5 lekcija o novcu koje deca mogu da nauče na letovanju

Kada razmišljate o letovanju verovatno je prva stvar koja vam padne na pamet prilika da deci pokažete neko novo mesto, običaje, istoriju i slično. Ono što će vam malo verovatno pasti na pamet je prilika da decu naučite par stvari o novcu. Ali, od biranja destinacije, preko bukiranja hotela i planiranja samog puta, jedno tipično porodično letovanje ima puno prilika za korisne životne lekcije o novcu. Evo pet takvih lekcija koje smo izdvojili za vas:

Lekcija broj 3: Ne možeš da imaš sve što poželiš

Čak i ako obično nemamo naviku da deci ispunjavamo baš svaku želju, kada smo na odmoru postaje malo teže odupreti se svim tim zahtevima, mira radi. Umesto da se na licu mesta borite sa svim tim, pripremite dete unapred na ograničenja i izbegnite sva pitanja oko toga koliko mogu da potroše.

Kako da naučite dete: 

Jako dobra metoda za učenje potrošnje na odmoru je „koverta metoda“. Ako ste navikli da izvlačite novac kada god vam dete zatraži nešto na odmoru, ovo je super način da probate malo drugačiji pristup. Dajte detetu torbicu/novčanik ili kovertu sa novcem koji sme da potroši na letovanju i objasnite mu da je to sav njihov novac za trošenje. Zajedno kontrolišite potrošnju.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA