WPW (Wolf-Parkinson-White) sindrom

Kod našeg osmogodišnjeg sina otkriven WPW sindrom, sasvim slučajno, na pregledu kod sportskog lekara. Do sada nikad nija imao problema sa srcem, pa smo želeli da saznamo više o ovom problemu.

wpw

 • Ima li leka

Srećom ima!

Ako se ubrzan srčani rad – tahikardija desi, postoje lekovi koji mogu da je “smire”. Nekada je potrebno terapiju sprovoditi mesecima (ponekad i duže), pa je potrebno dosta stpljenja i od strane roditelja, deteta, ali i dečjeg kardiologa. Deca koja NEMAJu tegoba se ne leče, ali je potrebno praćenje!

Čak iako se desi kod sasvim malih beba, ima šanse da se tahikardija kasnije tokom detinjasta (i sazrevanja srca) izgubi “sama od sebe”.

Ako tahikardija ostane prisutna i posle sazrevanja dečjeg srca, postoji način da se ova “višak žičica” (Kentov snop)koja pravi problem, pronađe i eliminiše! NIJE u pitanju operacija srca, već katetrizacija. U srce se (preko krvnog suda u preponi) uvodi specijalni kateter kojim se Kentov snop pronalazi i “spali” specijalnom vrstom struje (viskoko frekventna struja). Ova procedura se zove RFA – radiofrekventna ablacija.

 • Da li dete sme da se bavi sportom

Dete koje NEMA tegoba (kao što je Vaše) može da se bavi rekreativnim sportom.

Nažalost, stav svih velikih svetskih kardioloških i sportsko-medicinskih udruženja je da deca sa WPW sindomom NE SMEJU da se bave takmičarskim sportom visokog inteziteta, osim ako se ne obavi RFA i eliminacija Kentovog snopa (viška u sprovodnom sistemu)! Ovo je veoma teško objasniti deci koja NEMAJU tegoba, dobro se osećaji i žele da se bave sportom!

Ponekad i roditelji nemaju razumevanja za ovaj stav, ali on je utemeljen na istraživanjima koja su pokazala da deca sa WPW sindomom (čak i kada NEMAJU tegoba) tokom napora mogu imato ozbiljne poremećaje rada srca koje im mogu ugroziti život! Radi se o retkim, ali veoma opasnim situacijama. Zato, bez ablacije (eliminacije) Kentovog snopa nema bavljenja takmičarskim sportom visokog inteziteta.

 • Ko treba da prati decu sa WPW sindromom

Isključivo pedijatri – kardiolozi i to oni koji su se specijalizovali za lečenje poremećaja srčanog ritma! Postoje dobro definisani dijagnostički postupci koji se primenjuju u praćenju (i lečenju) dece sa WPW sindromom, a to je posao baš dečjih kardiologa!

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Postovani,
  U periodu srednje skole,imala sam napade tahikardije,kada mi je dijagnostikovan WPW sy!Od tada sam bila na terapiji Presololom,zatim Propafenom,Concor-om,i na kraju u trudnoci mi je dat Propranolol 3*1/2!Sada sam u drugoj trudnoci,imam napade koji nekad traju kratko,par sekundi i nestaju sami od sebe ali imam i napade koji su “jaci”, i zahtevaju odlazak lekaru,kada uglavnom zavrsim na infuzijama sa Verapamilom!Ono sto je karakteristicno,jeste da EKG u napadu,a nekada i u miru ne pokazuje delta talas,kao da nemam WPW,a nekada je on prisutan!Sada mi je umesto Propranolola uveden Verapamil,ali ne znam koliko bih smela da ga uzimam,jer negde stoji da je on u WPW-u kontraindikovan!?Inace,kada kod bih imala napad PSVT-a,amp.Verapamila bih se brzo konvertovala,bih ikakvih nezeljenih efekata!
  Unapred hvala!

  Odgovori na komentar
  • Uradite onako kako je kardiolog prepisao po što je u trudnoći Verapamil jedan od najsigurnijih lekova.

   Kad se lepo poreodite i opopravite predlažemo da obavite RFA – radiofrekventnu ablaciju i da se tako pokuša DEFINITIVNO rešenje SVT i WPW sindroma.

   Odgovori na komentar
   • Hvala Vam na brzom odgovoru!Ja sam bila spremila dokumentaciju,za elektrofiziolosko ispitivanje na IKVB “Dedinje”,s namerom da odradim ablaciju,ali sam u tom periodu i saznala da sam trudna!RFA planiram u svakom slucaju,nakon porodjaja!Pitala bih Vas jos samo jedno,posto sam sad na Propranololu 2*1,da li bih smela odjedanput da prekinem s tom terapijom i predjem na Verapamil,ili da ga postepeno smanjujem i kako?
    Unapred hvala!

    Odgovori na komentar
 2. Imam 16 godina bavim se sportom a ponekad mi se desi iz cista mira da puls skoci na 130 otkucaja/min, mislim da imam wpw ali kad odem kod doktora na pregled nalazi su super. Da li je zabrinjavajuce ?

  Odgovori na komentar
 3. Prvi ubrzan rad srca sa 10 god. I trajalo je zaista dugo pojavilo mi se od šoka jel sam dobio udarac od druga u predelu grudi. Posle toga sam išao na ispitivanja , nosio holter sa 12 god. i tu su mi ustanovili wpw sindrom. Kako su godine prolazile imao sam i ti najcesce u školi za vreme fizickog vaspitanja, ali traje po 5-10 min. zaustavim tako sto zadrzim dah nekoliko sekundi. 2014. u Beogradu sam radio detaljan pregled srca, i opet su mi rekli da mi je srce zdravo. Nakon toga sve redje su mi se pojvljuje. pune dve godine nisam imao … i evo sada od pocetka 2018. zaista imam cesce tahikardije, koje su kratke. U radnom sam odnosu, i kada mi se to desi, moram jednostavno samo da sedenem na trenutak. Sada imam 24 god. Dali je zapravo dobro da ja odem na ablaciju ? ili ipak da probam sa terapijom? ili pak da pustim da posle 25. god. prodje samo od sebe? Unapred hvala.

  Odgovori na komentar
  • To zavisi od toga da li postoji tahikardija (SVT) ili ne. Ako postoji, ona.može sama da nestane (regresija) ili da se (ako se to ne desi spontano) obavi ABLACIJA (RFA) i tako reši problem.

   Ako tahikardija nema – nema ni potrebe za.lečenjem!

   Odgovori na komentar
 4. Postovani…nase dete se rodilo pre nedelju dana i odmah su po rodjenju ustanovjeni skokovi pulsa u vise navrata…dat je tetetu propanolol u pocetku 3ml..pa 4..i na kraju 5…skokovi su prestali ali su se povremeno javljali posle 2 dana…jel ste imali ovakve slucajeve?

  Odgovori na komentar
 5. Postovani prije 5 godina mi je odradjena hitna ablacija zbog gubitka svijesti u dva navrata i visokog pulsa,,uspesna”posle pola godine na kontroli je i dalje bilo prisutnog delta talasa,a nakon toga sam zatrudnila i imala rizicnu trudnocu iz drugih razloga i nisam vodila racuna o tome.Vremenom je opet pocelo lupanje srca i preskakanje i imam osjecaj da cu izgubiti opet svijest.Kardiolog mi je prepisao konkor 2.5 i ako ga ne popijem imam bas velike probleme.Trebam da odradim holter ,eho srca,i ergometriju al trenutno nemam u zdrastvu slobodno.Interesuje me da li je moguce da se opet vratilo sada na ekg ne mogu da uhvate taj delta talas jer kasno dodjem ali puls bude povisen.Sta da radim?hvala puno

  Odgovori na komentar
Strana 5 od 5<12345

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA