WPW (Wolf-Parkinson-White) sindrom

Kod našeg osmogodišnjeg sina otkriven WPW sindrom, sasvim slučajno, na pregledu kod sportskog lekara. Do sada nikad nija imao problema sa srcem, pa smo želeli da saznamo više o ovom problemu.

wpw-sindrom-kod-dece-873.jpg

 • Šta je WPW sindrom

WPW je skraćenica od Wolf-Parkonson-White, a radi se o jednom oboljenju koju ima mnogo dece (ali i odraslih). Da bi se razumela priroda ove bolesti, treba znati da u srcu postoji jedna “mini električna centrala” koja stvara finu biološku struju koja pokreće srce. Ova struja mora da stigne do svih delova srca, pa se sprovodi prefinjenim “žičicama” koje stižu do svih “kutaka” srčanog mišića. Ovo se naziva sprovodni sistem srca, a deca koja imaju WPW sindrom imaju “višak žičicu” u srcu. E baš ovaj višak u sprovodnom sistemu srca (naziva se Kentov snop) je suština WPW sindroma.

Deca se rađaju sa ovim “viškom”, ali se može desiti da se godinama (nekada i čitav život) ne sazna da problem uopšte postoji!

 • Zašto se ovako čudno zove

Davne 1930. godine su tri lekara – naučnika opisala ovaj fenomen, a zvali su se Wolf, Parkinson i White, pa je po njima ova bolest dobila ime. Skraćenica se “odomaćila” pa je WPW sindrom zaživeo baš u ovom obliku.

 • Kako je moguće da to niko u porodici nema, a pronađeno je kod našeg sina

Postoje nasledne forme ovog oboljenja, ali je sasvim uobičajeno, da NIKO u porodici nema WPW sindrom, a ipak se nađe kod deteta. Neretko se dešava da članovi uže porodice imaju ovaj poremećaj, a da ne znaju za to jer nisu imali problema sa radom srca.

 • Kada se ispoljava

Suština ispoljavanja (manifestacija) WPW sindroma kod dece je  sklonost ka prebrzom srčanom radu koji se stručno zove tahikardija!

Podvlačino da se radi o sklonosti, a ta sklonost ne mora i da se ispolji kao tahikardija! Tahikardija (prebrz srčani rad) se može javiti u prvim danima po rođenju (nekada i PRE rođenja – u fetalnom periodu), ili bilo kada u toku detinjstva, ali se NIKADA ne mora desiti. Tu i jeste “zvrčka” . Vaše dete se rodilo sa ovim fenomenom, ali NIJE imalo tegoba, pa niste znali da WPW postoji kod sina!

 • Mogu li se pojaviti tegobe sa srcem iako ih do sada dete nije imalo

Može se javiti tahikardija (ubrzan srčani rad) iako dete do sada NIJE imalo smetnji.

To je pokazatelj nepredvidivosti WPW sindroma kod dece! Kao što smo rekli, može se desiti da dete NIKADA ne dobije tahikardiju, a ona se može javiti već sutra! Ipak, treba biti optimista, jer je već bilo par kritičnih perioda kada se tahikardija mogla desiti, a nije.

Pubertet je sledeći period života kada se tahikaridija može (ali i ne mora) pojaviti.

Podeli:

Komentari

 1. stela čivčić says:

  Radim kao Glavna sestra na odjelu Hematologije,kćerka mi se bavi već dva mjeseca kiki boksom,ima četrnest godina,na ljekarskom pregledu joj je konstatovana dijagnoza Syndroma WPW,oba puta registrovanu na EKG-u,molim Vas da mi kažete šta dalje da radim,kojem stručnjaku da je odvedem,i da li se smije dalje baviti sportom,ona nema nikakvih simtoptoma u vidu tahikardije,hvala

  • MojPedijatar says:

   ODLIČNA vest je da se radi o ASIMPTOMATSKOM WPW sindromu!

   Dete treba da pregleda dečji kardiolog, a najbolje je da to bude aritmolog koji se bavi decom sportistima. Pored Holtera bi trebalo uraditi test opterećenja, a onda će sve biti mnogo jasnije.

 2. Jelena says:

  Ja imam pitanje. Radila sam intervenciju pre godinu dana. Ali tek sada zna da me pritiska nekada u grudima i da mr boli prepona. Da li je to normalno?

 3. Nela says:

  Da li ovo moze biti wpw sindrom..imala sam dva puta usled stresa ubrzan rad sa preskakanjem srca..Holter uredan sem sin.tahikardije i min.ves i sves,Echo i Ergo uredni sem snizene tolerancije na fizicki napor

  • MojPedijatar says:

   WPW se jasno vidi na EKG-u, testu opterećenjem i Holteru, a PRESKAKANJE srca tokom stresa NIJE pokazatelj za WPW sindrom!

 4. Nevena says:

  Imam 22 godine,puls mi je konstanto 80 90 ponekad imam i preskakanje…e zanima me posle jela u toku dana legnem da odspavam kad se probudim imam jako ubrzan puls…radila sam Ekg,holter,test opterecenja i echo srca sve je uredno osim sto je holter zabiljezio par sves i ves i puls 91 ali tad sam bila u stresu..Ja ne znam kome vise da se obratim..

  • MojPedijatar says:

   NIŠTA od navedenog NE ukazuje da se radi o bilo kakvom ozbiljnom problemu! Naprotiv – SVE ukazuje da je srce zdravo

 5. Vesna says:

  Molim Vas za pomoć…imam 39 god.
  Od moje 8 me godine obilazili smo sve moguće klinike i doktore u Makedoniji jer sam imala ubrzani rad srca,napadi su bili jako česti,i svi su rekli isto…šum srca koji se gubi nakon puberteta,b-comlex da pijem i tako sam živela..dok u 33 god.jedan doktor pogledao moje ekg i iz čistog mira pitao me dali imam neki problem sa ubrzanjem (a bila na sistematski sa posla)ja objasnila moj problem koji me toliko godina muči i on je rekao da je to SPT sindrom zabranio tabl.verapamil i aldizem,i rekao ako mi smetaju napadi da hiruski se može to riješiti.Srećom evo 7 godina miruje,ne pijem ništa,do prije mjesec dana,počeli su opet,smeta mi što ne mogu da se smirim više od 20 min.
  Molim Vas za neke tablete,jer isoptin ne smijem.
  Hvala Vam unaprijed.

  • MojPedijatar says:

   Naprosto se morate obratiti kardiologu za pomoć!

   Ovo se NE LEČI putem web konsultacija.

 6. Igor says:

  Doktore da li se ablacije rade u Srbiji i koliko je to uspešno kod nas?

 7. Sanja says:

  Moj brat je nazalost imao dve neuspesne ablacije u KC radjene,10 godina pije proprafen i ide na kontrole,nije wpw strasan ali on je pre postavljene dijagnoze imao dva “napada” gde smo kod drugod zahvalni dr sto su odmah reagovali i spasili ga.

Strana 3 od 6<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA