ukoliko vaše dete sporo jede i razvlači se dugo za stolom. U školi ili vrtiću će onda po svoj prilici ostati gladan! Dakle, još jedan zadatak za vas: Vežbajte kod kuće da dete pojede obrok u određenom roku. Uspeh naravno, nagradite nekom sitnicom!

  1. Spremite se za viruse. Virusi su redovna pojava u školama i vrtićima. U periodu adaptacije, sasvim je normalno da se češće razboljevaju. Deca koja imaju starijeg brata ili sestru koji su već u kolektivu i redovno donose kući viruse prehlade, gripa, respiratorne infekcije, biće otpornija i lakše će se prilagoditi kada sami dođu u situaciju da budu deo kolektiva. Oni koji nisu bili u kontaktu sa virusima, biće češće bolesni i tada će da vam se čini da lečite kijavicu , kašalj i idete kod lekara na svakih nekoliko dana.

Eto dobrog razloga da povremeno pustite dete da se isprlja, igra napolju i ne bude sterilno čisto. Kad-tad doći će u kontakt sa virusima i bakterijama. To ne znači da treba da ga zanemarite, ali nemojte ni da držite decu pod staklenim zvonom. Šetajte, budite napolju, izađite i kada je sneg, nudite raznovrsnu hranu i radite na jačanju imuniteta svog deteta na sve moguće načine. Obavezno pročitajte i kada je u redu da vratite dete u kolektiv posle virusa!

  1. Razgovarajte o toaletu. Ovo je jedna od stavki koje ćete možda prevideti, a koje mogu da budu zbunjujuće za mališane koji su prvi put u kolektivu. Kao prvo, toalet je zajednički. Dešava se, ako su baš mali, da svi zajedno u određeno vreme idu u njega. Nekima zbog toga može biti neprijatno. WC šolje nisu iste kao kod kuće, u obdaništima su uglavnom prilagođene deci. Ali to je najmanji problem koji treba prevazići.

U školama posebno, higijena toaleta nije na istom nivou kao ona kod kuće. Treba da objasnite detetu kako da obavlja svoje fiziološke potrebe u takvim uslovima. Ne zanemarimo činjenicu da kod nas u školama, a neretko i u nekim vrtićima, postoje “čučavci”. Devojčicama posebno ovakvi tolaeti mogu biti prepreka. Deluje smešno i banalno, ali raspitajte se kakav je toalet u kolektivnoj ustanovi u kojoj će vaše dete provoditi dobar deo dana. A onda dajte savete u skladu sa tim i vežbajte ako treba da savladaju veštine čučanja!

  1. Spremite se za buđenje. Što znači da pored toga što ćete morati spremno da dočekate sve promene koje nastaju u školi ili vrtiću, moraćete da uvedete promene i u rutine i dnevni raspored. Male spavalice, koje vole da odspavaju duže ujutru, treba da naviknete na novu rutinu – na ranije ustajanje i buđenje za školu. Jedan od načina jeste da ih pošaljete ranije na spavanje. Ponekad, ma koliko rano legli, deca ujutru imaju otpor prema ustajanju iz tople postelje i žele “još samo 5 minuta”. Naš vam je savet da tu naviku ipak iskorenite na vreme . Znate onu izreku: “Drvo se savija dok je mlado?” Izuzetno je primenjiva u ovoj situaciji.
Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA