Zablude o varičeli

Ovčje boginje su čest “nezvani gost” dečjih kolektiva gde se veoma lako šire među decom koja nisu preležala ovu zaraznu bolest. Retka je bolest sa toliko zabluda kao varičela pa hajde da ih razbijemo.

Foto: Flickr

Dete koje ima ovčje boginje (varičelu) ne treba kupati bar 2 nedelje
Nije tačno!
Dete koje ima varičelu mora da se kupa! Razlog je lako razumljiv – boginje su pravi mali “krateri” u koži i pretstavljaju otvorena vrata za prljavštinu i bakterije. Ako se dete ne kupa, ogromna je verovatnoća da se u virusne kožne promene “uvali” bakterija i nepotrebno iskomplikuje varičele. Bakterije koje normalno žive na koži mogu da naprave problem, ali to daleko lakše rade “mikrodosade” pomešane za neopranim znojem u kombinaciji sa ustajaim puderom ili losionom (kojima se pokrivaju kožne promene)
Prljavština ometa “zarastanje” kožnih promena, a ako se sekundarna bakterijska infekcija desi, ožiljak na koži će biti veći i ružniji!
Zato, kupajte decu, bolje rečeno, tuširajte ih – i to svaki dan. Potom ih osušite mekim peškirom, nežno, bez trljanja da se sveže krastice prerano ne “oljušte”. Kupanje ne ometa “zaceljenje” varičele, to radi prljavština.

Kosu nikako ne smemo da peremo detetu koje ima varičelu sve dok bolest ne prođe
Opet neverovatna zabluda!
Koža glave je često “napadnuta” virusom varičele, a u kosi inače ima više bakterija nego na “goloj” koži. Zamislite masnu i prljavu kosu – to su milioni bakterija koje jedva čekaju da “zagade” varičele na glavi.
Nema dileme – kosa mora da se redovno pere, čak i češće nego pre izbijanja boginja!

Dete je već imalo varičelu, a sada je ponovo leži – nije neobično, to ponekad može da se desi
To ne može da se desi, osim u jednom posebnom slučaju!
Varičela ostavlja trajan imunitet, tako da će pre biti da je jedna druga kožna bolest pogrešno dijagnostikovana kao varičela, pa je dete sada dobilo “prave” ovčje boginje. Impetigo (lokalizovana infekcija kože) ponekad može da zavara, ali ne iskusnog pedijatra koji prati dete nekoliko dana od pojave kožnih promena.
“Poseban slučaj” koji smo pomenuli je primena aciklovira – leka koji može da “ubije” virus varičele. Ako se lek da na početku bolestim detetov imuni sistem nije stigao da razvije adekvatan imunitet, pa se bolest može “vratiti” ako dete ponovo dođe u kontakt sa obolelim detetom. Ovo se stvarno izuzetno retko dešava!
Virus varičele “čuči” negde u telu, i kod jednog broja ljudi može da se probudi više decenija posle ovčjih boginja. Tada se javlja bolest koja se zove Herpes zoster i izuzetno retko se javlja kod adolescenata.

Posle tri nedelje od početka bolesti dete je spremno za nastavak treniranja “punom parom”
To nije dobra ideja!
Ako je varičelu dobilo dete koje sa aktivno bavi sportom treba pustiti da se dete potpuno oporavi i ojača. To znači da treba da prođu najmanje dve nedelje od potpunog ozdravljenja deteta do početka ponovnog treninaranja. To praktično znači da najmanje četiri nedelje od početka bolesti nema teških napora za dete!
I kada se vrati na teren, potrebno je postepeno povećavati nivo opterećenja, tako da trenera treba obavestiti na vreme (ako već nema klupskog lekara da to proceni i obavi).

Podeli:

Komentari

 1. Moj sin ima 4 godine, dobio je pre 5 dana boginje. Planirali smo da putujemo na more za nekih 8 dana. Interesuje me da li smemo da putujemo i da li ce tad smeti da se kupa jer ce mu se do tada vec osusiti plikovi, mozda ce i otpadati krastice…???

  Odgovori na komentar
 2. Grozdana Nikic 29.06.2014 u 17:50

  Postovani, moja cerka nije bolovala varicelu, putuje za Ameriku i trazili su da primi vakcinu. Gde moze primiti vakcinu i da li se placa, cerka ima 17 godina?

  Odgovori na komentar
 3. Postovani,
  Moja devojcica ima 14 meseci i pre 3 dana bila je u kontaktu sa detetom kome su dan nakon vidjenja izbile boginje. Mi se spremamo za more za desetak dana,pa me interesuje kakve su sanse da dobije varicelu i sta da radim ako se to desi na moru,da li ce moci da se kupa u morskoj vodi?

  Odgovori na komentar
  • Nema kupanja u moru ako dobije varičele!

   Šanse postoje, a inkubacija je 2 do 4 nedelje (obično 3 nedelje). Ako vaše dete ne dobije boginje za 28 dana od kontakta, onda je ovog puta prošlo bez varičele.

   Odgovori na komentar
 4. Molim vas kazite mi kako sa sigurnoscu da znamo da je osip varicela, bili smo kod doktorke i ona misli da jeste, ali to sto misli i nije sigurna nam ne pomaze puno. I kako sam shvatila po prethodnom tekstu deca smeju napolje samo bez kontakta sa osobama koje nisu imale varicele? Hvala

  Odgovori na komentar
  • JEDINI način je da se dete još jednom pregleda par dana posle prvog pregleda!

   TAda će biti POTPUNO jasno da li je varičela. Ako JESTE – NEMA izlska napolje najmanje 7 do 10 dana! Može po dvorištu ako NEMA povišenu temperaturu, ali NIKAKO da dolazi u kontrakt sa decom i osobama koje nisu preležale varičele.

   Odgovori na komentar
 5. odličan tekst.Cerka je dobila pre dve nedelje boginje odjednom se osva osula za dva dana su sve izbile svuda po telu a sinu su izasle samo tri na grudima i to je bilo to.Medjutim posle dve nedelje si se ponovo osuo doktor je rekao da je “pokupio”virus koji ih je ponovo aktivirao.Zanima me posle koliko sme da se izlaze suncu i kupanju u moru(znam da dve nedelje ne sme sigurno)sme li dok još uvek ima kraste

  Odgovori na komentar
Strana 3 od 47<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA