Zašto je doručak važan

Dobro izbalansiran, doručak obezbeđuje hranljive sastojke koji omogućavaju deci da budu aktivna tokom dana. Doručak je najvažniji dnevni obrok, naročito značajan za decu u razvoju.

doručak

Foto: Gagilas

Važnost doručka

Telo koristi glukozu ili šećer iz krvi za energiju, a višak glukoze se skladišti u jetri kao glikogen, koji može da se otpusti u cirkulaciju ukoliko je potrebno. Doručak omogućava da se popune “moždani nivoi”, što je od naročite važnosti – jer mozak nema sopstvene rezerve glukoze, pa zato njen nivo u krvi mora da bude stalan.

Ideje za doručak: 


– tost od integralnog hleba, cerealije, jaja – obezbeđuju energiju koja je telu potrebna ujutru
– kajgana sa povrćem i sirom
– tvrdo kuvano jaje, hleb i sok
– žitarice sa mlekom i voćka
– tost sa sirom i đus ili voćka
– sendvič, mleko i voćka
– francuski tost
– pogačica sa sirom, jogurt
– sok i banana, jogurt – bolje išta nego ništa (deca koja uzimaju mleko i mlečne proizvode za doručak, imaju adekvatnu nadoknadu kalcijuma)

Osim što snabdeva telo važnim hranljivim materijama, doručak doprinosi i boljoj pažnji. Uočeno je da su deca koja za taj obrok uzimaju kalcijumom bogatu hranu – mirnija i bolje uče.

Doručak obezbeđuje energiju za jutarnju aktivnost, potpomaže održavanje optimalne telesne težine, smanjuje potrebu za grickalicama i preteranim unosom hrane za ručak, čini da se dete dobro oseća. Takođe utiče na uspostavljanje dobrih nutritivnih navika rano u detinjstvu, i pomaže deci da ih održe i kasnije u životu.

Izostavljanje doručka

Kod dece koja izostavljaju doručak, često se javlja jutarnji bol u trbuhu. To je obično bol gladi. Ukoliko se preskoči jutarnji obrok, smanjuju se rezerve glikogena u jetri, što za posledicu ima veoma malu količinu energije na raspolaganju. Takva deca uglavnom imaju slabiju koncentraciju, umorna su i pospana. Često se dešava da izgubljene nutrijente ne nadoknade kasnijim obrocima, tokom dana.

Izbegavanje doručka ili neizbalansiran doručak može da rezultira neadekvatnom ishranom, uz moguće posledice:
* Deca su nervozna, iritabilna, umorna.
* Trećina dece koja ne doručkuje, ne unese dnevnu potrebnu količinu proteina, a 75 odsto ne unese preporučenu količinu kalcijuma.
* Manjak kalorija lišava mozak «pogonskog goriva». Deca ne mogu da se na pravi način igraju i učestvuju u socijalnim aktivnostima.
* Loše ishranjeno telo ne može da se bori protiv bolesti i infekcija.
* Neadekvatna ishrana vodi u gojaznost.
* Mališani koji izbegavaju doručak – imaju lošije nutritivne navike tokom ostalog dela dana: uzimaju više kalorija i skloni su uzimanju grickalica i nezdrave hrane.

Mlečna grupa namirnica

U ranom detinjstvu, deca imaju povećane potrebe za kalcijumom iz mlečnih proizvoda, da bi se potpomogla vrlo intenzivna izgradnja i razvoj koštanog sistema. Od pet grupa hrane, mlečna grupa je ključna za rast deteta. Međutim, dokazano je da mnoga deca ne uzimaju najmanje dva serviranja mlečnih proizvoda dnevno.

Predlog doručka za malo dete
– parče pite sa sirom
– šolja jogurta


ili


– čaša đusa
– parče hleba
– 30 g mekog sira
– tanak šnit slanine

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA