Pomozite detetu koje ima visoku temperaturu

Povišena telesna temperatura je pratilac (simptom) velikog broja bolesti. Ubedljivo najčešći uzrok povišene temperature (febrilnosti) kod dece su infekcije. “Šta da radim sa detetom koje ima povišenu temperaturu” je jedno od najčešćih pitanja roditelja, pa hajde da pokušamo da pomognemo mamama i tatama da saznaju više o “gorućem” problemu.

pomozite-detetu-koje-ima-visoku-temperaturu-403.jpg
 • Šta je normalna, a šta povišena temperatura?

Normalna telesna temperatura, merena ispod miške (aksilarno) je do 37oC. Kada se meri “u guzi” (rektalno), gornja granica telesne temperature je za pola stepena viša  37,5.

Postoji veoma lak, brz i izuzetno precizan način merenja temperature deci posebnim aparatom koji se na par sekundi nežno i potpuno bezbolno stavi u uvce. Što zbog nešto više cene, što zbog “straha od nepoznatog” kod nas ne koriste koliko bi trebalo. Toplomeri “za na čelo” su dobri za orijentaciju, ali nisu preterano precizni.

U daljem tekstu će se govoriti u vrednostima aksilarne (merene ispod miške) temperature jer je to ipak lakši i prihvatljiviji način merenja za većinu dece.

Kad je telesna temperatura do 38 stepeni ona se ne smatra za visoku, pa se deca sa temperaturom od 37,5 – 38 nazivaju subfebrilna. Kada dete ima preko 38 stepeni radi se o “pravoj” povišenoj temperaturi (febrilna deca), a kada je preko 39 (neki kažu preko 39,5) možemo reći da se radi o veoma visokoj temperaturi. Temperatura preko 40 dovodi mame i tate na ivicu očaja, ali stvarno zahteva brzu akciju, jer bez obzira na uzrok, mora neodložno da se obara.

 • Koji su uzroci povišene temperature?

Visoka telesna temperatura je skoro uvek znak znak neke bolesti ili poremećaja, ali su infekcije, kao što smo već rekli,  najčešći uzrok povišene temperature. Većina virusa i bakterija po ulasku u dečji organizam,  pokreću odbrambenu reakciju imunološkog sistema. Jedna od manifestacija borbe organizma sa infektivnim uzročnicima je povišena telesna temperatura. Postoje i drugi (ređi) uzroci, nekada su bezazleni, ali ponekad i veoma opasne bolesti mogu izazvati povišenu temperaturu. Uzroci nisu tema ovog prikaza, lekar je zadužen da otkrije uzroke febrilnosti, a roditelji treba da znaju kako da postupaju sa detetom koje ima povišenu temperaturu.

 • Kada se mora odmah kod pedijatra?

Ako znate kako, detetu se može pomoći u kućnim uslovima – potrebno je “oboriti” temperaturu, pa onda potražiti uzrok visoke temperature. Ipak, postoje situacije koje traže brzu intervenciju lekara:

 • Kada se jave febrilne konvulzije – fras, a roditelji nemaju adekvatne lekove i prvi put se dešava. Fras izgleda veoma dramatično, ali kod većine dece ima dobru prognozu, pod uslovom da se sve obavi kako treba. Dete je bez svesti, obično ukočenog (fiksiranog) pogleda, zgrčeno je ili se naizmenično trese i opušta (konvulzije), a neretko se može videti i pena na ustima. Tada treba što pre odvesti dete lekaru ili pozvati hitnu pomoć. Dete transportovati na strani, NE TREBA izvlačiti jezik, a valja znati da fras kod ogromne većine dece NE OSTAVLJA posledice ako ne traje duže od 20 minuta. Ovo je čitava večnost, a većina dece spontano prestane da se trese pre isteka ovog perioda. Po dolasku kod pedijatra sve će brzo biti sređeno. Obučeni roditelji znaju šta da se radi, a to i nije naročito komplikovano:

–   Dete staviti na bok

–   Uzeti Diazepam mikroklizmu (tubicu) i uvući je u guzu i istisnuti CEO sadržaj

–   Izvući tubicu bez otpuštanja, dakle STISNUTIH prstiju da se ne bi lek usisao u tubu

–   Po vađenju tubice stisnuti guzu par minuta da lek ne iscuri napolje

–   Konvulzije (fras) brzo prestaju, ali se potom mora nastaviti obaranje visoke temperature

 • Ako je dete pri svesti, ali je izrazito pospano, totalno bezvoljno, stalno leži, a povremeno ječi  ili plače. Ovo dete pored temperature ima sigurno još neki problem koji ide uz temperaturu. Zato je idealno staviti jedan čepić (supozitoriju) za obaranje temperature u guzu i odmah kod lekara. Tada se obično urade osnovna laboratorijska ispitivanja (krvna slika, pregled mokraće…) u cilju brzog utvrđivanja uzroka povišene telesne temperature i adekvatnog lečenja. Ne treba očajavati, jer i sasvim obične stvari mogu biti uzrok ovakvom stanju, kao na primer gubitak veće količine tečnosti iz organizma deteta.
 • Ako je detetu nemoguće dati lek za temperaturu, ili ako nemamo lekove pri sebi (što ne bi smelo da se desi – sve može da se nema, ali lekovi za obaranje temperature moraju biti na raspolaganju) dete mora kod pedijatra.
 • Šta roditelji mogu sami da urade?

Temperatura do 38oC (mereno “pod mišku”) kod najvećeg broja ne zahteva obaranje. Ako je temperatura preko 38oC  ne treba paničiti već pribrano preduzeti sledeće jednostavne mere. Cilj navedenih postupaka nije potpuna normalizacija telesne temperature, već njeno spuštanje u bezbedne vrednosti – ispod 38oC.

–   Dok tražite lek za obaranje temperature rashladite dete!

Iako postoji dobar izbor lekova za obaranje temperature (antipiretici), ne treba zaboraviti na hlađenje kao brz, lak i logičan pomoćni način snižavanja telesne temperature. Naravno rashlađivanje NIJE zamena za antipiretike već korisno dopunsko sretstvo u obaranju visoke temperature.

Kada ste u kući ili stanu raskomotite dete. Nemojte ga pokrivati. Veliki broj roditelja, a skoro sve brižne bake se plaše da otkriju dete, “da se ne prehladi”. Ovo je velika zabluda, ali i opasnost po dete. Pretopljavanje deteta dodatno povećava temperaturu i rizik od komplikacija (pre svega frasa). Hlađenje je najbrži i najefikasniji način obaranja povišene telesne temperature dok čekamo da lek (antipiretik) ispolji željeni efekat (petnaestak minuta, a nekada je potrebno i duže čekati).

Kada se radi o veoma visokoj temperaturi – preko 39-39,5oC najbolje “oružije za brzo dejstvo” je tuširanje dece mlakom vodom. Treba izbegavati hladnu vodu koja je veoma neprijatna za dete koje “gori”.  Umesto tuširanja možete mlakom vodom natopiti pamučnu pelenu, potom pažljivo “orositi dete” koje sedi ili leži, tako da koža bud epokrivena kapljicama mlake vode.  Zatim se golo dete ostavi da se osuši bez pokrivanja. Ova se procedura može ponavljati koliko je potrebno, za razliku od lekova koji imaju definisane dozne intervale.

Alkoholne frikcije su praktično napuštene, ali ima lekara koji ih i dalje “prepisuju” deci sa izuzetno visokom temperaturom. Pokazalo se da je mlaka voda jednako efikasna kao i alkohol, ali daleko manje neprijatna za dete.

Pravilno rashlađivanje deteta je neophodno, efikasno, ali kratkotrajno. Zato je  neophodno primeniti lekove za snižavanje temperature!

–   Lekovi za “skidanje temperature” – antipiritici

Lekovi su stub borbe sa visokom temeperaturom. Njih treba davati kada je telesna temperatura iznad 38oC. Na našem farmaceutskom tržištu postoje nekoliko preparata koji su prikladni za obaranje visoke telesne temperature kod dece, a najčešće se koriste: paracetamol i ibuprofen.

Salicilate ne davati deci za skidanje temperature! Salicilati kod dece mogu dovesti do teških komplikacija, naročito kada dete ima infekcije uzrokovane određenim tipovima virusa, tako da se decenijama ne koriste za snižavanje povišene telesne temperature. Ove komplikacije su, ruku na srce, veoma retke, ali izuzetno opasne.

Paracetamol i ibuprofen ne izazivaju takve opasne reakcije, a imaju sličnu efikasnost kao i salicilati. Oba leka imaju približnu efikasnost, ali je reakcija na lek individualna. Ako dete ne reaguje na paracetamol treba probati sa ibuprofenom, i obrnuto. Ne treba davati oba leka istovremeno (osim u retkim izuzecima). Postoje dobro definisane preporuke za kombinovanje paracetamola i ibuprofena, ali to treba raditi samo po upustvu pedijatra.

Antipiretici se najčešće daju kao sirupi – oralno ili kao čepići u guzu – rektalno. Prirodnije je da se lek da kašičicom, ali ako dete povraća ili odbija lek na usta mogu se primeniti čepići (supozitorije). Čepiće ne treba davati kada dete ima proliv jer tada se lek ne može resporbovati sa sluznice rektuma, ali se može pogoršati proliv izazivanjem nepoželjnih pokreta debeleog creva.

Antipiretici se dakle daju po potrebi, kada je temperatura preko 38oC, ali se mora poštovati doza leka i učestalost davanja. Precizno doziranje određuje lekar, ali pomenuti preparati su prilično bezbedni, a roditelji mogu pročitati uputstvo za doziranje leka, tako da se dete ne može “predozirati”. Ove lekove ne treba davati ako dete nema povišenu temperaturu! Besmisleno je davanje antipiretika “unapred” da bi se sprečio porast temperature.

Paracetamol i ibuprofen se obično daju do četiri puta dnevno (maksimalno šest puta – na četiri sata), a pojedinačna doza je oko 10 mg leka po kilogramu telesne mase deteta. Ne treba biti matematičar da se izračuna da dete od 10 kg može bez opasnosti dobiti četiri puta dnevno po jednu kafenu kašičicu paracetamola ili ibuprofena. Kao što smo već naglasili, najbolje je da se doze preciziraju sa pedijatrom koji leči dete – tada se ne može pogrešiti.

Kod primene čepića, dete staviti potrbuške, nežno staviti čepić u guzu, potom rukom stisnutu guzu u trajanju od par minuta da rastopljeni čepić ne iscuri napolje. Paracetamol se može nabaviti u obliku supozitorija, za razliku od ibuprofena. Doze su iste, a efekat leka nastaje nešto brže nego kod oralnih preparata.

Svi antipiretici obično traže 15-30 minuta (nekad i duže) za početak dejstva. Zato treba biti strpljiv, a ako temperatura i dalje raste ponoviti tuširanje mlakom vodom. U prvim danima infekcije nije realno očekivati da lek vrati temperaturu na normalne vrednosti. Doktori su veoma zadovoljni da ona bude ispod 38oC, pa i mama treba da zna da sve dok je infekcija u burnoj fazi, nema čudotvornog leka za potpunu normalizaciju telesne temperature.

Unos tečnosti je izuzetno važno za dete sa povišenom temperaturom – dete koje “gori” mora da pije!

 

Kada smo bolesni obično nemamo apetita, tako je i kod dece. Zato, ako dete samo ne traži, ne terajte dete da jede kada ima povišenu temperaturu.

Međutim, dete mora da pije, čak iako nije raspoloženo za unos tečnosti. U periodima visoke temperature dete gubi veće količine telesne tečnosti znojenjem, isparavanjem, ali i ubrzanim disanjem (koje često prati visoku temperaturu čak i kada nema bolesti pluća).

Povećanje telesne temperature ubrzava potrošnju energije u organizmu, a to takođe povećava potrošnju telesne vode. Zato je od izuzetnog značaja detetu davati tečnost. To praktično znači da dete često treba nuditi da pije (naravno kada je budno).

 • Koji je napitak najbolji za dete koje ima povišenu temperaturu?

Najbolje je da dete pije vodu!

U akutnoj fazi infekcije nepoželjni kiseli sokovi, ali i vrući napici koji mogu oštetiti sluzokožu želuca.

 • Može li dete da pije hladnu vodu?

Može!

Ne govorimo o ledenoj (skoro zaleđenoj) vodi, već o normalno ohlađenoj vodi iz frižidera (ne iz zamrzivača). Hladna voda je poželjan napitak (naročito kod starije dece) jer brže prolazi kroz želudac do creva odakle stiže u cirkulaciju, ali će prijati da malo rashladi dete “iznutra”.

 • Može li dete sa visokom temperaturom da se “prepije” vode?

Ne može!

Žeđ se javlja onda kada mu treba voda, a prestaje kada dete popije koliko mu treba. Zdravo dete višak vode izbaci preko bubrega, koji su glavni regulator protoka tečnosti u organizmu, pa znaju izbacuju  višak tečnosti iz organizma. Dete “koje gori” ima veće potrebe za tečnošću, tako da ako traži da pije –  nemojte mu ograničavati! Problem nastaje kada dete neće da pije, a voda mu je neophodna.

 • Šta da se radi ako dete povraća?

Deca koja povraćaju treba striktno da poštuju pravilo “često po malo”, svakih 5-10 minuta po 1-2 kafene kašičice tečnosti.  Tada je najbolje koristiti sredstva za oralnu rehidraciju (Humanin elektrolit je odlično rešenje) koja se rastvaraju u vodi. Kada se koristi flaširana voda, ne treba je prokuvavati pre rastvaranja ovih preparata.

Pojenje deteta, naročito u prvim godinama života često zahteva veliko strpljenje i požrtvovanost. Treba u tome istrajati jer je jedina preostala mogućnost davanje tečnosti kroz venu (intravneska rehidracija) koja se obično sprovodi u bolnici. Naravno, ako i pored svih preduzetih mera dete ne može da pije javite se lekaru koji će odlučiti o daljem tretmanu. Bolje i ranije nego da se zakasni i da dete prekomerno dehidrira.

Ass.dr Goran Vukomanović, pedijatar

Pin It

  • PAracetamol ili ibuprofen za povišenu temperaturu, a lečenje kašlja zavisi od UZROKA!
   Pregledom deteta se relativno lako utvrdi uzrok, pa se onda UZROK leči, a kašalj ili sputava (antitusicima – “samnjivačima” nadražajnog kašlja) ili se detetu pomaže da iskašlje sekret iz bronhija

 1. Djete je bolnički liječeno 5 dana,upala pluća,sa pencilinom.Ozdravljeno,pušteno kuću,ponovljen RTG snimak,uredan. MEĐUTIM,nakon 5 dana javlja se ponovo temperatura noćna 38,5- jutarnja 37…. zašto mu se vratila temperatura?molim za mišljenje i ako je moguće savjet…..unaprijed zahvaljujem.

 2. jako mi se sviđa vaš pristup problemu. ali posle vašeg uputstva i odlaska kod pedijatra mali(9god)je dobio amoksicilin na 6 sati. međutim već posle 24 časa javlja se osip na koži sitnije teksture(nešto nalik psorijazi) a malo kasnije oko usana mu se skoravila koža kao i usne. šta bi to moglo biti po vašem mišljenju? unapred hvala

  • Ovo je zaista teško komentarisati bez pregleda i praćenja deteta. Ako osip svrbi, moguća je alergija. Ukoliko NE svrbi, velika je verovatnoća da se radi o virusnoj ospi. Naravno, ima i drugih varijanti, pa je najbolje da se obavi kontrolni pregled.

 3. cerkica ima 10god od jutros temperauru 38.5 i kasnije 39.2,grlo je ok kao i pluca bili smo kod pedijatra.dajemo sirup ibrufen,nakon sat vremena samo malo obori i ponovo se vrati na 39,2,tusiramo je par puta,pa malo kasnije alkoholom mazemo ali bas slabo je obaramo temperaturu,dal bi trebalo jos nesto da preduzmemo,UMALO DA ZABORAVIM JUTROS JE MALO I POVRACALA

 4. Dete ima godinu dana,ima temperaturu vec dva dana,na sakih sat vremena temperatura se ili poveca ili smanji,stavljali smo joj carape u rakiju,i u carapama rendan krompir i limun i tako joj obuli carapice…da li je to dobro?Tusiramo je na svakih pola sata mlakom vodom,ali temperatura ne spada….

 5. Moja unukica koja ima skoro četri godine,od pre tri dana bori se sa povišenom temperaturom . Na preporuku lekara iz niške hitne pomoći (gde smo je odveli kad naše kućne metode nisu uspele i temperatura je bila 40 stepeni) ujutru pije Hemomycin (250mg/5ml) . Kad se u toku dana temperatura popne na 38 ( a to se dešava dva do tri puta ) mi reagujemo davanjem Brufena (100mg/5ml) i hladnim oblogama i vratimo temperaturu u normalne okvire .
  Problem je što nam ponestaje tog Brufena , a i ovaj smo jedva našli…
  U kućnoj apoteci imamo Febricet (120mg/5ml) i Efferalgan (30mg/ml) pa bih želeo Vaš savet : šta da koristimo kod sledećeg proboja temperature ?
  Hvala !

 6. Uputstva koja ste objavili su jako precizna i korisna. Moja devojcica (2 godine) ima blago povisenu temperaturu vec tri dana i jak suvi kasalj. Kada joj temperatura predje 38c, obaramo joj eferalganom na koji jako dobro reaguje. Kako jos mozemo da joj pomognemo? Da li bi trebalo da odemo do prdijatra? Iskreno se plasim da se naizgled naivan kasalj i blaga temperatura (38) ne pretvori u grip ili upalu pluca. Unapred hvala.

  • Ovo sve ukazuje na jedan od aktuelnih virusa koji ide sa nadražajnim kašljem i baš ovakvom temperaturom. Obično traje pet do sedam dana, ali ako i sutra bude napada kašlja, bilo bi dobro da se obavi pregled.

   Ukoliko kašalj počne da se smiruje, a prorede se ovi skokovi temperature (preko 38), onda ima prostora da se sačeka.

 7. Moja cerkica ce ubrzo napuniti godinu. Danas je imala temperaturu 39.6. Raspremila sam je i dala joj febricet, temperatura je pala na 38.6. Tusirala sam je u mlakoj vodi i umotala u mokar pa u suv peskir. Zatim obukla i izmjerila ponovo, temperatura je pala na 36.6. Djeluje mi normalno, ali opet brinem, da li treba da je vodim doktoru?

  • Za sada ne treba. Pratite stanje deteta, a ako postane neraspoložena, neće da jede i pije ili ako temperatura “skoči” preko 40 potreban je pregled. Svakako, ako Vam se bilo šta učini neobično javite se Vašem pedijatru.

 8. Moj sin ima 6,5 godina. Aktuelni problem je sto na pet dana dobija visoku temperaturu i traje jedno vece i noc. Temperatura krece u posle podnevnim casovima [oko 37,8], traje tu noc [ kretala se do 38,8], sutradan ujutru je niska [37,3] i do podneva normalna. Dani povisene temperature: 14.jun, 19.jun, 23.jun i 28.jun. Od analiza radjeno: bris zdrela-sterilan, urinokultura-serilna, CRP-0.2, Le 7.9, granulociti 34,5%, limfociti 46.3%, monociti 19.2%. Bili smo kod pedijatra [na pedijatrijskoj klinici], ORL specijaliste, infektologa, decijeg hirurga i kod svih je nalaz uredan.Dete je raspolozeno, ima apetit. Zali se na glavobolju smo dok ima povisenu temperaturu. Imate li Vi objasnjenje za ovakvo stanje? Hvala!

 9. dijete mi je primilo vakcinu prije 15 dana i tek sad je dobilo temperaturu..vodila sam ga doktoru i rekli su mi da je od vakcine´? ali temperatura se jos uvijek javlja cak nekad i povrati. sta da radim po tom pitanju ?

 10. Molim za misljenje-ako beba ima blago povisenu temperaturu bez drugih simptoma da li sme da se izvede napolje u setnju kad su prijatne temperature,odnosno kad napolju nije previse vruce ili zimi previse hladno?

 11. Hvala za teskt, lepo objasnjeno. Naime, moja ćerkica od 8 meseci je trenutno u bolnici. Temperatura vec 5 dana koliko je tamo varira. Odveli smo je cim smo primetili da se nesto cudno desava, usta pomodrela, bleda, pospana jako, pada joj glava i zadrhti. Temperatura 39. Ostavljena je na odeljenje i onda dijagnostika koja kod nas ide inače jako, jako sporo. Krv super, u urinu poviseni leukociti i bakterije. Urinarna infekcija, ešerihija koli i to milion tih napasti. Ćerka ima skokkove temperature malo nagle , jos jednom se ponavlja drhtavica i promena boje, sto oni kazu da je normalno. Dobija Paracetamol kad skoci temperatura i Palitrex (ili Pentraxil) kao t6erapiju ali se zvanicno antiobiogram (ako se tako zove i dalje ceka. 3.dana beba nema temperaturu.4, takodje. I onda 5og dana od ujutru 37,8 do sutra dan non stop. Uvece i na 39 stepeni. Doktori nekako zateceni, pozivaju na strpljenje da se vidi da li je i dalje urinarna infekcija ili je pokupila ”neki virus” u bolnici. Supruga je sa malom i jako je zabrinuta, a ja kao srčani bolesnik i neko ko je preziveo lekarsku dijagnosticku golgotu mogu samo infarkt da dobijem od sikiracije. Da napoemenm da beba jede odlično i halapljivo i pije kako treba. Raspolozenje se menja od epizoda srece i zadovoljstva do stanja uznemirenosti i histerije. Nocu se budi uz plac, a inace spava odlicno tokom noci. Na osnovu svega sto sam naveo, da li imate bilo kakvu sliku o tome sta li je po sredi i koliko je situacija alarmantna tj da li je briga realna ili hipokondricna? Unapred sam Vam zahvalan na odgovoru, makar bio i ”posetite psihijatra kako bi sredili prvo sebe”.

 12. dete 5 god prvu noc samo povratio jednom, sutradan sve ok samo je slabo jeo, drugu noc povracao opet samo jednom i pocinje temperatura 37 posle lezanja od celog dana, napominjem da se nalazimo na moru i moje pitanje je da li smem da ga odvedem na kupanje na koje zeli ici ako mu se ovo stanje nastavi…neverujem da je ovo reakcija na promenu klime jer se ovde nalazimo vec 10 dana

 13. Kada se dete oznoji prilikom skidanja temperature da li ga treba odmah presvuci ili ostaviti da se odeca osusi na njemu kao vid hladjenja? Takodje me zanima da li ga u toj situaciji treba pokriti necim laganim ili ostaviti samo u odeci?

  • Skinete odeću, sačekate malo da se osuši pa ga presvući. Dok dete ima drhtavicu (koja se ne mora javiti) može se kratkotrajno pokriti, ali se dete sa visokom temperaturom NE pokriva već otkriva i tušira mlakom vodom kad zatreba!

 14. Moj sin ima 10 meseci i danas mu je treci dan temperature. Prvi dan je bila u rasponu od 37-38, juce od 37-38,5 pa smo davali febricet kad poraste, a danas 38-38,5 pa smo ga poveli pedijatru i prepisao nam paracetamol zbog prihvatljivijeg ukusa. Medjutim, proslo je dva sata i ne spada ispod 38. je li moguce da paracetamol ne deluje a febricet da?zar nije to isti lek? Analiza krvi pokazuje da je virusna ali ne bakterijska infekcija,crp 12,5..

 15. Djete mi ima temp 38-39 vodila sam ga pedijatru nalaz urina mU je ok,na infektivmoj takodje sve uredu,leukociti uredu,medjutim njemu temp ne spada dajem mu voltaren cepice i dok djeluju nema cim legne da spava uhvati ga trhtavica i temp odmah skoci na 38.Takodje sam ga vodila i na hirurgiju misleci da mu je slijepo crijevo al i to je uredu ne znam vise sta da radim MOLIM VAS POMOZITE

 16. Interesujeme da li kod visoke temperature dete treba pokriti bar preko stomaka i kad se duze tusira da li moze dodatno da prehladi,koliko dugo sme bit bez odece posle tusiranja ako je u sobi 22 stepena

  • Nema pokrivanja dok dete “gori”! Dozvoljeno je samo u kratkotraknoj fazi podrhtavanja (groznice).

   Čim se temperatura normalizuje (ili primakne normalnoj) lagano pokrivanje je ok.

 17. moja devojcica je vec pri temperaturi 38 dozivela fras,imala je konvulzije koje su trajale 10min.posle 2meseca se fras ponovio u obdanistu gde vaspitacice nisu primetile da je dete febrilno dok se nije srusila sa nose i pomodrela,rashladile su je i sve je proslo za par minuta,temp joj je bila 38/5.treci put sam sama sprecila kuci ponavljanje frasa,diazepamom.dobila sam uput da odvedem dete na institut za majku i dete kod neurologa,pregled nam je zakazan za 29ti oktobar.ja vise nemogu da cekam da temp predje 38 pa da je obaram jer se fras desava na maloj temp.molila bih vase misljenje.

 18. tema jako dobra!
  dijete ima cijeli dan temp i nespada ispod 38.dijete je staro 13 mj i jos doji, pije i vode neodbija.
  al nikako da mu spustimo temp. bili smo kod pedijatra vadili smo nalaze sve je ok i uredno samo neki virus. moze li savjet kako i sta da radimo da mu spustimo temp. davali smo paracetamol spusti se pola stupnja i to je to. sta da radimo?i usput dobio je osip od visoke temp! hvala pozdrav

 19. dobar dan- Sin ima 10 godina i ima tem. od jucer od 38,5 do 39,9 ..bili smo kod pedijatra i kaze da je virus,uspijemo skinuti ali se brzo vrati i od tecnosti pije vodu radije nego caj .Mene zanima dal radim naopako,ako imamo otovren prozor u prostoriji u kojoj lezi i poceo je da kaslje i dal sam samo panicna ili ima razloga za jos jedan posjet pedijatru zarad kaslja .Strah me da sam sa otvorenim prozorom uradili samo da se prehladi vise .
  Lp .

 20. Dobro vece! Sin ima temperaturu uvece oko 38 drugi dan, jutrom temperatura bila 36,2 , jako kaslja. Jutrom aktivan, hoce da se igra, uvece pospan i vidno da nije dobro. Sta da radim? Mozno li raditi inhalacije za iskasljavanje sekreta(cajem od bokvice, kamilice)? Da, i curi nosic u njega, sekret bistri brzo postaje gust. Hvala unapred.

  • Ako i sutra bude kašlja i povišene temperature – treba obaviti pregled kod Vašeg pedijatra. Pregled je pravi način da se utvrdi uzrok kašlja (koji je praćen povišenom temperaturom) pa da se vidi kako najbolje pomoći detetu.

 21. Dijete od tri godine, ima temperaturu 11 – ti dan. Cetvrti dan je poceo da pije baktrim jer je imao crveno grlo, temperatura je isla preko 39. Sedmog dana je prekinuta terapija sa Baktrimom i pripisan je Longacef 3 naredna dana. Za svo vrijeme temperatura se penje preko 39 nocu.
  Nakod toga pocinje terapija sa sirupom Hemomicin. I dalje temperatura ide preko 38. Danas je drugi dan Hemomicina.

  Vadili smo mu nalaze treceg dana temperature, kks mu je dobra, crp 25. Osmi dan mu vadimo crp ponovo i pao je na 5,8 ali temp je i dalje tu. Radili smo ultrazvuk bubrega i besike, i to mu je uredu, ne pokazuje da je bilo neke urinarne infekcije.
  Doktori nam kazu da mu je ili bakterija ili virus (al toliko mozemo i sami da zakljucimo). Koje je vase misljenje? Jeste li imali ovakvih slucajeva? Koliko je opasna ova temperatura koja traje 11dana?
  Unaprijed zahvalni zabrinuti roditelji…

  • Sada je nemoguće reći šta je primarni uzrok ovog stanja. Treba dovršiti terapiju antibioticima i pratiti dete – ako za 2 do 3 dana ne padne temperatura potreban je kontrolni pregled i dodatne analize.

 22. Dete ima 4god,vec 3dana ima temperaturu najvise do 38,ne kaslje,samo je nosic zapusen i grlo je boli i crveno je,malo su joj i okice otecene kao kod konjuktivita,pije antibiotik vec 4dana,jel bi trebalo da se rade analize ks,urino kultura.. ili je razlog samo upaljeno grlo?

 23. Dala sam bebi sirup ali je ona odmah povratila ogromnu kolicinu tecnosti, da li treba opet da joj dam sirup obzirom da je jak antibiotik koji se sme dati samo tri dana jednom dnevno?

  • Ako dete povrati antibiotik unutar 20 do 30 minuta od uzimanja, smatra se da lek nije prošao i da ga treba ponovo dati.

   Mudro je sačekat bar jedan sat od povraćanja pre ponovnog davanja leka.

 24. sin od 4 godine ima temperaturu 38.8-39,dala sam mu brufen nista nije pomoglo,tusirala mlakom vodom -nista.Bili smo kod doktora kaze da ima crveno grlo i da ce mu sutra prepisati antibiotik posto zivimo na selu i nemam gde da ga kupim trenutno,juce je celo prepodne povracao.Kako da mu pomognem posto temperatura ni posle brufena nije pala nimalo?

  • Dodajte paracetamol (Febricet sirup ili čepići-supozitorije) u odgovarajućoj dozi! On se može bezbedno kombinovati sa ibuprofenom (Brufenom). Praktično, na dva do tri sata (ako je temperatura preko 39) možete tadati NAIZMENIČNO ibuprofen i paracetamol (u dozama prema kilaži).

   Tuširanje mlakom vodom je obavezno kad je visoka temperatura.

 25. Dete ima 3 godine, sinoć je imao temperaturu 38.4, u toku noci dali smo Nurofen sirup, jutros smo bili kod lekara koji ga inace leci, upaljeno je grlo, dobili smo Pancef sirup i Nurofen za temperaturu (2 x 5ml).Inace, i ranije smo ga koristili, odlicno je i brzo delovao.Detetu je posle podne krenula temperatura, 39.2, tusirali smo ga, pozvali lekara, rekao nam je da odmah damo nurofen i da mozemo i da povecamo dozu na 7.5 ml. To smo uradili, temeperatura je pala, ali nakon 4-5 sati ponovo raste, opet smo ponovili postupak, tusiranje, nakon 6 sati ponovo lek.Interesuje me možemo li da damo i eferalgan, i kako, jer sa njim smo uvek skidali temperaturu?

 26. Beba je primila pentaxin pre tri dana iznenada posle druge nocu je dobio temperaturu i tako u toku dana do 37,6 nije padala.dali smo paracetamol.sta moze biti uzrok temperature i ata raditi

 27. Moj mali od 4 godine ima temperaturu 38.5 dala sam mu sirup nureflex sacekala sam i ponovno mi izmjerila temperaturu i bilo je 39.7 umjesto da spada njemu raste.Tusirala sam ga u malkoj vodi,mazala ga alkoholom stavljala mu oblog ali nista nepomaze to je sve u roku od 1 sat vremena on u tih sat vremena i povraca i sve.D dali mismijem dat ponovno sirup. Nureflex on se daje svako 4 sata ali tek je proslo 2 sata dali bimu smijela dati jer jer je dva puta povraco?

  • Ne nego nabavite supozitorije (čepiće) paracetamola (Febricet, Efferalgan….) koji se daju rektalno! Tako neće biti povraćanja, a dete će dobiti lek za obaranje temperature.

 28. Postovani
  svaka vam cast za ovakav sajt!!!
  Pisem iz Makedonije
  Moja unuka vec dva dana ima temperaturu od 39 do 40 stepeni. Isli su kod doktora on ih vrati zato sto u tom momentu izmerena I je temp. 38,5
  Dajemo joj eferalgan cepic I amoksiklav sirup ali nije moguce spustiti je pod 39.
  Molim vas za savet.
  Unapred Vam HVALA!!!

  • Kombinujte ibuprofen (Nurofen, Brufen) sa paracetamolom, pa će biti lakše. 4 puta na dan možete dati ibuprofen i 4 puta paracetamol – tako da, ako zatreba, na 3 sata kombinujte ova dva leka.

 29. Desetomesecna devojcica vec 3.dan ima povisenu temperaturu. Isli smo kod pedijatra, smatra da je virusna infekcija. Dajemo joj Panadol, od sinoc Brufen na svaka 4 sata, tusiramo mlakom vodom, ali tako uspevamo skinuti samo do 38.5 pa ponovo raste kako dejstvo leka slabi. Kazite mi, molim vas, da li tako dugo dejstvo visoke temperature moze ostaviti neke posledice. Do kada smem cekati ili da ponovo idem pedijatru? Hvala

  • Ako i sutra (5.dan od pocetka bolesti) temperatura visoka ili ako je dete bezvoljno i malaksalo – treba uraditi krvnu sliku, CRP i obaviti kontrolni pregled.

   Do tada samo uradite kako je pedijatar savetovao, a povisena tepm.je deo infekcije i sama po sebi nije za brigu.

 30. Moj unuk (5 godina) pati od upale grla, a nekoliko puta je vec imao i upalu uva. Medjutim, ono sto mene brine je da mu se kod visoke temperature (iznad 39oC), koja obicno prati probleme sa grlom, u zadnje vreme javlja i crvenilo na zglobovima noge i ruke. Molim vas, recite mi dali je mozda u pitanju i neka druga komplikacija, s obzirom na to da mu se angine i upala krajnika javljaju veoma cesto? Hvala vam!

 31. Dobar dan,
  Imam 14 godina,temperaturu sam dobio u petak,i ona cas spadne cas se poveca,istusiram se i ona spadne,prodje izvjesno vrijeme i ona se vrati na oko 38 i kusur stepeni,pijem paracetamol,kad ga popijem temperatura spadne pa se opet vrati,sta da radim,je li ovo normalno,da li cu po Vasim procjenama ozdraviti do utorka jer idem na kamp sa reprezentacijom 13. februara,unaprijed Vam hvala.

  Zaboravio sam da kazem da je temperatura dostizala i do 39.7 stepeni.

  • Prvo da se beba rashladi – istušira mlakom vodom. Jedan od najčešćih uzroka je pretopljenost bebe.

   Ako za 30 minuta i dalje bude temperatura preko 38.5 – beba treba da se pregleda. Bez pregleda se naprosto ne može utvrditi uzrok povišene temperature kod ovako male bebe.

 32. imam sina od 3 god..vec drugi dan ima temperaturu koja varira od 38 do39 sa 5..uspesno skinem temperaturu sa brufenom mada malo sporije deluje…inace kad mu spustim temperaturu on je zivahan jede lepo i pije…posto je ovo drugi dan vec kako ima temperaturu interesuje me dali da ga odvedem kod pedijatra ili da sacekam jos koji dan..i dali izmedju brufena koji mu dajem na svakih 6 sati smem da mu dam i eferalgan bar kad skoci na 39 da necekam da prodje 6 sati..hvala unapred

 33. Jao mnogi se zale, moram i ja, od sinoc se borim sa cerkinom temperaturom…. ona ima 5 godina, juce tj. sinoc imala 39,2 sa paracetamolom 10ml smanjim na oko 38,5 ispod ne ide, malo joj curi nos, pre 2 nedelje je imala bronhitis, sad lepo dise, jutros oko pola3 bilo 39 kupam je i smanjimna 37,8, jutros oko pola 8 opet 39 smanjim na 38,4 malo pre opet 39,2 okupam je dam joj 15ml paracetamola posle pola sata temperatura 39,5, probam i sa alkoholom i sa starim metodama krompir u carape ali ispod 38.5 neide, zao mi vec deteta, a sin (6) ide u zabaviste pa je i on prehladjen ali njemu varira od 36,6 do 38, on je dobar, ali me cerka muci, jel to sme tako da stoji temp na 38? jedna baba vice da treba dete skinuti druga vice da je u dunju treba uvuci da se preznoji, a ja je nekako ne bih dodatno grejala… da li je bolja hladna voda / limunada ili topao caj? hvala Vam za sajt i za odvojeno vreme na savetima …

 34. Poštovani,
  tema je odlična, a posebno mi se sviđa što se daju koncizni i hitni odgovori!

  Moja beba ima 17 mjeseci, ima upaljeno grlo, ljekari kazu da je to virusnog karaktera.
  Od jucer ujutro ima temperaturu, ona raste i pada, zavisno od momenta djejstva lijeka, od 37,8 pa do 39 stepeni celzijusa, najvećim dijelom oko 38,5. Dajemo iburufen i paracetamol svaka 4 sata po preporuci pedijatra. Također stavljamo i obloge na noge od sirćeta i jaja. Kada padne temperatura beba je raspoložena, skace i igra se, a kada skoči bebi se spava.

 35. Beba, od 12 meseci ima visoku temperaturu
  9-39.5 U pitanju je virusna infekcija. Probali smo paracetamol ali skoro da uopste nije obarao temperaturu. Doktorka nam je onda dala brufen od koga mu odmah padne temperatura ali se u roku od oko 5 sati vrati. Naravno rashladjujemo se, tusiramo, ali slab je efekat.
  S obzirom da paracetamol ne deluje bas, koliko je preporucljivo davati mu brufen na svakih 6 sati i koliko dana bi smeo da se daje? Apotekarka mi je skrenula paznju da nije bas pogodan za decu. Nama je danas drugi dan, kako stvari stoji potrajace jos koji dan.
  Hvala na odgovoru

  • S obzirom da savetujete kombinaciju paracetamola i brufena, koliko sati treba da prodje da bismo posle brufena dali paracetamol?
   U uputstvu za brufen pise davati na 6 sati, 4 puta dnevno, dok za paracetamol vazi na 4 sata.

  • Brufen je odličan izbor, a na 6 sati se može bezbedno davati (u dozi orema telesnoj masi) kad je temperatura preko 38.5. Izmedju ovih doza se može dodati paracetamol, ako zatreba (javi se visoka temperatura koja ne reaguje na rashladjivanje).

 36. Postovani, moje dete od dve i po godine je pre cetiri meseca imali tesku upalu pluca. Bili smo u bolnici dvadedesetak dan. Od tad je zdrav. Ide ponovo u vrtic. Medjutim proslu noc je imao tempersturu 39,2 uz ubrzano disanje. Pomali kaslje. Curi mu nos. Dala sam mu brufen. Doktor ga je pregledao u vrticu pre tri dana, bio je zdrav. Svakako cu ga osvesti kod doktora, ali me interesuje da li takva ili slicna upala moze da se vrati? Hvala.

  • Jedno je sasvjm jasno – ovo što ste sada opisali NEMA veze sa upalom pluća od pre 4 meseca – to se NE može vratiti.

   Pregled pedijatra će rešiti dilemu oko uzroka i vrste infekcije.

 37. Dobro jutro.
  Moja ćerka ima 2 god. Već 4 dana ima temp. Nos joj je zapusen i hrče dok spava. Nekoliko puta na dan joj čistim nosić fiziološkim rastvorom i stavljam 3xdnevno Neodeksacin kapi. Malo i kašljuca. Slabo jede i povraćala je nekoliko puta. Temp. Preko dana bude uglavnom oko 38. Uveče i do 39.5 Dajem joj Febricet i Brufen naizmenicno. Vodila sam je pedijatru čim je dobila temp., rekla je da su pluća čista ali je crveno grlo i dala nam je Pancef. Inače je vesela i raspoložna, dok nema temp. Šta sada da radim? Da li je normalno da joj 4 dana pod terapijom nije bolje? Za analize moramo da čekamo ponedeljak!?!?
  Hvala

  • Nije joj bolje od Pancefa jer dete ima VIRUSNU infekciju gde antibiotici NE pomažu!

   Virus traje 5 do 7 dana, a ako i posle 5. dana ima visoku temperaturu, ima smisla da se obavi kontrolni pregled.

  • Prvo rashladite bebu, pa ako ne padne ispod 38, može se dati 3 ml paracetamola (Febricet, Panadol…) u sirupu. Doza se može ponoviti za 6 sati

   Ako i sutra bude povišene temperature, da se beba pregleda.

 38. Moj sin od 5 god. ima temperaturu vec drugi dan, visoka je, ide iznad 39. Dajem mu paracetamol sirup na 6 sati. Ona spadne, ali se posle opet vrati, pre nego sto dodje vreme da mu dam narednu dozu.
  Da li smem da mu dajem paracetamol sirup na 4 sata posto u uputstvu pise sledece: ”neophodno je da prodje najmanje 4 sata izmedju doza” ?
  Da li to znaci da onda smem (kad je tako visoka temperatura) da mu dam, u toku 24 sata, 6 puta dozu ovog sirupa?
  To me buni jer u uputstvu isto pise da ”ne treba primenjivati vise od 4 doze leka u toku 24 sata”. Ali ako dajem na 4 sata, to je onda pokriveno 16 sati sveukupno, a sta cu da radim onih preostalih 8 sati? U nedoumici sam, ne znam sta da radim.

  • Da ubacite ibuprofen (Nurofen, Brufen) izmedju paracetamola, kada je temperatura zaista visoka.

   To znači da u toku 24h možete da date 4 doze paracetamola i 4 doze ibuprofena! To su dva različita leka pa se mogu naizmenično davati (na oko 3 sata).

 39. Imam sina od skoro 11 mjeseci.. koliko ga cuvam i pazim sve je vise bolestan.. ima temp koja varira od 38-38.5 bila sam kod dr danas koja misli da je vidovita i kaze to zbog promjene vremena organizam reaguje i pocece i da vam kaslje veceras.. pluca mu cista ne slini.. ali temp ne mogu da mu oborim.. tusirala sam ga mlakom vodom padne pola sata pa opet skoci.. dajem mu paracetamol.. da li vi imate neki savjet kako da ovo prevazidjemo i kako da mu malo ojacam imuni sistem?

  • Zdravi i izbalansirani obroci uz bar jednu obaveznu jednu voćnu užinu (sveže ili cedjeno voće) uz redovan i zdrav san su stubovi dobrog imuniteta.

   Izbegavanje kontakta sa bolesnima je takodje važno.

   Zašto dete sad ima povišenu temperaturu – to je zaista nemoguce proceniti bez pregleda.

 40. Divno kad ima neko strpljenja da saslusa i odgovara…sin 5,5god,vec dva dana temp od 38 do 40,u 19h dala sam mu febricet cepic od 200mg,temp spala sad ponovo raste..sta raditi?bili smo kod doktora sve ok..kaze virus

  • Kombinujte buruprofen (Nurofen, Brufen) sa paracetamolom. Izmedju dva paracetamola se moze, ako zatreba, dati ibuprofen. To su potpuno različiti lekovi i mogu se kombinovati.

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

*