Žutica novorođenčeta

Sigurno ste do sada slušali razne priče na temu žutice kod novorođenog deteta. Neko vam je to pominjao kao normalnu pojavu, a u drugim pričama je bila razlog za duži ostanak u porodilištu.

beba

Foto: Kulden

Da li je reč o istoj žutici, šta je prouzrokuje, kako se leči…

Žutica novorođenčeta se javlja kod čak 60 odsto terminske dece, a još je zastupljenija kod preterminske dece – oko 80 odsto (bebe rođene pre navršenih 37 nedelja). To je kompleksan problem, sa kojim se svakodnevno suočavaju pedijatri-neonatolozi u porodilištu.

Šta je to «žutica»?

Pod žuticom se podrazumeva žuta prebojenost kože i sluzokoža. To, zapravo, i nije bolest, nego znak bolesti, jer može da bude prisutna kod mnogih, veoma različitih oboljenja.

Nepravilno je, dakle, reći da neko boluje od žutice. Kaže se da IMA žuticu zbog neke bolesti (infekcije, bolesti žučnih puteva, jetre…).

Jedino u periodu novorođenčeta, preciznije – u prvih sedam dana života, žutica može da bude normalna pojava, posledica nezrelosti organizma, i to je takozvana fiziološka žutica. Ona često prođe klinički neopaženo, jer je porast bilirubina nedovoljan da bi koža «požutela».

Ako se i zapazi, spontano se povlači do kraja prve nedelje života, a laboratorijski parametri se normalizuju krajem druge nedelje.

Zašto je koža žuta?

Za žutu boju kože je kriv bilirubin, jedinjenje žuto-zelene boje, koje uglavnom nastaje razgradnjom hemoglobina (krvnog pigmenta) iz naših crvenih krvnih zrnaca (eritrocita). Bilirubin se ne rastvara u vodi, što znači da ne može mokraćom da se izluči iz organizma, nego se u jetri «prerađuje» i izlučuje u žuč (zato je žuč žuto-zelene boje). Potom se žuč luči u početni deo tankog creva, pa se bilirubin stolicom eliminiše iz organizma.

Zašto se kod novorođenčadi javlja žutica?

S obzirom da i zdravo novorođenče «ima pravo» na fiziološku žuticu, u ovom uzrastu se normalnim smatraju vrednosti bilirubina koje su čak i do deset puta veće od vrednosti kod odraslog čoveka. To je iz nekoliko razloga:

* Povećana proizvodnja bilirubina – bebina crvena krvna zrnca kraće «žive», što znači da se više raspadaju, oslobađajući bilirubin.

* Nezrelost jetre – jetra je vrlo složen organ, čije se funkcije razvijaju i po rođenju, tako da jetra nije u stanju da preradi povećane količine bilirubina.

* Nerazvijena bakterijska flora u crevima – beba još nema dovoljno korisnih bakterija koje pomažu varenje, zbog čega se hrana duže zadržava u crevima, pa se više bilirubina «vraća» u cirkulaciju nego što je normalno.

Kada se žutica novorođenčeta leči?

Žutica može da se smatra patološkom na osnovu nekoliko parametara:

– ako se javi u prvom danu života – ako traje duže od 14 dana – ako je ukupni bilirubin veći od dozvoljenog (ili takozvani direktni bilirubin veći od 15 odsto ukupnog bilirubina)

– ako je porast bilirubina za 24 časa veći od uobičajenog – svaka žutica bolesnog novorođenčeta

Podeli:

Komentari

 1. Miroslav says:

  Postovani, beba starosti 39 dana ima povisen bilirubin (126) iz bolnice je otpusten sa 100 jedinica bilirubina, dakle bilirubin je u medju vremenu porastao, beba sisa od prvog dana i napredovao je oko 1600 gr, mamina krvna grupa je 0- a njegova A+, da li ima razloga za brigu i sta bi mogli da preduzmemo? Hvala

 2. Kristina says:

  Postovani,moja beba je stara 33 dana. U bolnici joj nisu merili bilirubin,a juce kada smo izmerili,ukupni je bio 104,1 ;a direktin 6. Beba je napredovala 1200gr,od porodjaja. Jede normalno (samo dojenje). Koje mere trebam da preduzmem?

  • MojPedijatar says:

   Kad beba ovako lepo napreduje – nema razloga za brigu, pa.samo nastavite dojenje i da se beba prati…

 3. Kristina says:

  Hvala puno.

 4. Brankica says:

  Beba se rodila pre tri dana, rodjena je 1 dana 9 meseca, bilirubin mu je 370 kako mi rekose, na fototerapiji je, koliko brzo se spusta bilirubin tom terapijom?

 5. Marko says:

  Postovani nas maleni Pavle ima povecan bilirubin 150 imao je cak i 250 , ali doktorka Ana rekla da mu damo adaptirano mleko koristimo Aptamil -3 .Dana pa posle doji.I tako su mu bilirubini stigli na 150 sto je nedovoljno pa ponavljamo postupak , mali je napredan nije pospan sve je super.Molim za misljenje dali ce sve biti u redu i dali postoje sanse za neke nedaj boze posledice od tih povecanih bilirubina

 6. Maja says:

  Beba ima puna 3 meseca. Kada smo izasli iz bolnice bilirubin je bio 200. Pre mesec dana 98, a sada 95. Inace dojim bebu od prvog dana i napreduje oko 1kg mesecno. Da li je normalno da dete od tri meseca i dalje ima zuticu?

 7. Mirya says:

  Postovani
  Beba ima bilirubin ukupni 299 jede spava jede spava stolica uredna

Strana 13 od 15<<<1112131415>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA