Pomozite detetu koje ima visoku temperaturu

Povišena telesna temperatura je pratilac (simptom) velikog broja bolesti. Ubedljivo najčešći uzrok povišene temperature (febrilnosti) kod dece su infekcije. “Šta da radim sa detetom koje ima povišenu temperaturu” je jedno od najčešćih pitanja roditelja, pa hajde da pokušamo da pomognemo mamama i tatama da saznaju više o “gorućem” problemu.

temperatura

 • Šta je normalna, a šta povišena temperatura?

Normalna telesna temperatura, merena ispod miške (aksilarno) je do 37oC. Kada se meri “u guzi” (rektalno), gornja granica telesne temperature je za pola stepena viša  37,5.

Postoji veoma lak, brz i izuzetno precizan način merenja temperature deci posebnim aparatom koji se na par sekundi nežno i potpuno bezbolno stavi u uvce. Što zbog nešto više cene, što zbog “straha od nepoznatog” kod nas ne koriste koliko bi trebalo. Toplomeri “za na čelo” su dobri za orijentaciju, ali nisu preterano precizni.

U daljem tekstu će se govoriti u vrednostima aksilarne (merene ispod miške) temperature jer je to ipak lakši i prihvatljiviji način merenja za većinu dece.

Kad je telesna temperatura do 38 stepeni ona se ne smatra za visoku, pa se deca sa temperaturom od 37,5 – 38 nazivaju subfebrilna. Kada dete ima preko 38 stepeni radi se o “pravoj” povišenoj temperaturi (febrilna deca), a kada je preko 39 (neki kažu preko 39,5) možemo reći da se radi o veoma visokoj temperaturi. Temperatura preko 40 dovodi mame i tate na ivicu očaja, ali stvarno zahteva brzu akciju, jer bez obzira na uzrok, mora neodložno da se obara.

Pin It


Komentari

 1. Postovanje. Deca starija 5 god. Ima temperaturu38, 6,dala sam mu Nurofen, vratila se temperatura posle 3 sata. Stavila sam mu cepic Diklofenak 12,5mg i posle 30 min. Ja temperatura ista. Sta da radim? Hvala unapred.

  Odgovori na komentar
 2. Postovani, dete. ima 13 meseci. Pre tri ipo dana krece temperatura 38.5 ,koja se skida paracetamolom, nalazi radjeni, u pitanju je virusna infekcija,i krecu visoke temperature do 40.1, koje se nakon orosavanja spuste na 38.5 i posle par minuta opet rastu, naizmenicno dajemo paracetamol i nurofen, i sat ipo nakon davanja sirupa,temperatura je preko 38,5 . Posle par sati orosavanja, spadne ispod 38, i to potraje sat, dva, i ista prica ponovo sa visokom temp. Nocas pocinje i da kaslje.Jedan pedijatar je rekao da se sirupi u ovakvim uslovima daju na 3,5-4 sata naizmenicno,a drugi da razmak izmedju dve doze paracetamola bude 4h,a izmedju dve brufena 6h,i da nije bitan razmak izmedju par i bruf. Doze su 6ml par,i 5ml bruf,dete ima 9,8kg.Zanima me koja sema za davanje ovih sirupa je ispravna? Inace,zbog “navodne” upale uha(nemamo orl koji se bavi decom), tj. obostrano pocetna hiperemija bubne opne,gde je crp 9,a ref vr do 6,dobila je i cefzil.
  Hvala

  Odgovori na komentar
  • Razmak je 3 do 4 sata između RAZLIČITIH lekova – naizmenično! To SAMO kad je temperatura izrazito visoka i ne spušta se ispod 38.5 (posle davanja leka)

   Odgovori na komentar
Strana 8 od 8<<<45678

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.