9 stvari koje možda niste imali na umu pre polaska deteta u vrtić ili školu

Polazak u školu ili u obdanište je novost, kako za vas kao roditelja, tako i za decu. Kako će period adaptacije na ove promene proći, to je prilično individualno. Evo nekih saveta koje vam možda neće svi dati!

vrtic px

Foto> Pixabay

Dobro se pripremite! I vaša adaptacija na promene je isto stavka koja se ne sme zaboraviti.

Sigurno ste baš pred sam polazak u kolektiv čuli  neku strašnu priču kako neko dete nije htelo da ide u obdanište i školu, kako je plakalo i kako mu se uklapanje u kolektiv baš oteglo. Možda se čuli i neku super priču i dobro iskustvo, ali iz nekog razloga takve priče baš posebno i ne pamtimo kao upečatljive, zar ne?

Kolektiv je jako važan i dobro je da dete bude deo nekog od najranijih dana, jer čovek je društveno biće koje u mnogo čemu zavisi od drugih ljudi. Osim toga, ljudima je svojstveno da se poistovećuju sa drugima, grade zajednice sa sebi sličnima. Sve se to, pored drugih važnih stvari i plana i programa, uči u kolektivu – bilo da je u pitanju vrtić i ili škola.

Većina dece se sasvim lepo prilagodi kolektivu, što se tog nekog druženja tiče. A šta je sa vama kao roditeljima? Kako ćete se vi privići? I šta sve uopšte možete da očekujete, a da vam isprva nije palo na pamet? Iskustva govore da ćete na neke  situacije biti pripremljeni, neke ćete slučajno smetnuti sa uma.

Ovo je spisak samo nekih stvari koje vas zateknu nespremne kada dete krene u kolektiv. Kada ih znate, možete pomoći detetu (a i sebi) da period adaptacije prođe što bolje!

  1. Sve morate da obeležite. Deca će, gotovo možemo da garantujemo, da gube svoje stvari u školi i obdaništu. A da biste sveli nesporazume i neprijatne situacije na najmanju meru, najbolje je da baš sve etiketirate i obeležite. Pored toga što deca gube stvari, desiće se i da ponesu nešto tuđe kući, a može doći i do zamene ukoliko neko ima iste stvari kao vaše dete.

Naravno, nije dovoljno samo da nalepite etiketu, već i da detetu objasnite da ste to uradili, pokaćete i objasnite na šta da obrati pažnju i kako da ono razlikuje da je to baš njegov pribor, ranac, jakna.

Kako staviti etikete?

  • Na čvste stvari možete da nalepite nalepnicu sa imenom deteta. Ako se još neko dete zove isto, docrtajte neki znak – cvetić, medu, šta god.
  • Na odeću i obuću je najbolje da sa unutrašnje strane obeležite nekim znakom ili inicijalima deteta.
  • Na jaknu sa unutrašnje strane možete da izvezete inicijale koncem. Tako se neće odlepiti i izgubiti.

Ako deca i izgube stvari, verovatno će ih već sutradan naći u školi ili obdaništu. Ipak, obratite pažnju i na ovo:  Nije važno samo da stavite etikete. Na neke stvari jednostavno i ne možete. Suludo bi bilo obeležiti svaku bojicu posebno.

 

Zato još važnije, kada dete krene u vrtić ili u školu, da objasnite da treba da vodi računa o svojim stvarima i bude odgovorno.

 

U suprotnom će se desiti da kupujete nove bojice na 15 dana! I dobro je ako su samo bojice u pitanju!

  1. Ohrabrujte samostalnost. U zavisnosti od uzrasta , očekuje se da dete ima neki nivo samostalnosti kada se pridružuje kolektivu. To se odnosi na samostalne odlaske u toalet, sposobnost da se dete samo obuče, zakopča ili (kada su školarci u pitanju) sposobnost deteta da samo nađe učionicu, pa kasnije i samostalno dođe do škole. Ono što ne znaju samostalno da rade, deca će relativno brzo naučiti u kolektivu. Ponekad vas ta brzina može i zaprepastiti. Nemojte ih sputavati i nemojte brinuti, iako može biti zastrašujuće. Procenite koliko su samostalni njegovi vršnjaci, podstaknite i pohvalite napredak. Razgovarajte o eventualnim strahovima i merama opreza.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA