Pomozite detetu koje ima visoku temperaturu

Povišena telesna temperatura je pratilac (simptom) velikog broja bolesti. Ubedljivo najčešći uzrok povišene temperature (febrilnosti) kod dece su infekcije. “Šta da radim sa detetom koje ima povišenu temperaturu” je jedno od najčešćih pitanja roditelja, pa hajde da pokušamo da pomognemo mamama i tatama da saznaju više o “gorućem” problemu.

temperatura

 • Šta je normalna, a šta povišena temperatura?

Normalna telesna temperatura, merena ispod miške (aksilarno) je do 37oC. Kada se meri “u guzi” (rektalno), gornja granica telesne temperature je za pola stepena viša  37,5.

Postoji veoma lak, brz i izuzetno precizan način merenja temperature deci posebnim aparatom koji se na par sekundi nežno i potpuno bezbolno stavi u uvce. Što zbog nešto više cene, što zbog “straha od nepoznatog” kod nas ne koriste koliko bi trebalo. Toplomeri “za na čelo” su dobri za orijentaciju, ali nisu preterano precizni.

U daljem tekstu će se govoriti u vrednostima aksilarne (merene ispod miške) temperature jer je to ipak lakši i prihvatljiviji način merenja za većinu dece.

Kad je telesna temperatura do 38 stepeni ona se ne smatra za visoku, pa se deca sa temperaturom od 37,5 – 38 nazivaju subfebrilna. Kada dete ima preko 38 stepeni radi se o “pravoj” povišenoj temperaturi (febrilna deca), a kada je preko 39 (neki kažu preko 39,5) možemo reći da se radi o veoma visokoj temperaturi. Temperatura preko 40 dovodi mame i tate na ivicu očaja, ali stvarno zahteva brzu akciju, jer bez obzira na uzrok, mora neodložno da se obara.

Pin It


Komentari

 1. Postovani,

  imam sina od 11 godina. Pre dve nedelje (11. marta) je imao temperaturu 38.3, zalio se na bol u uhu i grlu i sutradan je od skolske doktorke dobio Panklav 500 u tabletama na 12h. Terapiju je zavrsio 19. marta i na kontroli je utvrdjeno da je zdrav.
  Danas (23. marta) je klonuo, ubledeo i dobio temperaturu 39.2. Ne zali se na grlo, uho, nema nikakve simptome prehlade. Svakako cu ga voditi kod lekara, ali me zanima ukoliko je prosla infekcija bila bakterijska (s obzirom da je dobio Panklav), koliko dugo taj antibiotik ‘pokriva’? Da li sada moze biti virus (shodno visini temperature)?

  Odgovori na komentar
 2. Postovani,
  Nase cerka stara 3 godine vec dva dana ima temperaturu koja se krece u intervalu od 38 do 39,3 . Vodili smo je kod dokrora i dao je antibiotik da joj se daje na 8 h. Sta god radili nikako ne mozemo po par sati da spustimo ispod 38,4 . To je donja granica do koje dodjemö sa Nurofen cepicima, alkoholom, tusiranjem i stavljanjem krompira u sarape i jabukovim sircetom. Ako imate neki savet bili bih Vam zahvalni.

  Odgovori na komentar
 3. Postovani,bebi od tri meseca je poceo da curi nos.Ponekad se zakaslje i kine.Mislim da je to od slina koje se spustaju u grlo,ali nisam sigurna.Prvo nam je dete,pa nemamo iskustva.Temperaturu za sada nema.Nos mu ispiramo fizioloskim rastvorom i izvlacimo sline Noskom.Da li je potrebno odvesti ga lekaru ili da ga vodimo samo ako dobije temperaturu.Hvala unapred.

  Odgovori na komentar
 4. Poštovani, beba ima 9 meseci, od juče ima temperaturu, noću se povećava i do 38,3. Kada popije febricet spusti se temperatura na 37, 8 ali se nakon sat vremena vrati na 38,3. Takođe je tuširamo ali ne pomaže. Da li da damo brufen? Hvala unapred

  Odgovori na komentar
Strana 6 od 6<<<23456

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.