Da li dete posle varičela može da ide na more?

Posle koliko dana od početka varičele dete može na more?

Foto: Flickr

Kada prođu dve nedelje od početka bolesti možete na more, naravno, ako nije bilo značajnijih komplikacija.

Potreban je oprez u tri aspekta letovanja na moru:

 • Prvi je izbegavanje jakog sunca jer je koža još uvek u fazi oporavka od boginja.   Blago jutarnje i “predvečernje” sunce je dobro došlo, a sve ono između je neprihvatljivo.
 • Drugi je redovno tuširanje po izlasku iz mora, kao i redovno večernje tuširanje.  Ovo je važno da bi se izbegla iritacija i kasna infekcija na mestima gde su bile veće boginje koje su skoro otpale.
 • Treća važna mera opreza je izbegavanje kontakta sa bolesnima.  Vaše dete ima oslabljen imunitet posle varičele i osetljivije je za brojne letnje infekcije. Ovo je bitno u prve tri do četiri nedelje od početka bolesti.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Sonja says:

  Moj decak (4 god ) je dobio varicele 24.07. A 05.08. Treba da idemo u Grcku na more. Sta da radimo, da li smemo da idemo… Vec su mu se osusile i stvaraju se krstice… Da li smr da ide ako krastice ne otpadnu skroz?

  • MojPedijatar says:

   On je 7 do 10 dana kontagiozan (opasan po druge), a bar dve nedelje od početka bolesti ne bi trebalo da se izlaže suncu, a bar 10 dana ne bi trebalo da se kupa u moru ili bazenu (tuširanje je dozvoljeno i poželjno). Pa Vi sad procenite…

 2. Milica says:

  Danas je 4-ti dan od kako ima boginje.
  Uplatili smo letovanje od 3-eg avgusta.
  Da li da je vodim ili ipak ne?
  Unapred hvala…

 3. Tamara says:

  Moj četvorogodišnji sincic je dobio boginje16_tog avgusta,trebali smo ici na more 22 avgusta medjutim smo odložili za 27 avgust, da li bismo smeli i tada ici?

 4. Aneta says:

  Pozdrav, jas sam iz Makedonije trenutno na odmor u Grckoj dete je dobilo boginje evo vec drugi dan, nema temperaturu.
  Znam da ne sme da se kupa u more i da bude direkno na sunce. Moje pitanje je koliko dana ne smem da ga kupam u more? Neznam dal da
  produzimo odmor il da idemo kuci
  Hvala Vam unparijed za odgovoru


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA