9 stvari koje možda niste imali na umu pre polaska deteta u vrtić ili školu

Polazak u školu ili u obdanište je novost, kako za vas kao roditelja, tako i za decu. Kako će period adaptacije na ove promene proći, to je prilično individualno. Evo nekih saveta koje vam možda neće svi dati!

vrtic px
  1. Smanjite slobodne aktivnosti. Oldazak u školu ili vrtić nije dangubljenje i nije nimalo jednostavna aktivnost. Naprotiv, zna da bude prilično zahtevno, posebno kada su stariji uzrasti u pitanju. Onda je važno da znate da ne treba da preterujete sa slobodnim aktivnostima posle škole. Lepo je to da vaše dete pohađa i ovo i ono, istina je da deca imaju puno energije. Ali imajte na umu da su deca ipak samo deca, i da im je jako važno da imaju i vreme za igru.

U zasvisnosti od uzrasta deteta, ne samo da treba porazmislite o tome sa možda smanjite aktivnosti posle škole, već treba da razmislite i o tome da uvedete popodnevnu dremku.

  1. Organizacija je ključ uspeha. Možda stevašeg mališana već pripremili na to da će imati obaveze i da mora da stekne neke radne navike. A da li ste u toj zbrci preskočili da pripremite sebe? I vi ćete vrlo često sa njima crtati, praviti, učiti , čitati, voditi, odvoditi, slušati, pevati… Uz sve druge obaveze tokom dana koje imate, to će biti još jedna stavka više koju kao super-roditelj morate dobro organizivati kada dete krene u kolektiv!
  1. Dečiji rođendani su česti. U zavisnosti od veličine kolektiva u kojem je vaše dete, može vam se učiniti da su skoro svaki dan. Budite spremni na to da će vaše dete često donositi pozivnice, kao i da će možda praviti scenu ako nije pozvano na neki rođendan. Naučite isto tako na vreme da kažete “Ne”. Ne morate da idete na svaki rođendan ma koliko da se vaše dete odlično prilagodilo društvu. To što tri puta nedeljno dobijate pozivnice za rođendane, ne znači nužno da je vaše dete popularno, već ga možda zovu i oni koji samo gledaju da popune broj mesta u igraonici. Na vama je kako ćete postupiti. Naš je savet ipak da izaberete odlazak na rođendane samo kod onih drugara koji su vašem detetu bitni i najbitniji i da kažete “ne” odlasku na rođendan kod bilo koga i po svaku cenu.

Stručnjaci tvrde da adaptacija deteta na kolektiv traje dve do tri nedelje. Kada su virusi i bolesti u pitanju, za decu koja nisu imala prilike da često budu u gužvi, važi da se imuni sistem izjednačava sa onima koji su navikli na gužvu za oko 3 godine.

A koliko će vama da treba vremena da se prilagodite?

Večnost, čini vam se!

Uvek ima nešto novo što morate razmatrati i primeniti. Ali roditeljstvo se uči u hodu!

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA