Kada u kolektiv posle virusne infekcije?

Kada vratiti dete u vrtić posle preležane infekcije? Koliko su druga deca “opasna” za dete posle povratka u kolektiv?

Foto: Flickr

Nažalost, svedoci smo da se i bolesna deca vode u kolektiv. Zato je zaista moguće da tek oporavljeno dete dođe u kontakt sa obolelim mališanom. To se teško može sprečiti jer zadire u pogrešan zdravstveni koncept većine vrtića – nema veze što dete kija, kašlje, “staklasto” gleda… Neka ide u vrtić!

Ima li konkretnih preporuka kada vratiti dete u vrtić posle preležane infekcije?

Teško je napraviti recept za povratak u vrtić, ali ćemo izneti osnovne principe:

– Ako je dete imalo nekomplikovanu virusnu bolest disajnih organa, koja je bila praćena visokom temperaturom – treba da ostane kod kuće bar sedam dana od ozdravljenja.

– Ako se tokom virusne infekcije razvila neka od ozbiljnijih komplikacija koja traži antibiotsku terapiju (bronhitis, zapaljenje pluća) – potrebno je 10 do14 dana poštede od vrtića.

– Kod dece koja imaju lakši oblik virusnih infekcija disajnih organa (bez temperature), ali sa jakim kašljem i izraženim kijanjem – dovoljno je par dana poštede od izlečenja deteta.

Kada dete može da se vrati svim fizičkim aktivnostima?

Predškolska deca se retko izlažu ekstremnim naporima, pa je dovoljno sedam do deset dana poštede posle završetka bolesti. Izuzetak su teže infekcije (grip) ili komplikovane infekcije – koje traže bar dvonedeljnu poštedu od jačih fizičkih napora.

Kako dete zaštititi od novih infekcija?

Odmah treba istaći da NEMA dokazanog medicinskog preparata koji može da toliko pojača detetov imunitet protiv virusa da ono bude bezbedno! Ko to pronađe i dokaže da je efikasno – postaće veoma slavan i bogat!

Kada treba razmotriti privremeni prekid odlaska u vrtić?

Ovo nije laka odluka!

Socijalizacija deteta je zaista veoma važna, pa se roditelji nađu u nezgodnoj situaciji da “vagaju” zdravlje i opravdanu potrebu da dete pohađa kolektiv. Ipak, ima situacija kada treba razmisliti o privremenom povlačenju deteta iz vrtića:

– Ako dete i pored dobrog oporavka ima “serijske” infekcije praćene visokom temperaturom – to znači da ono posle nekoliko dana od povratka u školicu ponovo oboli, iako se potuno oporavilo od infekcije i dobilo dozvolu da se vrati u vrtić. Kada se ovo ponavlja, stvarno je “greh” terati dete u kolektiv.

– Kada dete ima česte komplikacije tokom infekcije koju dobija u vrtiću. Na primer, ako dete posle nekoliko dana od oporavka dobije virusnu infekciju koja se završi zapaljenjem pluća, izleči se, vrati se u vrtić, pa dobije bronhitis… izleči se, pa se opet razboli i dobije napad astme. Tada ga treba povući  iz kolektiva, javiti se pedijatru da se obave neophodna ispitivanja i ordinira prava terapija, pa tek onda treba razmotriti njegov povratak u kolektiv.

Na kraju želimo da naglasimo da je od ogromnog značaja saradnja roditelja i pedijatra koji prati dete. Porazgovarajte sa pedijatrom, posavetujte se, pa će i odluka biti prava.

Imunitet je važan

Odbrambena sposobnost (imunitet) deteta je veoma važna kada je reč o dužini oporavka posle virusne infekcije, jer utiče na dužinu borbe sa virusom, pa tako i na trajanje oporavka. Dobar primer su serijske infekcije. Ako dete posle nekoliko “zdravih dana” ponovo oboli, trajanje bolesti je duže jer se imuni sistem nije oporavio od prethodne infekcije. Naravno, tada je i oporavak duži.

Podizanje” imuniteta

Pravilna ishrana bogata prirodnim vitaminima i mineralima, može pomoći detetu da podigne tzv. nespecifičnu otpornost organizma. To ne garantuje totalnu zaštitu od virusa, ali može pomoći da dete teže “zakači” virus. Dobar san i redovna rekreativna fizička aktivnost takođe mogu da budu od pomoći.

Pravi balans

Dobro je kada vrtić ima svog pedijatra, to značajno unapređuje zdravstvenu zaštitu dece u kolektivu. Ipak, ne sme se “preskočiti” pedijatar koji vodi dete od rođenja i koji ga najbolje poznaje. Zato je veoma važna i komunikacija između lekara koji su uključeni u lečenje deteta. Tada će roditelji imati mogućnost da naprave pravi balans između potrebne socijalizacije i očuvanja zdravlja deteta.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Danijela says:

  Sta bi trebalo da se radi ako vaspitaci konstanto dolaze bolesni?Moje dete dve godine ide u zabaviste,sada je predskolac za to vreme naravno da je bio bolestan nekoliko puta i nije isao u vrtic.A vaspitacica ni jednom nije bila na bolovanju a i ona je cesto bolesna!

 2. Ocajna majka says:

  Odlican tekst,samo sta raditi u slucaju kad dete podje u jaslice dobije za redom 4 puta bronhitis,zavrsi u bolnici gde mu konstatuju pocetak astme.Mora u kolektiv jer su oba roditelja zaposlena i nema ko drugi da cuva dete…Da ne pricam da se danas ne moze opstati sa jednom platom…Ko se bavi ovim pitanjima u nasoj zemlji?Moras da radis da bi imao za zivot,moras da gledas kako sopstveno dete saljes u bolest…bolovanja su za ovu vrstu bolesti jako kratka…Uzas…

 3. Jelena says:

  I ja se slažem da dete mora da ostane kod kuce 10 do 14 dana, ali moj poslodavac ni da cuje

 4. Ceca says:

  Meni pedijatar napise potvrdu za kolektiv cim dete zavrsi sa antibiotikom cak I ako se dete ne oseca najbolje, ali najveci apsurd mi je duzina bolovanja kad dete dobije boginje. Pedijatar moze da da sedam dana pa da te salje na komisiju…

 5. Sandra says:

  Poštovani,

  Moj si je u oktobru krenuo u vrtic sa pune 3 godine. On se i do tada razboljevao od dece iz parkica ali nikada nije imao komlikacije, sem jedne upale uva. Od sredine oktobra imao je jednu upalu uva, dva bronhitisa, adeno stomacni virus sa temperaturom preko 40 i sada upalu pluca. Posle svake bolesti ostaje dodatnih nedelju dana kuci da se oporavi, a sada posle upale pluca ce ostati minimum dve nedelje. I bez obzira na to, razboli se posle nedelju i po dana boravka u vrticu. Malo je reci da sam ocajna, posto je inace visoko, lepo razvijeno dete, koje lepo i raznovrsno jede i lepo spava, dosta boravi na planini i moru. Znaci mi smo uradili sve sto smo mogli. ORL mi kaze da mu vadim treci krajnik jer mu se upale sire uvek odatle (mada nije uvecan krajnik i ne pravi mu smetnje sa disanjem i ne hrce) a pedijatar mi kaze da ce prerasti ove ceste bolesti i da mogu da ocekujem poboljsanje na leto. Da li vam na prvi pogled ovo deluje kao dovoljno materijala da razmislim o povlacenju deteta iz vrtica do proleca/leta? Pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Da se što pre da se vadi uvećan 3.krajnik!

   Ako dete nije vakcinisano, da se OBAVEZNO vakciniše pneumokoknom vakcinom (Prevenarn13 ili Synflorix).

   Za bolji imunitet dajte Claricel junior.

   • Sandra says:

    Treci krajnik nije uvecan, dete ne hrce i ne dise kroz nos, mada ORL kaze da je to “djubre u nosu”. Prvu dozu Synflorix vakcine je vec primio. Druga ceka u frizideru da dete ozdravi i da se oporavi od bolesti.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA