Žutica novorođenčeta

Sigurno ste do sada slušali razne priče na temu žutice kod novorođenog deteta. Neko vam je to pominjao kao normalnu pojavu, a u drugim pričama je bila razlog za duži ostanak u porodilištu.

beba

Foto: Kulden

Da li je reč o istoj žutici, šta je prouzrokuje, kako se leči…

Žutica novorođenčeta se javlja kod čak 60 odsto terminske dece, a još je zastupljenija kod preterminske dece – oko 80 odsto (bebe rođene pre navršenih 37 nedelja). To je kompleksan problem, sa kojim se svakodnevno suočavaju pedijatri-neonatolozi u porodilištu.

Šta je to «žutica»?

Pod žuticom se podrazumeva žuta prebojenost kože i sluzokoža. To, zapravo, i nije bolest, nego znak bolesti, jer može da bude prisutna kod mnogih, veoma različitih oboljenja.

Nepravilno je, dakle, reći da neko boluje od žutice. Kaže se da IMA žuticu zbog neke bolesti (infekcije, bolesti žučnih puteva, jetre…).

Jedino u periodu novorođenčeta, preciznije – u prvih sedam dana života, žutica može da bude normalna pojava, posledica nezrelosti organizma, i to je takozvana fiziološka žutica. Ona često prođe klinički neopaženo, jer je porast bilirubina nedovoljan da bi koža «požutela».

Ako se i zapazi, spontano se povlači do kraja prve nedelje života, a laboratorijski parametri se normalizuju krajem druge nedelje.

Zašto je koža žuta?

Za žutu boju kože je kriv bilirubin, jedinjenje žuto-zelene boje, koje uglavnom nastaje razgradnjom hemoglobina (krvnog pigmenta) iz naših crvenih krvnih zrnaca (eritrocita). Bilirubin se ne rastvara u vodi, što znači da ne može mokraćom da se izluči iz organizma, nego se u jetri «prerađuje» i izlučuje u žuč (zato je žuč žuto-zelene boje). Potom se žuč luči u početni deo tankog creva, pa se bilirubin stolicom eliminiše iz organizma.

Zašto se kod novorođenčadi javlja žutica?

S obzirom da i zdravo novorođenče «ima pravo» na fiziološku žuticu, u ovom uzrastu se normalnim smatraju vrednosti bilirubina koje su čak i do deset puta veće od vrednosti kod odraslog čoveka. To je iz nekoliko razloga:

* Povećana proizvodnja bilirubina – bebina crvena krvna zrnca kraće «žive», što znači da se više raspadaju, oslobađajući bilirubin.

* Nezrelost jetre – jetra je vrlo složen organ, čije se funkcije razvijaju i po rođenju, tako da jetra nije u stanju da preradi povećane količine bilirubina.

* Nerazvijena bakterijska flora u crevima – beba još nema dovoljno korisnih bakterija koje pomažu varenje, zbog čega se hrana duže zadržava u crevima, pa se više bilirubina «vraća» u cirkulaciju nego što je normalno.

Kada se žutica novorođenčeta leči?

Žutica može da se smatra patološkom na osnovu nekoliko parametara:

– ako se javi u prvom danu života – ako traje duže od 14 dana – ako je ukupni bilirubin veći od dozvoljenog (ili takozvani direktni bilirubin veći od 15 odsto ukupnog bilirubina)

– ako je porast bilirubina za 24 časa veći od uobičajenog – svaka žutica bolesnog novorođenčeta

Podeli:

Komentari

 1. DEJANAK says:

  Beba stara 7 dana. Normalno jede, zlatno zuta stolica. Rodjena u terminu. Majka je doji. Ali i dalje nam je zuckasta i cesto spava. Malo smo zabrinuti da li he to normalno?

 2. Natasa says:

  Beba 5dana.U porodilistu je bila na suncanju i pusteni smo kuci u nedelju.Da bih danas(sreda) primetila da su joj beonjace zuckaste.Da li moze zutica da se vrati?

 3. sinisa says:

  pozdrav
  moja beba ima sad 5dana , 3ci dan je primecena zutica i stavljena je pod tretman suncanje ,
  ali koliko sam upoznati ne daju je majci cesto da doji ,, danas 5 ti dan sam jednom ranoj ujutro , a iz flasice isisano mleko iz dojke ne daju nikako ,,
  da li je to OPRAVDANO ili da insistiram koliko mogu da se hranjenje bebe pojaca prirodno ,, i da li isto da trazim ako vec ne moze prirodno onda sa isisanim iz flasice

  • MojPedijatar says:

   Da INSISTIRATE da beba uzima majčino mleko! To je NAJBOLJA hrana za bebu, bez ikakve dileme!

 4. Marta Milic says:

  Moja beba ima mesec dana i dalje ima visok bilirubin koji je 186. A ona i lepo jede, tacnije lepo sisa. Sama se budi od 2,5 do 3 sata. Stolica joj je zlatno-zute boje. Molim vas za neki savet kako da joj spustim bilirubin. Brinem se mnogo. Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Vi tu NE možete niša da uradite, osim redovne kontrole kod Vašeg pedijatra! Za ocekivati je (kod bebe koja lepo jede i napreduje) da se žutica polako povlači u narednih nekoliko nedelja…

 5. Jelena says:

  Mozete li mi protumaciti rezultate bebe od mesecc dana i reci da li da ga vodim odmah privatno kod dr (zbog povisenih vrednosti)ili moze da saceka kod izabranog pedijata termin za nedelju dana?Hvala.
  t.bilirubin 114
  D.bilirubin 11
  Ast 43
  Alt 26
  Ggt 147
  Beba sisa na zahtev i za mesec dana napredovala 1800 g . Na otpustu iz porodioista bilirubin bio 200

 6. Sandra says:

  Dobar dan. Beba stara 3 dana ima bilirubin 150. Zuckasta je po nosicu. Jos smo u porodilistu. Dojim je koliko imam mleka i onda je dohranjuju. Rodjena je terminski i imala je na rodjenju 3600g. Sutra bismo trebale da idemo kuci. Da li mislite da je ovaj iznos od 150 visok za otpust? Danas je nedelja i pedijatar ne dolazi u redovnu vizitu pa nemam koga da pitam. Pedijatrijska sestra kaze da to nije visok iznos i ne misli da ce biti prepreka za otpust sutra. Unapred hvala na vasem misljenju

 7. Dragana says:

  Poštovani,
  Beba stara 7 dana danas ima zelenu stolicu. Lepo spava, ne budim je na 3h nego joj dajem da sisa na zahtev, nekada prodje i 4h od podoja do podoja. U zadnja dva dana samo u toku noci ima grceve, dala sam joj na kasicicu planteks ali nije bas odreagovala. Ne primecujem da je zuta, ali joj je urin zut. Da li imam razlog za brigu i da li mogu bilo sta da ucinim?

Strana 14 od 15<<<1112131415>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA