Zablude o varičeli

Ovčje boginje su čest “nezvani gost” dečjih kolektiva gde se veoma lako šire među decom koja nisu preležala ovu zaraznu bolest. Retka je bolest sa toliko zabluda kao varičela pa hajde da ih razbijemo.

Foto: Flickr

Dete koje ima ovčje boginje (varičelu) ne treba kupati bar 2 nedelje
Nije tačno!
Dete koje ima varičelu mora da se kupa! Razlog je lako razumljiv – boginje su pravi mali “krateri” u koži i pretstavljaju otvorena vrata za prljavštinu i bakterije. Ako se dete ne kupa, ogromna je verovatnoća da se u virusne kožne promene “uvali” bakterija i nepotrebno iskomplikuje varičele. Bakterije koje normalno žive na koži mogu da naprave problem, ali to daleko lakše rade “mikrodosade” pomešane za neopranim znojem u kombinaciji sa ustajaim puderom ili losionom (kojima se pokrivaju kožne promene)
Prljavština ometa “zarastanje” kožnih promena, a ako se sekundarna bakterijska infekcija desi, ožiljak na koži će biti veći i ružniji!
Zato, kupajte decu, bolje rečeno, tuširajte ih – i to svaki dan. Potom ih osušite mekim peškirom, nežno, bez trljanja da se sveže krastice prerano ne “oljušte”. Kupanje ne ometa “zaceljenje” varičele, to radi prljavština.

Kosu nikako ne smemo da peremo detetu koje ima varičelu sve dok bolest ne prođe
Opet neverovatna zabluda!
Koža glave je često “napadnuta” virusom varičele, a u kosi inače ima više bakterija nego na “goloj” koži. Zamislite masnu i prljavu kosu – to su milioni bakterija koje jedva čekaju da “zagade” varičele na glavi.
Nema dileme – kosa mora da se redovno pere, čak i češće nego pre izbijanja boginja!

Dete je već imalo varičelu, a sada je ponovo leži – nije neobično, to ponekad može da se desi
To ne može da se desi, osim u jednom posebnom slučaju!
Varičela ostavlja trajan imunitet, tako da će pre biti da je jedna druga kožna bolest pogrešno dijagnostikovana kao varičela, pa je dete sada dobilo “prave” ovčje boginje. Impetigo (lokalizovana infekcija kože) ponekad može da zavara, ali ne iskusnog pedijatra koji prati dete nekoliko dana od pojave kožnih promena.
“Poseban slučaj” koji smo pomenuli je primena aciklovira – leka koji može da “ubije” virus varičele. Ako se lek da na početku bolestim detetov imuni sistem nije stigao da razvije adekvatan imunitet, pa se bolest može “vratiti” ako dete ponovo dođe u kontakt sa obolelim detetom. Ovo se stvarno izuzetno retko dešava!
Virus varičele “čuči” negde u telu, i kod jednog broja ljudi može da se probudi više decenija posle ovčjih boginja. Tada se javlja bolest koja se zove Herpes zoster i izuzetno retko se javlja kod adolescenata.

Posle tri nedelje od početka bolesti dete je spremno za nastavak treniranja “punom parom”
To nije dobra ideja!
Ako je varičelu dobilo dete koje sa aktivno bavi sportom treba pustiti da se dete potpuno oporavi i ojača. To znači da treba da prođu najmanje dve nedelje od potpunog ozdravljenja deteta do početka ponovnog treninaranja. To praktično znači da najmanje četiri nedelje od početka bolesti nema teških napora za dete!
I kada se vrati na teren, potrebno je postepeno povećavati nivo opterećenja, tako da trenera treba obavestiti na vreme (ako već nema klupskog lekara da to proceni i obavi).

Podeli:

Komentari

  • Postovani, devojcica od 19 meseci pre pet dana je imala temperaturu 39,6 koju nismo mogli da sputimo ni cepicima,ni paracetamolom, tek drugi dan brufenom spustili na 37,7 al brzo skoci na 38,8 a kasnije bude i 39,5… U medjuvremenu na vratu dobije 3 sitne tackice,a sutradan na ruci jos 5 koje izgledaju kao mali plikovi… Danas je peti dan od izlazenja, i nigde vise nema, da li ce mozda izaci kasnije ili je to blazi oblik? Pedijatar nije bas siguran da su to boginje. Nju ne svrbe i vise nema temperaturu. I da li moze da je to reakcija na brufen koji nije pila do sad?

   Odgovori na komentar
 1. Starije dete je dobilo varicele pre 14 dana,a bebi koja ima 8 meseci su pocele pre 2 dana da se pojavljuju crvene tackice koje lice na varicele kada izbijaju,ali se vec sutra dan povuce crvenilo i ostaju samo tackice.Uglavnom ih ima po licu i poneku tek na telu. Da li to moze da bude varicela i kod bebe ili je neto drugo?

  Odgovori na komentar
 2. Imam sina od 4 godine, pre 10 dana su mu izbile boginje, a za tri dana treba da krenemo na Zlatibor da li smemo? Boginje su pocele da se suse i polako mu se povlace. Hvala

  Odgovori na komentar
 3. Postovani,

  Imam cerku od 2 god i 10 meseci. U vrticu su se pojavile boginje pre 3 nedelje, ona ih jos uvek nije dobila. Treba da putujemo na more za 3 dana. Sta da radimo ukoliko ih tamo dobije? I sta mozemo poneti odvade za tretiranje boginja. D ali d ase obavezno ibegavaju more i sunce. Hvala.

  Odgovori na komentar
  • Poštovani, dete od 3 godine pre nedelju dana je dobilo boginje. Pošto se žali na bol u uhu iako krv pokazuje da nema bakterijske infekcije dr. je preporučili panklav 2x. Inace ima i četiri dana temperaturu i do 40. Urin je uredan. Da li je terapija dobra i da li antibiotik sme da se daje kada postoje boginje?

   Odgovori na komentar
Strana 2 od 47<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA