Pomozite detetu koje ima visoku temperaturu

Povišena telesna temperatura je pratilac (simptom) velikog broja bolesti. Ubedljivo najčešći uzrok povišene temperature (febrilnosti) kod dece su infekcije. “Šta da radim sa detetom koje ima povišenu temperaturu” je jedno od najčešćih pitanja roditelja, pa hajde da pokušamo da pomognemo mamama i tatama da saznaju više o “gorućem” problemu.

temperatura

 • Šta je normalna, a šta povišena temperatura?

Normalna telesna temperatura, merena ispod miške (aksilarno) je do 37oC. Kada se meri “u guzi” (rektalno), gornja granica telesne temperature je za pola stepena viša  37,5.

Postoji veoma lak, brz i izuzetno precizan način merenja temperature deci posebnim aparatom koji se na par sekundi nežno i potpuno bezbolno stavi u uvce. Što zbog nešto više cene, što zbog “straha od nepoznatog” kod nas ne koriste koliko bi trebalo. Toplomeri “za na čelo” su dobri za orijentaciju, ali nisu preterano precizni.

U daljem tekstu će se govoriti u vrednostima aksilarne (merene ispod miške) temperature jer je to ipak lakši i prihvatljiviji način merenja za većinu dece.

Kad je telesna temperatura do 38 stepeni ona se ne smatra za visoku, pa se deca sa temperaturom od 37,5 – 38 nazivaju subfebrilna. Kada dete ima preko 38 stepeni radi se o “pravoj” povišenoj temperaturi (febrilna deca), a kada je preko 39 (neki kažu preko 39,5) možemo reći da se radi o veoma visokoj temperaturi. Temperatura preko 40 dovodi mame i tate na ivicu očaja, ali stvarno zahteva brzu akciju, jer bez obzira na uzrok, mora neodložno da se obara.

Pin It


Komentari

 1. Postovanje!!! Molim za misljenje. Dete ima 5 godina,veceras je imala glavobolju,posle toga dobila temperaturu,drugih reakcija nema. Imala je pre godinu problem sa bakterijama salmonela typhi i yersinia enterocolitica,dobijene od vode,koprokultura nije pokazivala nista bakterije su ustanovljene preko IgA antitela,to je izleceno. Ali ja stresove imam za svaku dobijenu temperaturu. Vase misljenje mi je potrebno,da li te bakterije mogu da se vrate (koristi flasiranu vodu u ishrani i picu),da li moram da se javljam odmah izabranom lekaru,ili mogu da sacekam tri dana… ne znam sta da radim…Hvala unapred!!!

  Odgovori na komentar
  • Ako dete živne kad padne temperatura – nema potrebe da se žuri sa pregledom.

   Šansa da su se pomenute bakterije vratile je zanemarljivo mala – skoro NULA!

   Odgovori na komentar
 2. Postovanje,
  Decak ima 4.godine, povremeno ima problem sa bronhitisom, a u poslednje vreme ima temperaturu do 38’C. Doktor kaze da je mozda od vrucine, da ga kljukamo sirupima, pre tri meseca je imao boginje pa je kao mozda i do toga malo, a zapravo ne znamo zbog cega je. S vremena na vreme se pojavi period kad ima takvu temperaturu i ne mislim da je bezazleno ali ne znam kome da se obratimo

  Odgovori na komentar
  • To naprosto mora da proceni Vaš pedijatar – tad kad ima temp. treba uradigi krvnu sliku i crp, pa da pedijatar obavi pregled…ako to bude OK, mislim da nema razloga za brigu.

   Odgovori na komentar
 3. Moje dete ima godinu dana i vec dva dana ima visoku temperaturu, stavljam joj obloge od sirceta i dajem joj paracetamol, ali se temperatura vraća, imala je i dijareju. Pa ne znam sta bi moglo biti, mislim da li je temperatura opasna ako se vraća??

  Odgovori na komentar
 4. Postovanje. Cerkica od 4 godine,odbija da popije sirup,a ima 38,5. Celu noc sam joj stavljala obloge od komove rakije. Da li smem da pomesam jogurt i brufen sirup ili sta mi savetujete? Hvala.

  Odgovori na komentar
 5. Beba stara 9 meseci ima u, 1ml urina 100000bakterije klebsielle. Uz to temperaturu 37,5. Neki pedijatri smatraju da se ispod milion ne daje terapija, dok drugi smatraju. Čekamo sledeći rezultat, pa da vidimo. Šta vi mislite, da li treba uključiti terapiju ili ne?

  Odgovori na komentar
 6. Poštovani dr, nalazimo se na letovanju u Grčkoji i dečak od 6 godina je drugi dan letovanja dobio visoku temp. koje ide do 39 stepeni. Sporo se spušta a naglo, uz jezu, vraća nakon 3h od leka. Dajem mu naizmenično brufen i paracetamol na oko 4h. Osim temp. nema nikakve druge simptome. Posle 24h od početka temperatute dr ovde ga je pregledala i nije našla uzročnik ali je prepisala Augmentin sirup. Šta da radim, da li da počinjemo sa antibiotikom ili je rano. PS. Nema mogućnosti da se rade analize krvi, urina,…

  Odgovori na komentar
Strana 7 od 7<<<34567

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.