Saveti pedijatra za bezbedni početak uvođenja nemlečne ishrane

Beba lepo raste i napreduje, vreme je za uvođenje nemlečne hrane. Brojne su dileme i pitanja, a evo nekoliko saveta za lakši početak.

 

Foto: Flickr

Šta se sve uvodi od namirnica do kraja prve godine?

Posle mesa, voća i povrća u ishranu beba se uvodi žumance, zatim žitarice koje sadrže gluten ( pšenica, ovas, ječam raž), kada beba udje u osmi mesec. Do kraja prve godine se NE daje kravlje mleko, a ako pedijatar proceni da je dete napredno i zrelo (a u porodici nema alergije na proteine kravljeg mleka), oprezno se može dati jogurt ili kiselo mleko.

Hranu ne treba dodatno soliti, dodavati ulje niti šećere. U početku se uvodi jedan nemlečni obrok, vremenom beba ima dva nemlečna obroka a do kraja prve godine dete treba da ima tri glavna obroka i dve užine. Zdravu ishranu treba nastaviti tokom celog detinjstva i treba se uvek truditi da bude što raznovrsnija sa pažljivo odabranim sastojcima.

Šta se od nemlečnih namirnica ne sme davati bebi u prvoj godini

BELANCE nije za bebu u prvoj godini života iako se i za hranu za koju se čeka prvi rođendan stavovi menjaju. Mudro je “preskočiti” jagodičasto (i bobičasto) voće, med i proizvode na bazi meda. Tu ima izuzetaka – kada se bobičasto voće (na primer borovnica) nađe u sertifikovanoj (proverenoj) hrani za bebe – može se dati bebi da proba (najčešće u uzrastu oko desetog meseca).

Koje namirnice treba oprezno davati

Pomorandže i mandarine (“citrusno voće”) ponekad može izazvati ranu alergiju ili nepodnošenje, pa je za njihovo uvodjenje bolje sačekati. Ceđena pomorandža (prvo razblažena, a kasnije bez dodatka vode) je odličan izvor vitamina C pa je najbolji početak, kad se radi o ovoj grupi voća.

Podeli:

Komentari

Strana 8 od 8<<<45678

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA