Pomozite detetu koje ima visoku temperaturu

Povišena telesna temperatura je pratilac (simptom) velikog broja bolesti. Ubedljivo najčešći uzrok povišene temperature (febrilnosti) kod dece su infekcije. “Šta da radim sa detetom koje ima povišenu temperaturu” je jedno od najčešćih pitanja roditelja, pa hajde da pokušamo da pomognemo mamama i tatama da saznaju više o “gorućem” problemu.

Foto: Flickr

 • Šta je normalna, a šta povišena temperatura?

Normalna telesna temperatura, merena ispod miške (aksilarno) je do 37oC. Kada se meri “u guzi” (rektalno), gornja granica telesne temperature je za pola stepena viša  37,5.

Postoji veoma lak, brz i izuzetno precizan način merenja temperature deci posebnim aparatom koji se na par sekundi nežno i potpuno bezbolno stavi u uvce. Što zbog nešto više cene, što zbog “straha od nepoznatog” kod nas ne koriste koliko bi trebalo. Toplomeri “za na čelo” su dobri za orijentaciju, ali nisu preterano precizni.

U daljem tekstu će se govoriti u vrednostima aksilarne (merene ispod miške) temperature jer je to ipak lakši i prihvatljiviji način merenja za većinu dece.

Kad je telesna temperatura do 38 stepeni ona se ne smatra za visoku, pa se deca sa temperaturom od 37,5 – 38 nazivaju subfebrilna. Kada dete ima preko 38 stepeni radi se o “pravoj” povišenoj temperaturi (febrilna deca), a kada je preko 39 (neki kažu preko 39,5) možemo reći da se radi o veoma visokoj temperaturi. Temperatura preko 40 dovodi mame i tate na ivicu očaja, ali stvarno zahteva brzu akciju, jer bez obzira na uzrok, mora neodložno da se obara.

Pin It


Komentari

 1. Dobar dan,imam bebu od 11meseci i imala-ima infekciju grla i nosa pre dve nedelje i lezali smo u Bolnici zbog toga i vec 6dana ima temperaturu nosila sam je u petak kod lekara i on je rekao da je u pitanju nova infekcija i fa zbog toga ima i da joj skidam temperaturu al mi nije dao nikakav lek za infekciji,sta vi mislite o tome? Jel meni je cudno da 6dana traje temperatura. Hvala na odgovoru

  Odgovori na komentar
 2. Dobar dan! Da li je normalno da dijete od 2 godine i 8 mjeseci svakih dva mjeseca ima temperaturu zbog virusa ili bakterije? Dijete ne ide u vrtic, ali je svakih par mjeseci prehladjeno. Nalazi su uvijek uredni. Da li treba provjeriti djetetov imunitet? Hvala puno.

  Odgovori na komentar
 3. Dobar dan!Imam ćerku od 3 god i 7 meseci.Od kad je krenula u vrtic (od septembra prošle god.)bas je često bolesljiva .Curi nos,kaslje,temperatura.Ispijemo terapiju inhaliramo se i ide nedelju dve u vrtic i sve iz početka.Da li je to uobičajena situacija deteta u kolektivu ili ne.Bas me zabrinjava ova situacija.Ona lepo napreduje,vesela je…

  Odgovori na komentar
 4. Jelena Zoric 29.06.2018 u 11:42

  Postovanje. Dete 2godine,pre tri nedelje krenuo u vrtic i posle sedam dana poceo da kaslje i da mu curi nosic. Od srede – pre 9 dana pije Pancef sirup zbog upale usiju. Imao je temperaturu do 39 dva dana,nakon toga je pala ali i dalje je tu oko 37,nekad mala vise ,nekad malo manje. Sto se nalaza tice CRP mu je bio 73,posle dan pao na 43,ostali parametri ok,urin uredan. Moje pitanje je da li je ova temperatura i dalje od usiju ili treba da ide na jos neke preglede? Inace ima slabiji apetit,ali jede,vode popije dosta, manje vise je aktivan,igra se ali ne kao do sada? U ponedeljak idemo na kontrolu kod ORL… Hvala

  Odgovori na komentar
Strana 14 od 14<<<1011121314