5 lekcija o novcu koje deca mogu da nauče na letovanju

Kada razmišljate o letovanju verovatno je prva stvar koja vam padne na pamet prilika da deci pokažete neko novo mesto, običaje, istoriju i slično. Ono što će vam malo verovatno pasti na pamet je prilika da decu naučite par stvari o novcu. Ali, od biranja destinacije, preko bukiranja hotela i planiranja samog puta, jedno tipično porodično letovanje ima puno prilika za korisne životne lekcije o novcu. Evo pet takvih lekcija koje smo izdvojili za vas:

Lekcija broj 1: Štednja za cilj

Uvek je dobro imati malo dodatnog novca na letovanju za poneki hir koji želite sebi da priuštite. Naučite decu da misle o tome tako što ćete im zadati zadatak da uštede nešto novca koji će moći da iskoriste kada ste na putu. Uradite to na najklasičniji mogući način, tako što ćete odrediti teglicu ili kasicu prasicu za dete. Najbolja lekcija je da novac čuvate u banci, možete uplaćivati i nedeljno i tako ohrabriti dete da štedi malo po malo.

Kako da naučite dete:

Neka dete odvaja svaku novčanicu viška na jedno mesto kako bi ceo koncept štednje bio realan. Setite se da taj novac ponesete na put i zajedno odlučite šta ćete uraditi sa njim kako bi dete povezalo štednju sa nagradom. Na primer, možete potrošiti novac za zabavni park, muzej ili neku posebnu poslasticu i slično. Ako se iznos ne poklapa sa željama deteta ono će shvatiti da mora još više da štedi sledeći put.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA