Žutica novorođenčeta

Sigurno ste do sada slušali razne priče na temu žutice kod novorođenog deteta. Neko vam je to pominjao kao normalnu pojavu, a u drugim pričama je bila razlog za duži ostanak u porodilištu.

beba

Foto: Kulden

Da li je reč o istoj žutici, šta je prouzrokuje, kako se leči…

Žutica novorođenčeta se javlja kod čak 60 odsto terminske dece, a još je zastupljenija kod preterminske dece – oko 80 odsto (bebe rođene pre navršenih 37 nedelja). To je kompleksan problem, sa kojim se svakodnevno suočavaju pedijatri-neonatolozi u porodilištu.

Šta je to «žutica»?

Pod žuticom se podrazumeva žuta prebojenost kože i sluzokoža. To, zapravo, i nije bolest, nego znak bolesti, jer može da bude prisutna kod mnogih, veoma različitih oboljenja.

Nepravilno je, dakle, reći da neko boluje od žutice. Kaže se da IMA žuticu zbog neke bolesti (infekcije, bolesti žučnih puteva, jetre…).

Jedino u periodu novorođenčeta, preciznije – u prvih sedam dana života, žutica može da bude normalna pojava, posledica nezrelosti organizma, i to je takozvana fiziološka žutica. Ona često prođe klinički neopaženo, jer je porast bilirubina nedovoljan da bi koža «požutela».

Ako se i zapazi, spontano se povlači do kraja prve nedelje života, a laboratorijski parametri se normalizuju krajem druge nedelje.

Zašto je koža žuta?

Za žutu boju kože je kriv bilirubin, jedinjenje žuto-zelene boje, koje uglavnom nastaje razgradnjom hemoglobina (krvnog pigmenta) iz naših crvenih krvnih zrnaca (eritrocita). Bilirubin se ne rastvara u vodi, što znači da ne može mokraćom da se izluči iz organizma, nego se u jetri «prerađuje» i izlučuje u žuč (zato je žuč žuto-zelene boje). Potom se žuč luči u početni deo tankog creva, pa se bilirubin stolicom eliminiše iz organizma.

Zašto se kod novorođenčadi javlja žutica?

S obzirom da i zdravo novorođenče «ima pravo» na fiziološku žuticu, u ovom uzrastu se normalnim smatraju vrednosti bilirubina koje su čak i do deset puta veće od vrednosti kod odraslog čoveka. To je iz nekoliko razloga:

* Povećana proizvodnja bilirubina – bebina crvena krvna zrnca kraće «žive», što znači da se više raspadaju, oslobađajući bilirubin.

* Nezrelost jetre – jetra je vrlo složen organ, čije se funkcije razvijaju i po rođenju, tako da jetra nije u stanju da preradi povećane količine bilirubina.

* Nerazvijena bakterijska flora u crevima – beba još nema dovoljno korisnih bakterija koje pomažu varenje, zbog čega se hrana duže zadržava u crevima, pa se više bilirubina «vraća» u cirkulaciju nego što je normalno.

Kada se žutica novorođenčeta leči?

Žutica može da se smatra patološkom na osnovu nekoliko parametara:

– ako se javi u prvom danu života – ako traje duže od 14 dana – ako je ukupni bilirubin veći od dozvoljenog (ili takozvani direktni bilirubin veći od 15 odsto ukupnog bilirubina)

– ako je porast bilirubina za 24 časa veći od uobičajenog – svaka žutica bolesnog novorođenčeta

Podeli:

Komentari

 1. Visnja says:

  Postovani, beba stara 7 nedelja imala je ukupni bilirubin 95, a direktni 15,1. Stavljena je po savetu pedijatra na formulu na 72 sata, ali je i dalje zut (nekada vise, nekada manje). Inace lepo jede i napreduje. Da li ima razloga za brigu i sta dalje raditi? Hvala na odgovoru

  • MojPedijatar says:

   Prvo i najvažnije ODAVNO JE NAPUŠTENO prekidanje dojenja na 2 do 3 dana zbog ovoga! To sa pokazalo BESMISLENO i to ne treba da se radi.

   Sve ukazuje na bezazlenu – fiziolosku zuticu koja.će u narednih nekoliko nedelja polako da nestane.

 2. Max says:

  Beba u je trebala juce da bude pustena ali 6. dan se otkrila zutica. Kako je moguce da juce nije bilo problema za jednog pedijatra a danas ih ima kod drugog?
  I zadrzali su majku i bebu. I koliko treba da traje terapija i da li je moguce da se beba pusti kuci? Ovo je vrlo stresno jer majka je prosla carski rez i u bolnici nema nikakve normalne uslove: mora da podize bebu, rana pocinje da je boli zbog toga i nema ko da joj pomogne od sestara. Svako se pravi lud. Neverovatno u 21 veku na sta lici nase zdrastvo i briga o majkama.

  • MojPedijatar says:

   Bez prelgeda bebe i uvida u nalaze se zaista ništa precizno ne može reći…sve detalje naprosto morate razmotriti sa neonatolozima koji prate bebu.

 3. Dragana says:

  Postovani moja beba je oustena sa bilirubinom 200.Posle dva dana on je bio 235.Lepo siska,sam se budi.Da li ima mesta za brigu sobzirom da su mi rekli da ce sama nestati i vas predlog

 4. Miljan M says:

  Poštovani beba je prevremeno rođena 20 dana od termina teška je 2600gr, duga 47,cm. Rođena je 1.2.2018. a izašla je iz bolnice 6.1.2018. na otpustu iz bolnice Bilirubin je bio 173,9.. 170umol/l nismo više kontrolisali Bilirubin a beba ima i dalje žuticu sisa dobila ge i grčeve polako napreduje ali me toliko brine ta žutica koliko će to još da traje i šta raditi dalje molio BiH vas za savet jer beba ima žuticu već 9 dana i Patronozna sestra se pitala dali je beba bila pod UV lampom sobzirom da je napolje hladno i nema sunca šta raditi zabrinuti smo i šta dalje preduzeti jer su nam rekli na odpustu iz bolnice da je to sve normalno ali briga i dalje postoji.

  • MojPedijatar says:

   Ako lepo jede i napreduje – nema razloga za brigu, a u narednih nekoliko nedelja se može ocekivati postepeni prestanak žutice.

 5. Alex says:

  Postovani, moja beba je stara 7 dana. Petog dana je utvrdjeno da beba ima zuticu iako je bila zuto prebojena i na otpustu iz bolnice.
  Petog dana bivamo hospitalizovane sa vrednostims bilirubina 340. Direktni je 10.
  Stavljena je na suncanje, jedan dan samo, da bi smo sutradan bile pustene iz bolnice, sa total bilirubinom 224.
  zanima me, da li smo prerano pustene iz bolnice I kakve sekvwle moze to da ostavii po cns? Hvala unapred

 6. Dragana says:

  Postovani. Beba starosti 27 dana,juce radjen nalaz bilorubina 250. Savjet 4 pedijatra da se prekine dojenje na. 24h. Danas mjeren bilorubin na aparat i 180. Krvna slika eritrociti i leukociti sve uredu. Moze savjet. Hvala

  • MojPedijatar says:

   BESMISLENO je prekidati dojenje!

   To je ODAVNO napušteno…neka beba sisa i da budete strpljivi.

 7. igor krsmanovic says:

  Je li bili rubin opasan kad je duze od mjesec dana povecan kod prije rodjene bebe?

  • MojPedijatar says:

   Ako beba lepo jede i napreduje – mislim da nema.mesta za brigu. Podrazumevaju se redovne kontrole.

Strana 12 od 15<<<1011121314>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA