Žutica novorođenčeta

Sigurno ste do sada slušali razne priče na temu žutice kod novorođenog deteta. Neko vam je to pominjao kao normalnu pojavu, a u drugim pričama je bila razlog za duži ostanak u porodilištu.

beba

Foto: Kulden

Da li je reč o istoj žutici, šta je prouzrokuje, kako se leči…

Žutica novorođenčeta se javlja kod čak 60 odsto terminske dece, a još je zastupljenija kod preterminske dece – oko 80 odsto (bebe rođene pre navršenih 37 nedelja). To je kompleksan problem, sa kojim se svakodnevno suočavaju pedijatri-neonatolozi u porodilištu.

Šta je to «žutica»?

Pod žuticom se podrazumeva žuta prebojenost kože i sluzokoža. To, zapravo, i nije bolest, nego znak bolesti, jer može da bude prisutna kod mnogih, veoma različitih oboljenja.

Nepravilno je, dakle, reći da neko boluje od žutice. Kaže se da IMA žuticu zbog neke bolesti (infekcije, bolesti žučnih puteva, jetre…).

Jedino u periodu novorođenčeta, preciznije – u prvih sedam dana života, žutica može da bude normalna pojava, posledica nezrelosti organizma, i to je takozvana fiziološka žutica. Ona često prođe klinički neopaženo, jer je porast bilirubina nedovoljan da bi koža «požutela».

Ako se i zapazi, spontano se povlači do kraja prve nedelje života, a laboratorijski parametri se normalizuju krajem druge nedelje.

Zašto je koža žuta?

Za žutu boju kože je kriv bilirubin, jedinjenje žuto-zelene boje, koje uglavnom nastaje razgradnjom hemoglobina (krvnog pigmenta) iz naših crvenih krvnih zrnaca (eritrocita). Bilirubin se ne rastvara u vodi, što znači da ne može mokraćom da se izluči iz organizma, nego se u jetri «prerađuje» i izlučuje u žuč (zato je žuč žuto-zelene boje). Potom se žuč luči u početni deo tankog creva, pa se bilirubin stolicom eliminiše iz organizma.

Zašto se kod novorođenčadi javlja žutica?

S obzirom da i zdravo novorođenče «ima pravo» na fiziološku žuticu, u ovom uzrastu se normalnim smatraju vrednosti bilirubina koje su čak i do deset puta veće od vrednosti kod odraslog čoveka. To je iz nekoliko razloga:

* Povećana proizvodnja bilirubina – bebina crvena krvna zrnca kraće «žive», što znači da se više raspadaju, oslobađajući bilirubin.

* Nezrelost jetre – jetra je vrlo složen organ, čije se funkcije razvijaju i po rođenju, tako da jetra nije u stanju da preradi povećane količine bilirubina.

* Nerazvijena bakterijska flora u crevima – beba još nema dovoljno korisnih bakterija koje pomažu varenje, zbog čega se hrana duže zadržava u crevima, pa se više bilirubina «vraća» u cirkulaciju nego što je normalno.

Kada se žutica novorođenčeta leči?

Žutica može da se smatra patološkom na osnovu nekoliko parametara:

– ako se javi u prvom danu života – ako traje duže od 14 dana – ako je ukupni bilirubin veći od dozvoljenog (ili takozvani direktni bilirubin veći od 15 odsto ukupnog bilirubina)

– ako je porast bilirubina za 24 časa veći od uobičajenog – svaka žutica bolesnog novorođenčeta

Podeli:

Komentari

 1. Daliborka says:

  Beba ima punih 7 nedjelja i počela je lepo da napreduje ali i dalje imamo problem sa zuticom.Brine me direktni bilirubin jer se on povećava.
  16.3.17.indirektni 176.20 direktni 16.00
  28.3.17.indirektni 78.80 direktni 20.5
  03.4.17.direktni 87.10 direktni 25.6
  Imamo zakazan ultrazvuk glave i abdomena 19.04.Vakcinu još nismo primili,baš sam zabrinuta,molim za savet?

 2. Nevena says:

  Poštovani, beba je stara 36 dana, lepo napreduje 1200g je dobio na težini za mesečnu kontrolu.Tada je primio vakcinu. Ishrana je prirodna, bez dohrane, sisanje na zahtev.Radjena mu je samo analiza ukupnog bilirubina iz pupčanika na rodjenju- 32,6. Preporuka pedijatra je da se prati blago žutilo na licu i beonjačama i da se po potrebi uradi analiza. Nismo hteli da čekamo dugo jer se žutilo ne povlači, iako često doji, pa smo odradili i vrednosti su sledeće- Eritrociti 3,14 Leukociti 6,7 Hemoglobin 107 Trombociti 476
  Bilirubin ukupni 208,5 Blirubin direktni 8,4 Bilirubin indirektni 200,1
  Da li je potrebno da se uvede terapija?

 3. Biljana says:

  Poštovani, beba je rođena u 37 gn, puštena kući sa bilirubinom 182, težine 2460g, sedmi dan po puštanju imala je 2560g, dojim je, ali slabo imam mleka pa je više dohranjujem, stolicu ima 3-4x dnevno, pospana je danju pa je budim, a noću se sama budi na 2,3 sata. Žuta je oko nosića i po bradici. 9 dana je stara. Imam li razloga za brigu s obzirom da nemam mleka dovoljno da bi sisala kako treba?

 4. MamaB says:

  Postovani, beba ima 4 nedelje, na kontroli sa 2 nedelje su rekli da vise nema zuticu, ali beonjace su i dalje zuckaste. Beba sisa i lepo dobija na tezini. Pritom ima malo redju stolicu i pojavio se osip na levoj preponi. Patronazna je rekla da koristim sudokrem, ali zbog vlaznosti koze(beba puno piski) slabo prolazi. Da li se trebam javiti pedijatru zbog ta dva problema i da li je to povezano?

  • MojPedijatar says:

   Ne – ovo nije razlog za vanrednu kontrolu!

   Pranje, pa susenje, pa Sudokrem…pa da.se vidi kako ce ići. Ako za 5 do 7 dana ne bude bolje – da se obavi pregled.

 5. Andjela says:

  Postovani,beba ima 40 dana i jos malo mi zuti beonjace i lice mu je zuto ujutru samo preko dana se izbistri. Bilirubin mu je blago powisen 144 . Jedna doktorka mi je rekla da ga cesce dojim a druga da ga ne dojim 3 dana i da mu dajem samo dohranu . Molim za savet.

  • MojPedijatar says:

   Da DOJITE bebu i da NE prekidate dojenje!!!

   Ovi NIJE za brigu, a ako beba lepo napreduje NIŠTA ne menjajte!

 6. anastasija says:

  Moja beba ima 40 dana i i dalje je zuta u licu i beonjacama , nekad malo vise zuta ali u vecini dana skoro da nema zutila , samo vrlo malo , budi se sam da jede rijetko kad ga ja budim ,samo nce da podrigne kad jede ponekad samo . savjet.

  • anastasija says:

   I prije nedelju dana smo mu vadili nalaze bil.totalni je bio 95.3 direktni 21.0 a danas totqlni bil 106.,5 da li je opasno sto mu se tako povecao pri tom je imao urinarnu infekciju pa ne znam da li to moze neato da utice na povecanje bilirubina , ili to ne moze tako brzo da se povuce i do koliko je normalno vremena da mu se to ne makne , mol vas za savjet sta da radim dojim ga na dva do tri sata , i stavljam ga pored prozora preko dana , molim vas da sto prije odgo orite

   • MojPedijatar says:

    NIŠTA ne ukazuje da Vaša beba ima bilo kakav problem!

    Ako lepo jede i napreduje – NEMA razloga za brigu.

    • anastasija says:

     A do kojeg perioda je normalno da se povuce zutica i da li ima veze sto od juce ujutru uopste nema stolicu i koliko je dana normalno da nema stolicu ? Hvala puno na odgovoru

    • anastasija says:

     I da li ima veze sto je nekad malo manje zut a nekad vise ili to tako mora

     • MojPedijatar says:

      Kad lepo jede i napreduje NIŠTA od ovoga sto ste naveli NE treba da Vas brine!

      Za nekoliko nedelja će žutica postepeno nestati

 7. Riste says:

  Zdravo :), moja beba imala je vrednost bilirubuna 269 na priem u bolnici a ispisali su nas sa 122 bil. i jetreni enzime ast 41 i alt 37,dali imam razlog za brigu,beba lepo napreduje za nedelju dana kacila na tezinu 320 gr. Hlava vam puno i moliv za vas odgovor.

Strana 11 od 15<<<910111213>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA