Žutica novorođenčeta

Sigurno ste do sada slušali razne priče na temu žutice kod novorođenog deteta. Neko vam je to pominjao kao normalnu pojavu, a u drugim pričama je bila razlog za duži ostanak u porodilištu.

beba

Foto: Kulden

Da li je reč o istoj žutici, šta je prouzrokuje, kako se leči…

Žutica novorođenčeta se javlja kod čak 60 odsto terminske dece, a još je zastupljenija kod preterminske dece – oko 80 odsto (bebe rođene pre navršenih 37 nedelja). To je kompleksan problem, sa kojim se svakodnevno suočavaju pedijatri-neonatolozi u porodilištu.

Šta je to «žutica»?

Pod žuticom se podrazumeva žuta prebojenost kože i sluzokoža. To, zapravo, i nije bolest, nego znak bolesti, jer može da bude prisutna kod mnogih, veoma različitih oboljenja.

Nepravilno je, dakle, reći da neko boluje od žutice. Kaže se da IMA žuticu zbog neke bolesti (infekcije, bolesti žučnih puteva, jetre…).

Jedino u periodu novorođenčeta, preciznije – u prvih sedam dana života, žutica može da bude normalna pojava, posledica nezrelosti organizma, i to je takozvana fiziološka žutica. Ona često prođe klinički neopaženo, jer je porast bilirubina nedovoljan da bi koža «požutela».

Ako se i zapazi, spontano se povlači do kraja prve nedelje života, a laboratorijski parametri se normalizuju krajem druge nedelje.

Zašto je koža žuta?

Za žutu boju kože je kriv bilirubin, jedinjenje žuto-zelene boje, koje uglavnom nastaje razgradnjom hemoglobina (krvnog pigmenta) iz naših crvenih krvnih zrnaca (eritrocita). Bilirubin se ne rastvara u vodi, što znači da ne može mokraćom da se izluči iz organizma, nego se u jetri «prerađuje» i izlučuje u žuč (zato je žuč žuto-zelene boje). Potom se žuč luči u početni deo tankog creva, pa se bilirubin stolicom eliminiše iz organizma.

Zašto se kod novorođenčadi javlja žutica?

S obzirom da i zdravo novorođenče «ima pravo» na fiziološku žuticu, u ovom uzrastu se normalnim smatraju vrednosti bilirubina koje su čak i do deset puta veće od vrednosti kod odraslog čoveka. To je iz nekoliko razloga:

* Povećana proizvodnja bilirubina – bebina crvena krvna zrnca kraće «žive», što znači da se više raspadaju, oslobađajući bilirubin.

* Nezrelost jetre – jetra je vrlo složen organ, čije se funkcije razvijaju i po rođenju, tako da jetra nije u stanju da preradi povećane količine bilirubina.

* Nerazvijena bakterijska flora u crevima – beba još nema dovoljno korisnih bakterija koje pomažu varenje, zbog čega se hrana duže zadržava u crevima, pa se više bilirubina «vraća» u cirkulaciju nego što je normalno.

Kada se žutica novorođenčeta leči?

Žutica može da se smatra patološkom na osnovu nekoliko parametara:

– ako se javi u prvom danu života – ako traje duže od 14 dana – ako je ukupni bilirubin veći od dozvoljenog (ili takozvani direktni bilirubin veći od 15 odsto ukupnog bilirubina)

– ako je porast bilirubina za 24 časa veći od uobičajenog – svaka žutica bolesnog novorođenčeta

Podeli:

Komentari

 1. Ivana says:

  Postovani,moj sin ima 2,5meseca i produzenu zuticu,sa dva meseca isli smo na kontrolu i naprdovao je 1500grama za mesec dana,nalaz krvi je 116 ukupni bilirubini,3,7 direktni,ast 67,gama gt 63 ostalo sve je uredu,bili kod gastroenterologa i na ultrazvuk stomaka ksze da je sve uredno ali ipak brinem,treba da pocnemoda pijemo neki prasak na f za zuticu,beba ima jake grceve i stalno place,slabo danju spava ali lepo sisa i stalno,zut je u licu i beonjace,interesuje me i vase misljenje,doktorka mi je uvela dijetu zbog grceva bebinih da ne jedem nista mlecno,soju i ribu,jel to uredh,hvala puno i cekam odgovor.

  • MojPedijatar says:

   Ako beba LEPO jedeni.napreduje – NEMA razloga za brigu, a ni za davanje “praška” za žuticu!

 2. Mila says:

  Postovani!!
  Moja beba ima 5 meseci, zdrava i nije imala zuticu. Medjutim, moja prijateljica ima bebu od 3 nedelja koja je rodjena sa zuticom. Bila sam primorana da dojim i njenu bebu(sa zuticom) zato sto ona nije imala dovoljno mleka, a ona je dojila moju bebu (navodno da joj pomogne da dobije mleko). Pa sam se malo zabrinula da slucajno ne zarazim i svoju bebu zuticom zato sto sam dojila njenu bebu ili zato sto je ona dojila moju bebe.
  UNAPRED VELIKO HVALA!!!

  • MojPedijatar says:

   NEMA opasnosti – budite BEZ brige!

   • Mila says:

    Hvala Vam puno! A da li bi smetalo mojoj bebi ako i dalje nastavlim da dojim bebu moje prijateljice (sa zuticom), jer ona i dalje nema mleka pa mi je zao da je gledam, htela bih da joj pomognem, jer ja imam dovoljno mleka.
    I HVALA VAMA I UME SVIH NAS ZABRINUTIH MAJKI STO DAJETE ODGOVORE TAKO BRZO.

    • MojPedijatar says:

     Samo nastavite da dojite i tu bebu – to je plemenito i NAJBOLJE za bebu Vaše preijateljice, a za Vas i Vašu bebu nema opasnosti.

 3. Dejana says:

  Poštovani moja beba ima samo 5dana izašli smo pre dva dana iz porodilista rodjena je u 39 nedelji sa 3200. Po izlasku iz bolnice je bilirubin bio 213,8/<60;CRP:2,1 beba tog dana nije bila toliko vidno žuta ali ova dva dana je vise žuta po licu i malo po grudima. Beba sisa na dva sata najduže na tri pije i vodicu po gutljaj dva između obroka a dajem joj i petoprocentnu glukozu bas zbog žutice..Jako sam zabrinuta molim vas za odgovor sta da radim da li da idemo lekaru ili je sve to prolazno ?

  • MojPedijatar says:

   Neka beba SAMO sisa, i da se prati…ukoliko ODBIJA obroke, ili ako se teško budi za podoj – da se obavi pregled.

   Kod skoro svih beba se ovo lepo završi, ali treba strpljenja – ponekad i nekoliko nedelja da žutica prođe.

 4. Daliborka says:

  Postovani,
  imam bebu staru mesec dana,ima zuticu,slabo napredujei uspavana je.Rodjena je sa 3350,izasli iz bolnice treci dan sa 3160.Na merenju sa mesec dana ima 3620.Do sad je samo sikila ali su mi rekli da podoj traje po 10 minuta,svaka strana po 5 min.i da je dohranjujem.Problem je sto ona nece dohranu samo hoce da siki.Bilirubin na otpustu 212,posle mesec dana bilirubin ukupni 192,20.
  Molim Vas za savet sta da radim.
  Hvala unapred.

  • MojPedijatar says:

   Da beba sisa na zahtev, a ako i narednih dana slabo da sisa i loše da napreduje – MORA obaviti kontrolni pregled!

 5. Bojan says:

  Dječak je drugog dana dobio žuticu, bio pod UV lampom i poslije par dana izašao kući. Na prvom pregledu u savjetovalištu (sa 5 nedelja) dr je primjetio da su beonjače i oko očiju žuto i rekao da sačekamo 2 sedmice i dođemo ponovo. Nije dao vakcinu zbog toga. Je li ovo razlog za brigu, jer je do tog prvog pregleda beba napredovala u svim segmentima (75%). Nikako do sad nije rađen nalaz bilirubina u krvi. Je li ovo za brigu? Pozdrav

 6. Marija says:

  Moja beba ima 2 ipo meca, u bolnici mi nisu rekli da ima zutiu, u savetovalistee je doktorka primetila da ima produzenu zuticu, napreuje po 800gr. Rekla mibje da je pojim glukozkom.. ali ona slabo hoce da pije. Da li se povlaci ova zutica i sa kolik meseci?? Hvalaa

  • MojPedijatar says:

   Da se NE DAJE BEBI GLUKOZA!

   Ako se žutilo NE povuče u naprednih 2 do 4 nedelje – da se obavi kontrolni.pregled.

 7. Milena says:

  Beba ima 20 dana i dalje ima zutilo po licu i beonjacama. Redovno jede i spava (otprilike budjenje na 3 sata).

  Rekli su mi da ubacim adaptirano mleko (za sada samo sisa) na 72h da bi se povukla zutica, pa me interesuje da li to da radim ili ne.

  • MojPedijatar says:

   Da NE ubacujete formulu!

   Besmislica je da će formula rešiti žuticu. Kad beba lepo jede i napreduje – nema razloga za brigu, samo da se beba prati.

Strana 10 od 15<<<89101112>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA