WPW (Wolf-Parkinson-White) sindrom

Kod našeg osmogodišnjeg sina otkriven WPW sindrom, sasvim slučajno, na pregledu kod sportskog lekara. Do sada nikad nija imao problema sa srcem, pa smo želeli da saznamo više o ovom problemu.

wpw-sindrom-kod-dece-873.jpg

 • Šta je WPW sindrom

WPW je skraćenica od Wolf-Parkonson-White, a radi se o jednom oboljenju koju ima mnogo dece (ali i odraslih). Da bi se razumela priroda ove bolesti, treba znati da u srcu postoji jedna “mini električna centrala” koja stvara finu biološku struju koja pokreće srce. Ova struja mora da stigne do svih delova srca, pa se sprovodi prefinjenim “žičicama” koje stižu do svih “kutaka” srčanog mišića. Ovo se naziva sprovodni sistem srca, a deca koja imaju WPW sindrom imaju “višak žičicu” u srcu. E baš ovaj višak u sprovodnom sistemu srca (naziva se Kentov snop) je suština WPW sindroma.

Deca se rađaju sa ovim “viškom”, ali se može desiti da se godinama (nekada i čitav život) ne sazna da problem uopšte postoji!

 • Zašto se ovako čudno zove

Davne 1930. godine su tri lekara – naučnika opisala ovaj fenomen, a zvali su se Wolf, Parkinson i White, pa je po njima ova bolest dobila ime. Skraćenica se “odomaćila” pa je WPW sindrom zaživeo baš u ovom obliku.

 • Kako je moguće da to niko u porodici nema, a pronađeno je kod našeg sina

Postoje nasledne forme ovog oboljenja, ali je sasvim uobičajeno, da NIKO u porodici nema WPW sindrom, a ipak se nađe kod deteta. Neretko se dešava da članovi uže porodice imaju ovaj poremećaj, a da ne znaju za to jer nisu imali problema sa radom srca.

 • Kada se ispoljava

Suština ispoljavanja (manifestacija) WPW sindroma kod dece je  sklonost ka prebrzom srčanom radu koji se stručno zove tahikardija!

Podvlačino da se radi o sklonosti, a ta sklonost ne mora i da se ispolji kao tahikardija! Tahikardija (prebrz srčani rad) se može javiti u prvim danima po rođenju (nekada i PRE rođenja – u fetalnom periodu), ili bilo kada u toku detinjstva, ali se NIKADA ne mora desiti. Tu i jeste “zvrčka” . Vaše dete se rodilo sa ovim fenomenom, ali NIJE imalo tegoba, pa niste znali da WPW postoji kod sina!

 • Mogu li se pojaviti tegobe sa srcem iako ih do sada dete nije imalo

Može se javiti tahikardija (ubrzan srčani rad) iako dete do sada NIJE imalo smetnji.

To je pokazatelj nepredvidivosti WPW sindroma kod dece! Kao što smo rekli, može se desiti da dete NIKADA ne dobije tahikardiju, a ona se može javiti već sutra! Ipak, treba biti optimista, jer je već bilo par kritičnih perioda kada se tahikardija mogla desiti, a nije.

Pubertet je sledeći period života kada se tahikaridija može (ali i ne mora) pojaviti.

Podeli:

Komentari

 1. Katarina says:

  Meni je uradjena ablacija pre devet meseci, prvu tahikardiju sam dobila sa 14 godina,sada imam 21. Medjutim doktorka je smatrala da sam ja dete koje ne zna sta mu se desava i izmislja da ne bi islo u skolu i zakljucila da mi nisu potrebne dalje analize i tako dalje ta situacija se provlacila godinama, dok vise nije moglo da se ceka, pa sam prosle godine odlucila da se konacno malo dublje pozabavim time, zapravo roditelji su naredili ( posto sam ih do tada lagala da mi se ne desava i tako dalje, jer sam smatrala da ce ponovo napraviti budalu od mene ako se nekome obratim ). I Prilikom nosenja holtera dobila sam tahikardiju na kojoj mi je zabelezena epizoda PSVT preko 250/min. Upucena sam na IKVB Dedinje, gde mi je hitno odradjena ablacija. Za to vreme do Ablacije sam pila proprafen 150mg 3* dnevno .
  Zelim da kazem da ta intervenicija nije strasna , da se sada odlicno osecam i da se ne treba plasiti nje.
  Isto zelim da pitam da li smem sada da se bavim normalno fizickom aktivnoscu i da li cu jednog dana u trudnoci imati problem zbog svega ovoga?

  • MojPedijatar says:

   Kad ablacija uspe – a OČIGLEDNO je uspela, SVE se može normalno raditi uključujući i sport. Možete da rodite 10-dece, ako želite!

 2. Goca says:

  Moj sin ima deset godina.2010 god.prvi put je imao ubrzan rad srca 240 otkucaja u min.prebacen je na institut za majku i dete vukan cupic novi beograd gde mu je dijagnostikovan wpw sindrom.na otpustu iz bolnice pio je verapamil jedan period posle izvesnog vremena doktor menja terapiju i dobija da pije propranolol.nikakve tegobe nije imao do avgusta 2015 kada je opet dobio ubrzan rad srca 244 otkucaja u min i dobija da pije propafen od 150mg 3 puta po 3/4.doktor predlaze da se uradi rfa ali u atini.interesuje me dali se radi intervencija kod nas deci ovog uzrasta i zasto se deca salju tamo.unapred

  • MojPedijatar says:

   Predlazemo da potražite još jedno mišljenje dečjeg kardiolologa – aritmologa u Univerzutetskoj decjoj bolnici u Tiršovoj.

   To je nacin da, uz pregled deteta i uvid u dokumentaciju (i eventualna dodatna ispitivanja) dobijete još jednu procenu i predlog daljeg lečenja i praćenja deteta.

 3. aleksandar says:

  Moj sin ima 10 god. 2010 god.imao je ubrzan rad srca, 240 otkucaja u min hitno je brebacen na institut za majku i dete Vukan Čupić Novi Beograd. Diagnostikovan mu je WPW sindrom supraventikularna tahikardija. Na otpustu iz bolnice je pio Verapamil, posle izvesnog vremena doktor je promenio terapiju i pio je Propranolol. Avgusta 2015 je ponovo dobio napad imao je 244 otkucaja u min. Doktor je i ranije predlagao RFA i rekao da se deci koja imaju TM manju od 40 kg. neradi ovde nego u Atini. Trenutno pije Proprafen 150 mg 3 puta 3/4 dobro podnosi lek i nema nikakve tegobe.Interesuje me zasto Atina zasto ne ovde u Bg.Ima 38 kg.unapredvzahvalan

  • MojPedijatar says:

   Predlazemo da potražite još jedno mišljenje dečjeg kardiolologa – aritmologa u Univerzutetskoj decjoj bolnici u Tiršovoj.

   To je nacin da, uz pregled deteta i uvid u dokumentaciju (i eventualna dodatna ispitivanja) dobijete još jednu procenu i predlog daljeg lečenja i praćenja deteta.

 4. anka says:

  Malo sam se razmislaala dali da se javim , pa sam odlucila bolje da se javi mmozda ce tako da pomognem nekome,..Od rodjenja imala sam WPV sindrom koji je bilo mnogo tesko da se otkrije a problemi su se stalno javljali.Pa su nagadjali ko vracke jedni ovo jedni ono, mogu vam reci da malo tesko i moze da se vidi na ekg , treba zaista se prati stalno da bi se ustanovilo,,,,,ali da ne duzim pricu predlagali su mi 2000 godine ablaciju u BG> nisam smela jer dok sam bila na klinicki jednoj pacijentki su radila sledeci drugi treci dan vratili je ponovilo se ,,,,,,,i tako trpela sam nisam msela sama da vozim kola nisam znala kada cu da prolupam kako ja kazem……i konacno 2011 odlucila sam se na ablaciju jer vise se nije moglo……………verujte da sam bila najsretna posle toga, ,bila sam dr,Grujic pacijen ali on je otiso u penziji pa mi radio dr,Mrdjan ……………… ibio je jos jedan mlad doktor ali nikako da se setim prezime Verujte mi od onda fala mu na Gospod i njima ja sam se preporodila, Zato ako vam predlazu ablaciju uradite je bolje i lakse pa i lepse bice vam…Pozdrav

 5. Jovana says:

  Mom sinu koji je sada 7meseci star je otkriven WPW sindrom par dana posle rodjenja,sasvim slučajno.Kada je prvi put dobio tahikardiju isla je i do 280/m,na svi srecu bili smo u bolnici kada se to desilo.Dobio je terapiju Propafenonhydrochlorid 15mg 3x dnevno.Uz to smo dobili i aparat za procenjena koji ga svako veće priključim (nekada i popodne) pretezno kada spava i kontrolisemo da se to ne pojavi.Cekamo da napuni 11m,pravimo kontrolu sa 24-vnim ekg-om i postoji mogućnost da mu izbace ili pak produze terapiju.Mene zanima njegovo dalje odrastanje?On je jos mali,nije puno aktivan,kako se to manifestuje kada dođje,ako mu ukinu terapiju kako ja mogu da znam ako dođje do tahikardije a da ga ne pipkam non stop? Hvala

  • MojPedijatar says:

   Odluku o prekidu ili nastavku terapije isključivo donosi dečji kardiolog koji prati dete.

   Kako dete raste sve je lakše utvrditi svt – supravntrikularnu tahikardiju – dete se samo požali da mu srce lupa, a Vaša ruka na grudima oseti “neizbrojivo” brze otkucaje srca.

 6. Ana says:

  Moje pitanje bi bilo dali lek propanolol kod deteta od 12 godina koje ima wpw sindrom moze da izazove nesanicu….Dete lek uzima vec godinu dana ujutru jedna polovina ,popodne i uvece po cetvrtinu…zali se na nesanicu poslednjih par dana…zapravo dete teze uspeva da zaspi….

  • MojPedijatar says:

   To NEMA veze sa lekom! Da je lek uzrok, odavno bi je bilo – imajući u vidu koliko dugo ga uzima.

 7. Ana says:

  Hvala vam na brzom odgovoru …vrlo se azurni sto je za svaku pohvalu….verovatno je problem sa nesanicom vezan sa pocetkom puberteta u svakom slucaju vam hvala sto ste mi odgovorili

Strana 2 od 6<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA