Pomozite detetu koje ima visoku temperaturu

Povišena telesna temperatura je pratilac (simptom) velikog broja bolesti. Ubedljivo najčešći uzrok povišene temperature (febrilnosti) kod dece su infekcije. “Šta da radim sa detetom koje ima povišenu temperaturu” je jedno od najčešćih pitanja roditelja, pa hajde da pokušamo da pomognemo mamama i tatama da saznaju više o “gorućem” problemu.

Foto: Flickr

  • Šta je normalna, a šta povišena temperatura?

Normalna telesna temperatura, merena ispod miške (aksilarno) je do 37oC. Kada se meri “u guzi” (rektalno), gornja granica telesne temperature je za pola stepena viša  37,5.

Postoji veoma lak, brz i izuzetno precizan način merenja temperature deci posebnim aparatom koji se na par sekundi nežno i potpuno bezbolno stavi u uvce. Što zbog nešto više cene, što zbog “straha od nepoznatog” kod nas ne koriste koliko bi trebalo. Toplomeri “za na čelo” su dobri za orijentaciju, ali nisu preterano precizni.

U daljem tekstu će se govoriti u vrednostima aksilarne (merene ispod miške) temperature jer je to ipak lakši i prihvatljiviji način merenja za većinu dece.

Kad je telesna temperatura do 38 stepeni ona se ne smatra za visoku, pa se deca sa temperaturom od 37,5 – 38 nazivaju subfebrilna. Kada dete ima preko 38 stepeni radi se o “pravoj” povišenoj temperaturi (febrilna deca), a kada je preko 39 (neki kažu preko 39,5) možemo reći da se radi o veoma visokoj temperaturi. Temperatura preko 40 dovodi mame i tate na ivicu očaja, ali stvarno zahteva brzu akciju, jer bez obzira na uzrok, mora neodložno da se obara.

Pin It


Komentari

  1. Dobar dan,imam bebu od 11meseci i imala-ima infekciju grla i nosa pre dve nedelje i lezali smo u Bolnici zbog toga i vec 6dana ima temperaturu nosila sam je u petak kod lekara i on je rekao da je u pitanju nova infekcija i fa zbog toga ima i da joj skidam temperaturu al mi nije dao nikakav lek za infekciji,sta vi mislite o tome? Jel meni je cudno da 6dana traje temperatura. Hvala na odgovoru

    Odgovori na komentar
  2. Dobar dan! Da li je normalno da dijete od 2 godine i 8 mjeseci svakih dva mjeseca ima temperaturu zbog virusa ili bakterije? Dijete ne ide u vrtic, ali je svakih par mjeseci prehladjeno. Nalazi su uvijek uredni. Da li treba provjeriti djetetov imunitet? Hvala puno.

    Odgovori na komentar
Strana 14 od 14<<<1011121314

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.