WPW (Wolf-Parkinson-White) sindrom

Kod našeg osmogodišnjeg sina otkriven WPW sindrom, sasvim slučajno, na pregledu kod sportskog lekara. Do sada nikad nija imao problema sa srcem, pa smo želeli da saznamo više o ovom problemu.

wpw-sindrom-kod-dece-873.jpg

 • Šta je WPW sindrom

WPW je skraćenica od Wolf-Parkonson-White, a radi se o jednom oboljenju koju ima mnogo dece (ali i odraslih). Da bi se razumela priroda ove bolesti, treba znati da u srcu postoji jedna “mini električna centrala” koja stvara finu biološku struju koja pokreće srce. Ova struja mora da stigne do svih delova srca, pa se sprovodi prefinjenim “žičicama” koje stižu do svih “kutaka” srčanog mišića. Ovo se naziva sprovodni sistem srca, a deca koja imaju WPW sindrom imaju “višak žičicu” u srcu. E baš ovaj višak u sprovodnom sistemu srca (naziva se Kentov snop) je suština WPW sindroma.

Deca se rađaju sa ovim “viškom”, ali se može desiti da se godinama (nekada i čitav život) ne sazna da problem uopšte postoji!

 • Zašto se ovako čudno zove

Davne 1930. godine su tri lekara – naučnika opisala ovaj fenomen, a zvali su se Wolf, Parkinson i White, pa je po njima ova bolest dobila ime. Skraćenica se “odomaćila” pa je WPW sindrom zaživeo baš u ovom obliku.

 • Kako je moguće da to niko u porodici nema, a pronađeno je kod našeg sina

Postoje nasledne forme ovog oboljenja, ali je sasvim uobičajeno, da NIKO u porodici nema WPW sindrom, a ipak se nađe kod deteta. Neretko se dešava da članovi uže porodice imaju ovaj poremećaj, a da ne znaju za to jer nisu imali problema sa radom srca.

 • Kada se ispoljava

Suština ispoljavanja (manifestacija) WPW sindroma kod dece je  sklonost ka prebrzom srčanom radu koji se stručno zove tahikardija!

Podvlačino da se radi o sklonosti, a ta sklonost ne mora i da se ispolji kao tahikardija! Tahikardija (prebrz srčani rad) se može javiti u prvim danima po rođenju (nekada i PRE rođenja – u fetalnom periodu), ili bilo kada u toku detinjstva, ali se NIKADA ne mora desiti. Tu i jeste “zvrčka” . Vaše dete se rodilo sa ovim fenomenom, ali NIJE imalo tegoba, pa niste znali da WPW postoji kod sina!

 • Mogu li se pojaviti tegobe sa srcem iako ih do sada dete nije imalo

Može se javiti tahikardija (ubrzan srčani rad) iako dete do sada NIJE imalo smetnji.

To je pokazatelj nepredvidivosti WPW sindroma kod dece! Kao što smo rekli, može se desiti da dete NIKADA ne dobije tahikardiju, a ona se može javiti već sutra! Ipak, treba biti optimista, jer je već bilo par kritičnih perioda kada se tahikardija mogla desiti, a nije.

Pubertet je sledeći period života kada se tahikaridija može (ali i ne mora) pojaviti.

Podeli:

Komentari

 1. Ana says:

  Mom sini od 12 godina konstatovana je dijagnoza Wpw sindrom sa kratkotrajnim epozodama SVT(per anamnesis)..terapija Propranolol tab 4Omg 3*1/4..zanima me vase misljenje , koliko je opasno i dali se deci radi kateterska ablacija….

  • MojPedijatar says:

   Prvo mora da se dokaže (zabeleži na EKGu ili Holteru ili testu opterećenja) da dete zaista ima SVT, pa da se razmatra eventualna ablacija.

   Per anamnesis NE znači da detebstvarnonima SVT – supraventrikularnu tahikardiju koja se zaista može očekivati kod WPW sindroma.

   • Ana says:

    Ekg je pokazao svt ,holter nam je zakazan za 24.03.dotle pise strogo mirovanje i terapija Propanolom…

    • MojPedijatar says:

     Nema dileme – ovo je prava terapija, i dobro osmišljena kontrola.

     Ablacija jeste dobro rešenje, ali prvo treba sagledati kako će dete reagovati na terapiju.

 2. Mira says:

  I mom jedanaestogodosnjem sinu je dijagnostilovan wpw sindrom.takodjer mu je prepisan propanolol 3*1/4.moje pitanje je kako dete da nastavi da zivi sa tim sindromom,uskraceno mu je trcanje sveki vid aktivnosti,fizicko voznja biciklom….jako je tesko objasniti do sad aktivnom detetu da to vise ne sme da radi….

  • MojPedijatar says:

   Uz dobro podešenu terapiju ovim lekom, REKREATIVNA fizička aktivnost je dozvoljena! Ne može se dete baviti takmičarskim sportom, ali rekreacija je OK.

 3. Jelena says:

  I detetu moje sestre je nedavno ustanovljen wpw sindrom na ekg-u. Citam razlicite komentare na tu temu, ali nigde ne nalazim na odgovor koliko je to opasno, tj.da li ta ablacija TRAJNO resava problem?

  • MojPedijatar says:

   Da, kod preko 90% dece, ali kardiolog treba da proceni kada je pravo vreme za proceduru.

 4. Ana says:

  Dali se deci radi ablacija?Dr.na institutu nam je rekao da se u Srbiji ne radi deci ispod 16.god.Sta raditi ako je ablacija neophodna a dete nema godina….

  • MojPedijatar says:

   Da se zakaže pregled kod dečjeg kardiologa u Tiršovoj pa da se organizuje ablacija na IKVB “Dedinje”

 5. Ana says:

  Volela bih da nam protumacite nalaze holtera….prisutan je sinusni ritam sa internitentnom preeksitacijom.prilikom aberantnog sprovodjenja impulsa vidljiv je deltavtalasv,duzina PR intervala iznosi 0,07 sec.Registrovane su 2 SVES aberantno sprovodene i 1VES.Ataci Svt nisu registrovani.Max .registrovana SF iznosola je 180/min,44/min,prosecna 73/min.zakljucak:24EKG zapis je pokazao postojanje intermitentne preekscitacije,bez registrovanih ataka supravertikalne tahikadrije(decak je na terapiji )propanolom.unapred vam zahvaljujrm na vasem misljenju

  • MojPedijatar says:

   Nema dileme – radi se o wpw sindromu BEZ epizoda SVT (sulraventrikularne tahikardije), što je pokazatelj dobre terapije.

 6. Ana says:

  Mom dvanaestogodisnjem sinu je isto dijagnostikovan wpw sindrom pre dva meseca…od tada pije takodjer propanolol …nosio je holter nije zabelezena aritmija,uradjen test opterecenja isto bez uhvacene aritmije.test je radjen pod terapijom..Mene licno zanima dali se aritmije mogu opet pojaviti i ako je dete pod lekovima konkretno pod propanololom i ako se pojave kako pomoci detetu u takvoj situaciji….. Dali je bilo slucajeva da su lekovi izlecili aritmiju….Unapred vam zahvaljujem odgovoru ….zabrinuta mama…

  • MojPedijatar says:

   Lekovi NE mogu izlečiti WPW sindrom već samo smanjiti verovatnoću novih napada tahikardije!

   Kod 30 do 40 % dece tahikardija može sama da se povuče. Ako se to ne desi, kad malo porastu – može se uraditi intervencina (zove se ablacija) koja NIJE operacija, a može definitivno rešiti problem.

 7. Amir says:

  Uradjena mi je ablacija prije 2 mjeseca,rekli su mi da je opracija uspjesna i da vise necu imati aritmije.sad pijem samo aspirin 100.
  ali srce mi dalje radi ubrzano oko 75-90 otkucaja u minuti.da li je to normalno dok ne prodje neki period ili to mogu biti posljedice straha kojeg je bilo prije zahvata u ogromnim kolicinama.molim za savjet.

  • MojPedijatar says:

   Ovo je potpuno NORMALNO i nema NIKAKVE veze sa WPW sindromom koji je očigledno uspešno eliminisan!

Strana 1 od 612345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA