Pomozite detetu koje ima visoku temperaturu

Povišena telesna temperatura je pratilac (simptom) velikog broja bolesti. Ubedljivo najčešći uzrok povišene temperature (febrilnosti) kod dece su infekcije. “Šta da radim sa detetom koje ima povišenu temperaturu” je jedno od najčešćih pitanja roditelja, pa hajde da pokušamo da pomognemo mamama i tatama da saznaju više o “gorućem” problemu.

Foto: Flickr

  • Šta je normalna, a šta povišena temperatura?

Normalna telesna temperatura, merena ispod miške (aksilarno) je do 37oC. Kada se meri “u guzi” (rektalno), gornja granica telesne temperature je za pola stepena viša  37,5.

Postoji veoma lak, brz i izuzetno precizan način merenja temperature deci posebnim aparatom koji se na par sekundi nežno i potpuno bezbolno stavi u uvce. Što zbog nešto više cene, što zbog “straha od nepoznatog” kod nas ne koriste koliko bi trebalo. Toplomeri “za na čelo” su dobri za orijentaciju, ali nisu preterano precizni.

U daljem tekstu će se govoriti u vrednostima aksilarne (merene ispod miške) temperature jer je to ipak lakši i prihvatljiviji način merenja za većinu dece.

Kad je telesna temperatura do 38 stepeni ona se ne smatra za visoku, pa se deca sa temperaturom od 37,5 – 38 nazivaju subfebrilna. Kada dete ima preko 38 stepeni radi se o “pravoj” povišenoj temperaturi (febrilna deca), a kada je preko 39 (neki kažu preko 39,5) možemo reći da se radi o veoma visokoj temperaturi. Temperatura preko 40 dovodi mame i tate na ivicu očaja, ali stvarno zahteva brzu akciju, jer bez obzira na uzrok, mora neodložno da se obara.

Pin It


Komentari

  1. Postovani,devojcica od 5 godina ima varirajucu temparaturu cetiri dana je imala jedan dan nije koja se krece od 37,5 do 38,6.Napominjem da je pre toga bila po virusom koji je pratio kasalj, curenje iz nosa i temparatura slicna ovoj,vodili smo je kod pedijatra primila je injekciju i pila sirupe PANCEF,FLAVAMED I FEBRICET.Terapija je uspesno zavrsena i dete je ozdravilo u potpunosti.Sada se temperatura pnovo vratila po malo kasalj i curenje iz nosa.Vodili smo je ponovo kod pedijatra,dala rezultate krv,crp i urin,rezultati kazu u redu.Pa me interesuje da li se vratila infekcija ili je nesto drugo u pitanju,i da li treba uraditi bris grla nosa i urinokulturu.UNAPRED HVALA!!!

    Odgovori na komentar
  2. Postovani, moj bebac ima 17 meseci curi mu nosic, temperatura mu ide do 38,9 posle brufena spadne na 37,5. Drugi dan temp.nije htela da spadne 1 i po sat od davanja leka dok ga nisam dva puta rashladila kupanjem. Molim Vas sta da radim ako mu lek i kupanje ne daj Boze ne deluje? Jasno mi je da je ovo sigurno neki virus. I da li je moguce da dejstvo leka mora toliko da se ceka? Hvala unapred na odgovoru.

    Odgovori na komentar
  3. Postovani, dete od 6god.dva dana ima temperaturu. Jutros je dobola penacilin zbog gnojavog grla. Posle toga je dobila temperaturu 39 sa 5, posle brufena temperatura nikako ne spada. Ne spada ni posle masiranja i kupanja.

    Odgovori na komentar
Strana 12 od 12<<<89101112

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.