Zašto su deca anemična?

Postoji mnogo vrsta anemija, ali sve imaju jednu zajedničku karakteristiku – manjak crvenih krvnih zrnaca ili “krvnog pigmenta”- hemoglobina. Jedno i drugo obično idu zajedno, ali ima i izuzetaka.

Foto: Pixabay

Eritrociti se stvaraju u koštanoj srži koja je smeštena u unutrašnjosti kostiju. Za normalno stvaranje crvenih krvnih zrnaca je, pored zdrave koštane srži, neophodno gvožđe i jedna posebna supstanca koja podstiče razvoj i razmnožavanje ćelija “prethodnica” eritrocita, koja se zove eritropoetin. Potrebni su i neki važni vitamini (B12, folna kiselina…) da bi se složeni proces stvaranja zrelog crvenog krvnog zrnca kompletirao.

Koje su najčešće vrste anemija?

Ima ih mnogo vrsta, a nastaju usled nedostatka nekog od faktora koji su uključeni u složeni proces razvoja eritrocita.

-Ubedljivo najčešća anemija je ona koja nastaje usled nedostatka gvožđa. Ona se stručno naziva sideropenijska anemija, a u prevodu je to malokrvost zbog smanjenog ugrađivanja gvožđa u eritrocite.

-Kada je opna eritrocita (membrana) slaba, onda crvena krvna zrnca lako pucaju (ovo se zove hemoliza), pa nastaje hemolitička anemija.

-Ako nema dovoljno vitamina B12 eritrociti postaju veliki i ružni, ali slabo funkcionalni, i onda se javlja megaloblasna anemija.

Koji su najčešći uzroci ovih anemija?

Neadekvatna ishrana je ubedljivo najčešći uzrok sideropenijske anemije. Ako beba ne unosi dovoljno gvožđa (pre svega kroz meso ili žumance) eritrociti će ostati bez dovoljne količine hemoglobina. Ipak, neka deca unesu dovoljno gvožđa, ali piju ogromne količine kravljeg mleka koje sprečava da se uneto gvožđe kroz creva ubaci u krv. Naime, u kravljem mleku postoje soli koje se vežu za gvožđe u crevima i tako onemogućavaju njegovu apsorpciju, pa umesto u krv ono ode u pelenu (ili nošu).

Neka deca imaju bolesti creva koje onemogućavaju adekvatnu apsorpciju gvožđa, ali se tada javljaju i druge tegobe (pre svega dugotrajni proliv).

Kako izgleda dete sa anemijom?

Ako dete nema neku drugu bolest, bleda koža i bledunjave sluzokože (pre svih usta i konjunktive – vežnjače oka) su vidljive manifestacije malokrvnosti.

Dete sa anemijom ima manjak kiseonika koji je na raspolaganju organizmu, pa se zato lako zamara, “vuče” ga krevet (mada neka deca pate i od nesanice). Veća deca se često žale na glavobolje i vrtoglavice, a i nervoza je čest pratilac malokrvosti. Mlađa su kenjkava, a ponekad imaju i slabiji apetit (mada druga rado piju velike količine mleka).

Kako se postavlja dijagnoza?

Ako roditelji posumnjaju na malokrvnost, treba da se obrate pedijatru. Posle rutinskog pregleda uradiće se krvna slika (iz prsta) koja će dati dragocene podatke o anemiji. Tada se može naslutiti i vrsta anemije, a dodatnih par analiza kod većine dece pokazaće koji je tip malokrvnosti u pitanju. Ipak, ima i zamršenih situacija kada će pedijatar uputiti dete specijalisti za bolesti krvi – pedijatru hematologu.

Podeli:

Komentari

 1. Lejla says:

  Postovani doktore, dečak uzrasta 16 meseci ima temperaturu poslednjih 5 dana do 39 stepeni i curenje iz nosa. ORL: Blaga upala oba uva.
  Laboratorijski nalazi:
  WBC 10,32; RBC 4,26; HGB 97; MCV 70; MCH 22,8; MCHC 326; PLT 345; leukocitarna formula u referentnim granicama;
  FE 2,4
  Sedimentacija 61/1h.
  Trenutno na terapiji: Penicilin injekcije 3 dana na 24h, Nisita sprej 3×1, Adrianol T kapi u nos, 3x po jedna.
  Šta mislite, zašto leukociti nisu povećani, a sedimentacija jeste? Jasno mi je da mi je sin malokrvan, da li je to uzrokovalo povećanu sedimentaciju?
  Unapred hvala

  • MojPedijatar says:

   Anemija nije u direktnoj vezi sa ubrzanom sedimentacijom koja je uzrokovana zapaljenjem – tu nema dileme.

 2. Bojana says:

  Postovani,dete ima 14meseci i radjena je kks a rezultati su sledeci:Hemoglobin 93(107-128),hematokrit0,291(0,32-0,43),MCV 62(73-101),MCH19,7(23-31),MCHC319(260-340),trombociti463(150-450),RDW16,6(11,5-15),limfociti63,4(50-60),MID8,1(1,7-10),segmentirani 28,5(38-68),gvozdje 4,5(10,7-32,2),leukociti 9,8(6-17),eritrociti 4,7(3,6-5,2).
  Dr u domu zdravlja je odlozila vakcinu za7 dana zbo limfocita,a drugo nije komentarisala.
  dete je do 5,5 meseci samo sisalo. sada ima 5-6 obroka u toku dana i dva sisanja. Zastupljeno je svo voce i povrce,spanac i blitvu obozava i jede najmanje 3 puta sedmicno,jaje 3-4 puta sedmicno
  ,ribu 1-2 puta,ali meso i dzigericu nece nikako. po pola sata zvace jedan zalogaj i pljune.Lepo jede,aktivan je,ima 82cm i 12kg(rodjen sa 50 cm i 2900g)
  tek za tri dana idemo kod pedijatra privatno,pa bi mi znacilo vase misljenje.

  • MojPedijatar says:

   Nema dileme – ovo je anemija, koja je skoro sigurno uzrokovana manjkom gvožđa.

   Mislim da će biti potrebna terapija preparatom gvožđa, ali će to sve Vaš pedijatar da proceni – posle pregleda deteta.

 3. Milica says:

  Postovani, Molm za tumacenje sledece krvne slike devetomesecne bebe:
  WBC 8,5; LYM% 64,7; MON% 7,8; GRA% 27,5; LYM# 5.50; MON# 0,60; GRA#2,40
  RBC 3,34; HGB 93; HCT 0,277; MCV 83; MCH 27,8; MCHC 335; RDW 11,4;
  PLT 326; MPV 7,3; PCT 0,239; PDW 15,2
  Inace u pitanju je beba koja doji i lepo jede cvrstu hranu meso je svakodnevni deo ishrane kao i povrce. Hemoglobin joj je sa prvom kontrolom bio 127, pa 112, 97 i sada 93. Molim za savet po pitanju ishrane, jer idemo sutra kod lekara i sigurna sam da ce nam dat sirup, koji nikako ne bih da joj dajem, zbog poznatih nuspojava.

  • MojPedijatar says:

   Tesko je hemoglobin od 93 korigovati samo ishranom! Ipak, konačna odluka je na Vašem pedijatru, i to posle pregleda.

 4. Maja says:

  Postovani, zanima me da li sirup Legofer treba davati minimum sat pre i posle dojenja da kalcijm iz mleka ne bi remetio apsorpciju gvozdja, kao sto se preporucuje za mleko i mlecne prouzvode? Hvala

 5. Margita says:

  Postovani doktore, interesuje me Vase misljenje od k.slici moje curice. Pre dva meseca smo radili kks I hgb je bio 115 , korigovala sam ishranu i I to sada izgleda ovako:
  Mesa (piletina, curetina, junetina koju najvise I jede) 4 puta nedeljno
  Jaja isto tri do cetiri puta nedeljno
  Proso jednom nedeljno
  sumsko voce 2 puta nedeljno
  cvekla 3 puta nedeljno
  banana 2 do tri puta nedeljno
  riba jednom nedeljno
  mleko pije pred spavanje 250 ml I jede pavlaku i grucki jogurt i mladi sir (uglavnom za dorucak)
  Ima tri obroka i jednu uzinu (koja je vocna ) I razmacai izmedju obroka suuglavnom 3-4 sata. Slatkise ne jede ,kao ni grickalice. Od sokova samo limunadu pije. Vesela je, jede, fizicki jako aktivna. Ono sto mene interesuje da li dentacija moze imati veze sa tim sto joj se hgb nije povecao i da li treba ukljuciti neki sirup ili i dalje nastaviti sa korigovanom ishranom?
  Danas smo ponovili nakon dva meseca kks i nalaz je sledeci :
  LEUKOCITI 8.3
  Limfociti 64.1 %
  MID% 3.8 %
  Neutrofilni granulociti 32.1 %
  Limfociti 5.3
  MID 0.3
  Neutrofilni granulociti 2.7
  ERITROCITI 4.59
  HEMOGLOBIN 112 g/L
  HEMATOKRIT 0.343 L L/L
  MCV 74.7 fL
  MCH 24.4 pg
  MCHC 327 g/L
  RDW 15.7 %
  TROMBOCITI 355
  MPV 7.3 fL
  PCT 0.259 %
  PDW 12.5 %
  Hvala 🙂

  • MojPedijatar says:

   Samo Vi nastavite sa PRIRODNIM gvođem, BEZ lekova.

   Da se za dva meseca ponovi nalaz, pa da se vidi.

 6. Dragana says:

  Postovani, ako mozete da mi protumacite ks. Odnosno da li je u pitanju anemija. U pitanju je devojcica od 22meseca
  Rbc-4.78
  Wbc-8.1
  Hgb-127
  Hct-34.5
  Mcv-72
  Mch-26.6
  Mchc-368
  Plt-376

  Neu-45.2
  Lym-45.3
  Mon-5.3
  Eos-3.8
  Bas-0.4

 7. Danijela says:

  Molim vas za mišljenje, moj sin od dve godine i pet meseci, nekih dva meseca ima nizak hemoglobin(93), a pošto je u vrtiću često je i bolestan. Od 26.oktobra do 20.novembra je pio referum,ali mi niko nije napomenuo da ne treba da unosi mleko dok se daje sirup. Sirup je prestao da pije zbog bolesti. Teško ga je naterati da jede meso, a u apoteci su mi dali referum od 50 umesto od 100 mg,te mu je i doza bila duplo manja. Sada je imao i napad u pospanom stanju,izgubio je svest,i sada ispitujemo i to. Trenutno mu je hemoglobin 103, a lekari ne obraćaju pažnju na anemiju i još mi se čude zašto sam ga dojila do njegovih 23 meseca. On nije pio mleko do skoro, samo sa keksom ponekad. Uvek je bio na granici sa hemoglobinom. Kako da se ponašam? Kod kog lekara da ga vodim, jer naši pedijatri nisu mu baš pomogli, a najvažnije mi je njegovo zdravlje?

  • MojPedijatar says:

   Da se nastavi terapija gvožđem još najmanje 4 nedelje, pa da se proveri krvna slika. Onda će se znati sta dalje da se radi.

   Gubitak svesti treba prvo da proceni pedijatar – neurolog.

   • Danijela says:

    Bili smo kod pedijatra neurologa, lezali dva dana na institutu, uradili eeg, dobro je, u ponedeljak je skener, ali lekari nisu delovali posebno zabrinuto. Imao je haemofilus influence u velikom broju u nosu, pa mu je orl dao gentokulin kapi, pa je radio bris i ima stafilokok u malom broju. Vakcinisali smo ga na vreme, tako da lekari nisu posebno zabrinuti zbog toga. Pre napada je dve nedelje bio bolestan i jako umoran. Daće Bog da je to u pitanju! Hvala vam na brzom odgovoru!

Strana 1 od 3123>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA