Zašto su deca anemična?

Postoji mnogo vrsta anemija, ali sve imaju jednu zajedničku karakteristiku – manjak crvenih krvnih zrnaca ili “krvnog pigmenta”- hemoglobina. Jedno i drugo obično idu zajedno, ali ima i izuzetaka.

Foto: Pixabay

Eritrociti se stvaraju u koštanoj srži koja je smeštena u unutrašnjosti kostiju. Za normalno stvaranje crvenih krvnih zrnaca je, pored zdrave koštane srži, neophodno gvožđe i jedna posebna supstanca koja podstiče razvoj i razmnožavanje ćelija “prethodnica” eritrocita, koja se zove eritropoetin. Potrebni su i neki važni vitamini (B12, folna kiselina…) da bi se složeni proces stvaranja zrelog crvenog krvnog zrnca kompletirao.

Koje su najčešće vrste anemija?

Ima ih mnogo vrsta, a nastaju usled nedostatka nekog od faktora koji su uključeni u složeni proces razvoja eritrocita.

-Ubedljivo najčešća anemija je ona koja nastaje usled nedostatka gvožđa. Ona se stručno naziva sideropenijska anemija, a u prevodu je to malokrvost zbog smanjenog ugrađivanja gvožđa u eritrocite.

-Kada je opna eritrocita (membrana) slaba, onda crvena krvna zrnca lako pucaju (ovo se zove hemoliza), pa nastaje hemolitička anemija.

-Ako nema dovoljno vitamina B12 eritrociti postaju veliki i ružni, ali slabo funkcionalni, i onda se javlja megaloblasna anemija.

Koji su najčešći uzroci ovih anemija?

Neadekvatna ishrana je ubedljivo najčešći uzrok sideropenijske anemije. Ako beba ne unosi dovoljno gvožđa (pre svega kroz meso ili žumance) eritrociti će ostati bez dovoljne količine hemoglobina. Ipak, neka deca unesu dovoljno gvožđa, ali piju ogromne količine kravljeg mleka koje sprečava da se uneto gvožđe kroz creva ubaci u krv. Naime, u kravljem mleku postoje soli koje se vežu za gvožđe u crevima i tako onemogućavaju njegovu apsorpciju, pa umesto u krv ono ode u pelenu (ili nošu).

Neka deca imaju bolesti creva koje onemogućavaju adekvatnu apsorpciju gvožđa, ali se tada javljaju i druge tegobe (pre svega dugotrajni proliv).

Kako izgleda dete sa anemijom?

Ako dete nema neku drugu bolest, bleda koža i bledunjave sluzokože (pre svih usta i konjunktive – vežnjače oka) su vidljive manifestacije malokrvnosti.

Dete sa anemijom ima manjak kiseonika koji je na raspolaganju organizmu, pa se zato lako zamara, “vuče” ga krevet (mada neka deca pate i od nesanice). Veća deca se često žale na glavobolje i vrtoglavice, a i nervoza je čest pratilac malokrvosti. Mlađa su kenjkava, a ponekad imaju i slabiji apetit (mada druga rado piju velike količine mleka).

Kako se postavlja dijagnoza?

Ako roditelji posumnjaju na malokrvnost, treba da se obrate pedijatru. Posle rutinskog pregleda uradiće se krvna slika (iz prsta) koja će dati dragocene podatke o anemiji. Tada se može naslutiti i vrsta anemije, a dodatnih par analiza kod većine dece pokazaće koji je tip malokrvnosti u pitanju. Ipak, ima i zamršenih situacija kada će pedijatar uputiti dete specijalisti za bolesti krvi – pedijatru hematologu.

Podeli:

Komentari

 1. Natasa says:

  Molim vas da mi protumacite rezultate krvi jesu li u redu, beba ima 2 meseca!
  Rezultati su sledeci:
  Leukociti 8,2
  Neutrofili 26,6
  Limfociti 63,5
  Monociti 3,2
  Eozinofili 4,8
  Bazofili 1,9
  Neutrofili 2,2
  Limfociti 5,2
  Monociti 0,3
  Eozinofili 0,4
  Bazofili 0,1
  Eritrociti 3,40
  Hemoglobin 106
  Hematokrit 0,306
  MCV 90,0
  MCH 31,3
  MCHC 347
  RDV 11,3
  Trombociti 401
  MPV 7,7
  Hvala unapred na odgovoru! Pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Vaš pedijatar, uz pregled bebe, daje pravo tumačenje ove krvne slike.

   Hemoglobin bi mogao da bude bolji.

 2. Kriistina says:

  Postovanje zanima me da li je moje dete 3,5godine anemicno ovo su rezultati: WBC 7,1 limph# 3,5 mid# 0,5 gran# 3,1 limph % 48,7% mid% 7,2% gran% 44,1% HGB 113 RBC 4,13 HCT 32% MCV 77,7fl MCH 27,3pg MCHC 353g/l RDW-CV 13,1% RDW-SD 36,6fl PLT 284 MPV 8,4 fl PDW 15,6 PCT 0,238%. Hvala vam najlepse.

  • MojPedijatar says:

   To jeste blizu donje granice, ali nije anemija.

   Da se poveca unos mesa i žumanceta (prirodno gvožđe), a mleko ograniči na maksimalnih 400 ml na dan.

 3. Sladjana says:

  Postovani, beba od skoro 6 meseci pije vec 2 meseca sirup referum, 4 ml. uz male pauze dok je imao proliv i pio antbiotik. Sirup mu je uveden kada je hemoglobin bio 89. Porastao je na 101 a sada je 95. Beba samo doji, od pre nekoliko dana poceli sa unosenjem zitarica.Sta raditi dalje

 4. Jelena says:

  Postovani, kod mog deteta je prema rezultatima krvne slike ustanovljena blaga anemija usled cestih prehlada. Kroz ishranu cu pokusati da mu nadoknadim nedostatak gvozdja, ali Vas molim za informaciju koliko celih jaja (ili zumanceta) dete moze u toku nedelje pojesti. Dete ima 21 mesec.

  • MojPedijatar says:

   NEMA tu striktnih pravila!

   Neka jede jaja koliko mu prija – 2 do 3 puta nedeljno, a MESO je najbolji izvor prirodnog gvožđa!

   • Jelena says:

    Meso mu svakako dajem svakodnevno, ali nisam bila sigurna koliko jaja nedeljno je zdravo. Hvala puno na odgovoru!

 5. Antonia says:

  Poštovani, dijete od 15 mjeseci (rođeno 36+0 tjednu) ima hemoglobin 109 i feritin 8,72. Dijete sve jede: 4-5 puta tjedno crveno meso i 2-3 puta jaja. Još uvijek doji 1x po danu i prije spavanja i ujutro te kroz noć 1-2x. Dok ne odem pedijatru ako mi možete reći ima li potrebe za velikom zabrinutošću?
  hvala puno!
  Antonia

  • MojPedijatar says:

   Milsim da ovo NIJE za brigu i da se nastavi unos prirodnog gvožđa (meso da ide svaki dan).

 6. Petar Pasku says:

  Imam jedno pitanje na ovu temu. Da li se kozije mleko moze davati umesto kravljeg ili ni kozije mleko ne sme da se daje. Hvala

 7. Mommy says:

  Poštovani,
  Želim vam srećne praznike i uspešnu godinu!
  Beba od 14 meseci posle jake virusne infekcije ima anemiju (hemoglobin 104). Doktorka nam nije dala nikakav preparat već je preporučila da se dosta obrati pažnja na ishranu.
  Zanima me da li detetu mogu da dam ždrebeće meso i koliko mesa treba dnevno da pojede anemično dete. Hvala!

  • MojPedijatar says:

   Odlična preporuka Vaše doktorke – da se ida ne prirodni unos gvožđa, a mislim da pomenuto meso nije prikladno za bebu ovog uzrasta.

Strana 2 od 3<123>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA