Zablude o varičeli

Ovčje boginje su čest “nezvani gost” dečjih kolektiva gde se veoma lako šire među decom koja nisu preležala ovu zaraznu bolest. Retka je bolest sa toliko zabluda kao varičela pa hajde da ih razbijemo.

Foto: Flickr

Dete koje ima ovčje boginje (varičelu) ne treba kupati bar 2 nedelje
Nije tačno!
Dete koje ima varičelu mora da se kupa! Razlog je lako razumljiv – boginje su pravi mali “krateri” u koži i pretstavljaju otvorena vrata za prljavštinu i bakterije. Ako se dete ne kupa, ogromna je verovatnoća da se u virusne kožne promene “uvali” bakterija i nepotrebno iskomplikuje varičele. Bakterije koje normalno žive na koži mogu da naprave problem, ali to daleko lakše rade “mikrodosade” pomešane za neopranim znojem u kombinaciji sa ustajaim puderom ili losionom (kojima se pokrivaju kožne promene)
Prljavština ometa “zarastanje” kožnih promena, a ako se sekundarna bakterijska infekcija desi, ožiljak na koži će biti veći i ružniji!
Zato, kupajte decu, bolje rečeno, tuširajte ih – i to svaki dan. Potom ih osušite mekim peškirom, nežno, bez trljanja da se sveže krastice prerano ne “oljušte”. Kupanje ne ometa “zaceljenje” varičele, to radi prljavština.

Kosu nikako ne smemo da peremo detetu koje ima varičelu sve dok bolest ne prođe
Opet neverovatna zabluda!
Koža glave je često “napadnuta” virusom varičele, a u kosi inače ima više bakterija nego na “goloj” koži. Zamislite masnu i prljavu kosu – to su milioni bakterija koje jedva čekaju da “zagade” varičele na glavi.
Nema dileme – kosa mora da se redovno pere, čak i češće nego pre izbijanja boginja!

Dete je već imalo varičelu, a sada je ponovo leži – nije neobično, to ponekad može da se desi
To ne može da se desi, osim u jednom posebnom slučaju!
Varičela ostavlja trajan imunitet, tako da će pre biti da je jedna druga kožna bolest pogrešno dijagnostikovana kao varičela, pa je dete sada dobilo “prave” ovčje boginje. Impetigo (lokalizovana infekcija kože) ponekad može da zavara, ali ne iskusnog pedijatra koji prati dete nekoliko dana od pojave kožnih promena.
“Poseban slučaj” koji smo pomenuli je primena aciklovira – leka koji može da “ubije” virus varičele. Ako se lek da na početku bolestim detetov imuni sistem nije stigao da razvije adekvatan imunitet, pa se bolest može “vratiti” ako dete ponovo dođe u kontakt sa obolelim detetom. Ovo se stvarno izuzetno retko dešava!
Virus varičele “čuči” negde u telu, i kod jednog broja ljudi može da se probudi više decenija posle ovčjih boginja. Tada se javlja bolest koja se zove Herpes zoster i izuzetno retko se javlja kod adolescenata.

Posle tri nedelje od početka bolesti dete je spremno za nastavak treniranja “punom parom”
To nije dobra ideja!
Ako je varičelu dobilo dete koje sa aktivno bavi sportom treba pustiti da se dete potpuno oporavi i ojača. To znači da treba da prođu najmanje dve nedelje od potpunog ozdravljenja deteta do početka ponovnog treninaranja. To praktično znači da najmanje četiri nedelje od početka bolesti nema teških napora za dete!
I kada se vrati na teren, potrebno je postepeno povećavati nivo opterećenja, tako da trenera treba obavestiti na vreme (ako već nema klupskog lekara da to proceni i obavi).

Podeli:

Komentari

 1. Moj sin ima varicelu i vec krastice su pocele da ispadaju. Sutra idemo na planinu (njemu je 13-ti dan od osipa),ali ispred hotela ima i bazencic. On nije vise zarazan,ali pitanje je moze li se sta desiti – neka infekcija od bazenske vode mozda???

  Odgovori na komentar
 2. Devojcica od 5 godina, cerka nasih prijatelja je dobila boginje danas. Mi za 3 dana putujemo na more. Nasa cerka istog uzrasta je bila u kontaktu sa svojom drugaricom danima unazad i danas pre nego sto smo to saznali. Sta da radimo? Da li da krecemo na more ukoliko joj se ne pojave do polaska? Hvala unapred na odgovoru!

  Odgovori na komentar
  • Ako se pojave DO polaska – ODUSTANITE!

   Inkubacija je obično 2 do 3 nedelje, tako da Vam je malo “napeto”, ali ima šanse i da se izvučete bez boginja u naredne dve nedelje.

   Odgovori na komentar
 3. Moje dete je dobilo boginje pre sest dana,tacno 15 dana od izbijanja prve boginjice idemo na more. Da li sme da se kupa i koliki faktor kreme da koristimo? Da li postoji rizik da joj ostanu flekice ukoloko se sunca… Najvise su grupisane na stomaku i ledjima pa imam ideju da joj oblacim majicu? Hvala unapred…

  Odgovori na komentar
 4. Postovani,dete dve i po godine,mi smo na moru i danas je drugi dan od izbijanja pocetnih boginja koje se sire ,bila je veoma kenjkava ovih dana,ali raspolozena pored vode i spremna za igru.mislim da nije imala temp.posto smo na moru jos deset dana(bez mogucnosti ranijeg vracanja jer smo u egiptu),da li ukoliko ne bude imala temp moze u hladu malo se kupati u vodi bez prisustva druge dece

  Odgovori na komentar
 5. Imam jedno pitanje,cerkica ima 10meseci,sada-ovog jutra su joj izbile boginjice,a imao ih je sin od 3ipo god i njemu su prosle,ali sada mala je na redu,ali mi imamo uplaceno more,za dva dana bi trebali da krenemo na put,tacnije u nedelju 31,avg… sta predlazete u celoj situaciji!!!

  Odgovori na komentar
Strana 4 od 47<<<23456>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA