10 saveta za bezbedni početak uvođenja nemlečne ishrane

Beba lepo raste i napreduje, vreme je za uvođenje nemlečne hrane. Brojne su dileme i pitanja, a evo deset saveta za uspešan početak.

9. Koje namirnice treba oprezno davati

Pomorandže i mandarine (“citrusno voće”) ponekad može izazvati ranu alergiju ili nepodnošenje, pa treba sačekati deveti mesec. Limun NIJE dobar izvor vitamina C (to je zabluda) pa limunadu ostavite za drugu godinu života. Ceđena pomorandža (prvo razblažena, a kasnije bez dodatka vode) je “zakon” za limun u svakom pogledu!

Kravlje mleko i mlečne proizvode treba davati veoma oprezno, čak i kod dece koja u porodici nemaju podatak o alergija na kravlje mleko! Krupni proteini kravljeg mleka imaju ogroman alergijski potencijal i mogu napraviti probleme bebi, nekada u prvim danima posle davanja, a nekada podmuklo, nedeljama i mesecima od početka unošeenja u bebin organizam. Zato su zvanične preporuke pomalo striktne – u prvoj godini ne treba davati kravlje mleko! Mamino je i dalje najbolje za bebu, a ako mama ne može da doji, mlečne (adaptirane) formule su alternativa.

Kod naprednih beba, koje nemaju alergije u porodici, a baš lepo jedu, jogurt se oprezno može dati posle navršenih 10 meseci. Ovo je pomalo “slobodan” savet, ali može biti od pomoći.


10. Kako prepoznati da nešto od namirnica ne prija bebi

Nekada je to veoma lako: beba se ospe oko usta (vidi se crvenilo oko usana) već u prvih dan-dva od uvođenja nove namirnice. Ako se produži davanje, osip se može proširiti.

Ima u blažih reakcija – dete se unervozi, a pojave se gasovi (grčevi), pa ovo može promaći. Ipak, kad se nastavi sa “inkriminisaniom” nemlečnom namirnicom tegobe se pojačaju pa se može naslutiti šta bebi smeta!

Ponekad se desi i proliv, retko i povraćanje, ali to je prilično snažna reakcija koja se ne viđa često.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

  1. Jos da dodam, svaki nemlecni obrok dopuni mlekom jer mu vise ne dajem vise od 10,12 kasicica nemlecnog obroka. A uglavnom tu i stane i izbacuje hranu jezikom.

    Odgovori na komentar
Strana 8 od 8<<<45678

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA