WPW (Wolf-Parkinson-White) sindrom

Kod našeg osmogodišnjeg sina otkriven WPW sindrom, sasvim slučajno, na pregledu kod sportskog lekara. Do sada nikad nija imao problema sa srcem, pa smo želeli da saznamo više o ovom problemu.

wpw-sindrom-kod-dece-873.jpg

 • Šta je WPW sindrom

WPW je skraćenica od Wolf-Parkonson-White, a radi se o jednom oboljenju koju ima mnogo dece (ali i odraslih). Da bi se razumela priroda ove bolesti, treba znati da u srcu postoji jedna “mini električna centrala” koja stvara finu biološku struju koja pokreće srce. Ova struja mora da stigne do svih delova srca, pa se sprovodi prefinjenim “žičicama” koje stižu do svih “kutaka” srčanog mišića. Ovo se naziva sprovodni sistem srca, a deca koja imaju WPW sindrom imaju “višak žičicu” u srcu. E baš ovaj višak u sprovodnom sistemu srca (naziva se Kentov snop) je suština WPW sindroma.

Deca se rađaju sa ovim “viškom”, ali se može desiti da se godinama (nekada i čitav život) ne sazna da problem uopšte postoji!

 • Zašto se ovako čudno zove

Davne 1930. godine su tri lekara – naučnika opisala ovaj fenomen, a zvali su se Wolf, Parkinson i White, pa je po njima ova bolest dobila ime. Skraćenica se “odomaćila” pa je WPW sindrom zaživeo baš u ovom obliku.

 • Kako je moguće da to niko u porodici nema, a pronađeno je kod našeg sina

Postoje nasledne forme ovog oboljenja, ali je sasvim uobičajeno, da NIKO u porodici nema WPW sindrom, a ipak se nađe kod deteta. Neretko se dešava da članovi uže porodice imaju ovaj poremećaj, a da ne znaju za to jer nisu imali problema sa radom srca.

 • Kada se ispoljava

Suština ispoljavanja (manifestacija) WPW sindroma kod dece je  sklonost ka prebrzom srčanom radu koji se stručno zove tahikardija!

Podvlačino da se radi o sklonosti, a ta sklonost ne mora i da se ispolji kao tahikardija! Tahikardija (prebrz srčani rad) se može javiti u prvim danima po rođenju (nekada i PRE rođenja – u fetalnom periodu), ili bilo kada u toku detinjstva, ali se NIKADA ne mora desiti. Tu i jeste “zvrčka” . Vaše dete se rodilo sa ovim fenomenom, ali NIJE imalo tegoba, pa niste znali da WPW postoji kod sina!

 • Mogu li se pojaviti tegobe sa srcem iako ih do sada dete nije imalo

Može se javiti tahikardija (ubrzan srčani rad) iako dete do sada NIJE imalo smetnji.

To je pokazatelj nepredvidivosti WPW sindroma kod dece! Kao što smo rekli, može se desiti da dete NIKADA ne dobije tahikardiju, a ona se može javiti već sutra! Ipak, treba biti optimista, jer je već bilo par kritičnih perioda kada se tahikardija mogla desiti, a nije.

Pubertet je sledeći period života kada se tahikaridija može (ali i ne mora) pojaviti.

Podeli:

Komentari

 1. Milica says:

  Postovanje, ja sam u 29-oj nedelji trudnoce, imam wpw sindrom i pijem verapamil. Medjutim, stanje aritmija nije nista bolje… Kako odmice trudnoca meni je sve teze, krv iz nosa, borba za vazduh su svakodnevnica. Da li je moguc prirodni porodjaj uz ovakvu sliku kardiolosku ili ne? Prvi porodjaj bio je prirodnim putem i dosta je bila laksa trudnoca sto se tice wpw sindroma.

 2. Ana says:

  Postovanje,moj sin ima vec dve godine dijagnostikovan wpw sindrom i pod terapijom je propanololom pola ujutru i po cetvrtinu u podne i uvece …doza je prema godinama odredjena 13 god i po kilazi….dr.vukomanovic nam od danas ukida trrapiju posto je dve godine bez aritmije ….prvo izbacujemo tabletu uvece pa pijemo ujutru a izbacujemo u podne i uvece i treci dan skroz bez leka posle toga imamo zakazan holter….moje pitanje bi bilo jel sme tako naglo da se prekine sa terapijom pod kojom je bio dve godine ? Pozdrav

 3. Aleksandra says:

  Postovaanje:
  Radila sam 24h holter na kom je uhvaceno 10tabikardija pise da su sinusne.Od toga je vecina u naporu od kojih je jedna u mirovanju od 156otkucaja (nisam imala nikakve jake siptome,sem sto sam osetila samo da mi se leva dojka trese).Prosecan puls je 84.Maksimalan 160u fizickom opterecenju,mainimalan 58u toku sna.Iz predkomore nema poremecaja ritma,a iz komore ima 5 koje su iz jednog fokusa?Zanima me sta je tih 5?I pise da imam nekih PVC 5?Mozete da mi objasnite sta je to?Kardiolog mi je dao da pijem bisoprolol od 1,25mg ujutru 6meseci i da ponovim holter?Da li postoji mogucnost da prekinem terapiju posle tih 6meseci?Inace imam 23godine i do pre tri meseca nisam imala nikakvih problema nit sam bila bolesna.Kardiolog mi je rekao da je to kod mene sve verovatno na nervnoj bazi.

 4. Bayern says:

  Pozz imam jedno pitajne na ekg je vidzena neka promena ritma srca kod decaka koji trenira fudbal ima 10 godina radili smo eko nalazi sve uredni ali na ekg ima dijagnoza dolno nodalni ritam sta to znaci inace i holter 24 casa treba uraditi

  • MojPedijatar says:

   U ovoj situaciji se, bez pregleda i bez uvida u EKG se NE može dati bilo kakav precizan komentar.

 5. lewa says:

  pozz imam jedno pitane sta znaci nalaz na ekg sinus arytmia i nonspecific twave abnormaliti radi se o decaku 11 godina sportista

  • MojPedijatar says:

   To se ne može proceniti bez pregelda i uvida u EKG, a skoro sigurno se radi o BEZAZLENOM fenomenu

 6. Ana says:

  Moj sin ima wpw sindrom…bio je dve godine na propanololu i sada je skinut sa terapije nema tegobe odlicno se oseca….od juce je poceo da se zali na probadanje sa leve strane kada lezi i kada je u mirovanju….isto oseca i kad lezi na levoj strani a kada se okrrne na desnu kaze ne boli ga…..molim vas za misljenje

  • tanja says:

   Postovana Ana
   i ja imam sina koji ima WpW sy od rodjenja. Interesuje me da li ste vi vec bili na moru i kako je more delovalo na vaseg sina. Mi se jos nismo usudili da ga odvedemo van Srbije upravo iz straha da nam se to negde ne dogodi u inostranstvu. i gde ste se osigurali /putno osiguranje ako ste isli. uUnapred zahvalna na odgovorima

 7. Ana says:

  Inace ima 13 God i pubertetu je….

  • MojPedijatar says:

   Ovi bolovi – bez ikakve sumnje, NEMAJU veze sa.wpw sindromom, ali ni sa bilo kojim drugim oboljenjem srca.

   To su bezazleni bolovi kojima NE treba pridavti značaj.

Strana 4 od 6<<<23456>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA