WPW (Wolf-Parkinson-White) sindrom

Kod našeg osmogodišnjeg sina otkriven WPW sindrom, sasvim slučajno, na pregledu kod sportskog lekara. Do sada nikad nija imao problema sa srcem, pa smo želeli da saznamo više o ovom problemu.

wpw-sindrom-kod-dece-873.jpg

 • Šta je WPW sindrom

WPW je skraćenica od Wolf-Parkonson-White, a radi se o jednom oboljenju koju ima mnogo dece (ali i odraslih). Da bi se razumela priroda ove bolesti, treba znati da u srcu postoji jedna “mini električna centrala” koja stvara finu biološku struju koja pokreće srce. Ova struja mora da stigne do svih delova srca, pa se sprovodi prefinjenim “žičicama” koje stižu do svih “kutaka” srčanog mišića. Ovo se naziva sprovodni sistem srca, a deca koja imaju WPW sindrom imaju “višak žičicu” u srcu. E baš ovaj višak u sprovodnom sistemu srca (naziva se Kentov snop) je suština WPW sindroma.

Deca se rađaju sa ovim “viškom”, ali se može desiti da se godinama (nekada i čitav život) ne sazna da problem uopšte postoji!

 • Zašto se ovako čudno zove

Davne 1930. godine su tri lekara – naučnika opisala ovaj fenomen, a zvali su se Wolf, Parkinson i White, pa je po njima ova bolest dobila ime. Skraćenica se “odomaćila” pa je WPW sindrom zaživeo baš u ovom obliku.

 • Kako je moguće da to niko u porodici nema, a pronađeno je kod našeg sina

Postoje nasledne forme ovog oboljenja, ali je sasvim uobičajeno, da NIKO u porodici nema WPW sindrom, a ipak se nađe kod deteta. Neretko se dešava da članovi uže porodice imaju ovaj poremećaj, a da ne znaju za to jer nisu imali problema sa radom srca.

 • Kada se ispoljava

Suština ispoljavanja (manifestacija) WPW sindroma kod dece je  sklonost ka prebrzom srčanom radu koji se stručno zove tahikardija!

Podvlačino da se radi o sklonosti, a ta sklonost ne mora i da se ispolji kao tahikardija! Tahikardija (prebrz srčani rad) se može javiti u prvim danima po rođenju (nekada i PRE rođenja – u fetalnom periodu), ili bilo kada u toku detinjstva, ali se NIKADA ne mora desiti. Tu i jeste “zvrčka” . Vaše dete se rodilo sa ovim fenomenom, ali NIJE imalo tegoba, pa niste znali da WPW postoji kod sina!

 • Mogu li se pojaviti tegobe sa srcem iako ih do sada dete nije imalo

Može se javiti tahikardija (ubrzan srčani rad) iako dete do sada NIJE imalo smetnji.

To je pokazatelj nepredvidivosti WPW sindroma kod dece! Kao što smo rekli, može se desiti da dete NIKADA ne dobije tahikardiju, a ona se može javiti već sutra! Ipak, treba biti optimista, jer je već bilo par kritičnih perioda kada se tahikardija mogla desiti, a nije.

Pubertet je sledeći period života kada se tahikaridija može (ali i ne mora) pojaviti.

Podeli:

Komentari

 1. Aleksandra says:

  Postovani,
  U periodu srednje skole,imala sam napade tahikardije,kada mi je dijagnostikovan WPW sy!Od tada sam bila na terapiji Presololom,zatim Propafenom,Concor-om,i na kraju u trudnoci mi je dat Propranolol 3*1/2!Sada sam u drugoj trudnoci,imam napade koji nekad traju kratko,par sekundi i nestaju sami od sebe ali imam i napade koji su “jaci”, i zahtevaju odlazak lekaru,kada uglavnom zavrsim na infuzijama sa Verapamilom!Ono sto je karakteristicno,jeste da EKG u napadu,a nekada i u miru ne pokazuje delta talas,kao da nemam WPW,a nekada je on prisutan!Sada mi je umesto Propranolola uveden Verapamil,ali ne znam koliko bih smela da ga uzimam,jer negde stoji da je on u WPW-u kontraindikovan!?Inace,kada kod bih imala napad PSVT-a,amp.Verapamila bih se brzo konvertovala,bih ikakvih nezeljenih efekata!
  Unapred hvala!

  • MojPedijatar says:

   Uradite onako kako je kardiolog prepisao po što je u trudnoći Verapamil jedan od najsigurnijih lekova.

   Kad se lepo poreodite i opopravite predlažemo da obavite RFA – radiofrekventnu ablaciju i da se tako pokuša DEFINITIVNO rešenje SVT i WPW sindroma.

   • Aleksandra says:

    Hvala Vam na brzom odgovoru!Ja sam bila spremila dokumentaciju,za elektrofiziolosko ispitivanje na IKVB “Dedinje”,s namerom da odradim ablaciju,ali sam u tom periodu i saznala da sam trudna!RFA planiram u svakom slucaju,nakon porodjaja!Pitala bih Vas jos samo jedno,posto sam sad na Propranololu 2*1,da li bih smela odjedanput da prekinem s tom terapijom i predjem na Verapamil,ili da ga postepeno smanjujem i kako?
    Unapred hvala!

 2. Nermin says:

  Imam 16 godina bavim se sportom a ponekad mi se desi iz cista mira da puls skoci na 130 otkucaja/min, mislim da imam wpw ali kad odem kod doktora na pregled nalazi su super. Da li je zabrinjavajuce ?

 3. branka says:

  Postovani,
  da li je moguce da ekg jednom pokaze prisustvo vpv sindroma,drugi put bude sve u redu,a i holter kaze da je sve ok.

 4. Mladen says:

  Prvi ubrzan rad srca sa 10 god. I trajalo je zaista dugo pojavilo mi se od šoka jel sam dobio udarac od druga u predelu grudi. Posle toga sam išao na ispitivanja , nosio holter sa 12 god. i tu su mi ustanovili wpw sindrom. Kako su godine prolazile imao sam i ti najcesce u školi za vreme fizickog vaspitanja, ali traje po 5-10 min. zaustavim tako sto zadrzim dah nekoliko sekundi. 2014. u Beogradu sam radio detaljan pregled srca, i opet su mi rekli da mi je srce zdravo. Nakon toga sve redje su mi se pojvljuje. pune dve godine nisam imao … i evo sada od pocetka 2018. zaista imam cesce tahikardije, koje su kratke. U radnom sam odnosu, i kada mi se to desi, moram jednostavno samo da sedenem na trenutak. Sada imam 24 god. Dali je zapravo dobro da ja odem na ablaciju ? ili ipak da probam sa terapijom? ili pak da pustim da posle 25. god. prodje samo od sebe? Unapred hvala.

  • MojPedijatar says:

   Da se uradi Holter i obavi pregled kod kardiologa – aritmologa, pa da se donese odluka o terapiji ili ablaciji.

 5. Lausanne says:

  Dali je moguce totalno izlecenje WPW sindroma ?

  • MojPedijatar says:

   To zavisi od toga da li postoji tahikardija (SVT) ili ne. Ako postoji, ona.može sama da nestane (regresija) ili da se (ako se to ne desi spontano) obavi ABLACIJA (RFA) i tako reši problem.

   Ako tahikardija nema – nema ni potrebe za.lečenjem!

 6. Lanex says:

  Postovani…nase dete se rodilo pre nedelju dana i odmah su po rodjenju ustanovjeni skokovi pulsa u vise navrata…dat je tetetu propanolol u pocetku 3ml..pa 4..i na kraju 5…skokovi su prestali ali su se povremeno javljali posle 2 dana…jel ste imali ovakve slucajeve?

  • MojPedijatar says:

   Da – to NIJE retko, ali bez uvida u EKG zapise (kad puls “skoči”) se ništa preciznije NE može reći.

 7. Ana Marija says:

  Postovani prije 5 godina mi je odradjena hitna ablacija zbog gubitka svijesti u dva navrata i visokog pulsa,,uspesna”posle pola godine na kontroli je i dalje bilo prisutnog delta talasa,a nakon toga sam zatrudnila i imala rizicnu trudnocu iz drugih razloga i nisam vodila racuna o tome.Vremenom je opet pocelo lupanje srca i preskakanje i imam osjecaj da cu izgubiti opet svijest.Kardiolog mi je prepisao konkor 2.5 i ako ga ne popijem imam bas velike probleme.Trebam da odradim holter ,eho srca,i ergometriju al trenutno nemam u zdrastvu slobodno.Interesuje me da li je moguce da se opet vratilo sada na ekg ne mogu da uhvate taj delta talas jer kasno dodjem ali puls bude povisen.Sta da radim?hvala puno

  • MojPedijatar says:

   Mislim da, posle svega što je planirano, treba ponoviti elektrofiziološko ispitivanje…pa da sve bude jasno.

Strana 5 od 6<<<23456>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA