Pomozite detetu koje ima visoku temperaturu

Povišena telesna temperatura je pratilac (simptom) velikog broja bolesti. Ubedljivo najčešći uzrok povišene temperature (febrilnosti) kod dece su infekcije. “Šta da radim sa detetom koje ima povišenu temperaturu” je jedno od najčešćih pitanja roditelja, pa hajde da pokušamo da pomognemo mamama i tatama da saznaju više o “gorućem” problemu.

temperatura

  • Šta je normalna, a šta povišena temperatura?

Normalna telesna temperatura, merena ispod miške (aksilarno) je do 37oC. Kada se meri “u guzi” (rektalno), gornja granica telesne temperature je za pola stepena viša  37,5.

Postoji veoma lak, brz i izuzetno precizan način merenja temperature deci posebnim aparatom koji se na par sekundi nežno i potpuno bezbolno stavi u uvce. Što zbog nešto više cene, što zbog “straha od nepoznatog” kod nas ne koriste koliko bi trebalo. Toplomeri “za na čelo” su dobri za orijentaciju, ali nisu preterano precizni.

U daljem tekstu će se govoriti u vrednostima aksilarne (merene ispod miške) temperature jer je to ipak lakši i prihvatljiviji način merenja za većinu dece.

Kad je telesna temperatura do 38 stepeni ona se ne smatra za visoku, pa se deca sa temperaturom od 37,5 – 38 nazivaju subfebrilna. Kada dete ima preko 38 stepeni radi se o “pravoj” povišenoj temperaturi (febrilna deca), a kada je preko 39 (neki kažu preko 39,5) možemo reći da se radi o veoma visokoj temperaturi. Temperatura preko 40 dovodi mame i tate na ivicu očaja, ali stvarno zahteva brzu akciju, jer bez obzira na uzrok, mora neodložno da se obara.

Pin It


Komentari

  1. hm, citam i koliko vidim da su svi komentari svezi i da vlada virus koji napada grlo i visoka temperatura. I mi smo danas isto na ovome.. curica od 2 godine nema zapusen nos i nije kasljala samo od jednom temperatura bila 37,6.. ujutro.posle nije htela nista da rucka i popila caj pa zaspala.. probudila se sa 39,6.. odvela kod lekara kazu upala grla… brufen i antibiotik.. popila prufen, temperatura spala i ona vesela kao i da nije bolesna.. ali cim prodje 4-5 sati njoj opet temperatura 39,6.. i pocinje da kaslje.. i sada strazarim cekam da vidim da li ce opet spasti.. mada imam i paracetamol pa me zanima u slucaju ako ne spadne… koliko dete moze popiti pracetamola od 11,7kg.. ? znam da ide na svaka 4 sata… samo me zanima doza.. ako se desi da ne spadne.. jer su joj dala opet brufen kod lekara a tamo je imala 39,1.. a kod kuce je popila pre odlazka.. primljeni posle sat vremena cekanja.. jer lekar kazao da joj ne dam 2,5ml nego 4ml brufena… da li i paracetamola 4ml? u slucaju ako ne spadne posle 3-4 sata.. da se naoruzam. jer znam dok je u bolnici lezala da su mesali.

    Odgovori na komentar
  2. Postovani, detetu od 7 god, 28 kg, sam u nepromisljeno dala 10 ml Nurofen-a za skidanje temperature (38,4). Na leku pise za dete od 25kg do 40 dati 10ml, ali pretpostavljam da je trebalo biti mnogo manje od 10ml. Koliko je opasno sto je popila 10ml, molim vas za savet da li nesto da preduzmem sad?

    Odgovori na komentar
Strana 9 od 9<<<56789

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.