WPW (Wolf-Parkinson-White) sindrom

Kod našeg osmogodišnjeg sina otkriven WPW sindrom, sasvim slučajno, na pregledu kod sportskog lekara. Do sada nikad nija imao problema sa srcem, pa smo želeli da saznamo više o ovom problemu.

wpw-sindrom-kod-dece-873.jpg

  • Šta je WPW sindrom

WPW je skraćenica od Wolf-Parkonson-White, a radi se o jednom oboljenju koju ima mnogo dece (ali i odraslih). Da bi se razumela priroda ove bolesti, treba znati da u srcu postoji jedna “mini električna centrala” koja stvara finu biološku struju koja pokreće srce. Ova struja mora da stigne do svih delova srca, pa se sprovodi prefinjenim “žičicama” koje stižu do svih “kutaka” srčanog mišića. Ovo se naziva sprovodni sistem srca, a deca koja imaju WPW sindrom imaju “višak žičicu” u srcu. E baš ovaj višak u sprovodnom sistemu srca (naziva se Kentov snop) je suština WPW sindroma.

Deca se rađaju sa ovim “viškom”, ali se može desiti da se godinama (nekada i čitav život) ne sazna da problem uopšte postoji!

  • Zašto se ovako čudno zove

Davne 1930. godine su tri lekara – naučnika opisala ovaj fenomen, a zvali su se Wolf, Parkinson i White, pa je po njima ova bolest dobila ime. Skraćenica se “odomaćila” pa je WPW sindrom zaživeo baš u ovom obliku.

  • Kako je moguće da to niko u porodici nema, a pronađeno je kod našeg sina

Postoje nasledne forme ovog oboljenja, ali je sasvim uobičajeno, da NIKO u porodici nema WPW sindrom, a ipak se nađe kod deteta. Neretko se dešava da članovi uže porodice imaju ovaj poremećaj, a da ne znaju za to jer nisu imali problema sa radom srca.

  • Kada se ispoljava

Suština ispoljavanja (manifestacija) WPW sindroma kod dece je  sklonost ka prebrzom srčanom radu koji se stručno zove tahikardija!

Podvlačino da se radi o sklonosti, a ta sklonost ne mora i da se ispolji kao tahikardija! Tahikardija (prebrz srčani rad) se može javiti u prvim danima po rođenju (nekada i PRE rođenja – u fetalnom periodu), ili bilo kada u toku detinjstva, ali se NIKADA ne mora desiti. Tu i jeste “zvrčka” . Vaše dete se rodilo sa ovim fenomenom, ali NIJE imalo tegoba, pa niste znali da WPW postoji kod sina!

  • Mogu li se pojaviti tegobe sa srcem iako ih do sada dete nije imalo

Može se javiti tahikardija (ubrzan srčani rad) iako dete do sada NIJE imalo smetnji.

To je pokazatelj nepredvidivosti WPW sindroma kod dece! Kao što smo rekli, može se desiti da dete NIKADA ne dobije tahikardiju, a ona se može javiti već sutra! Ipak, treba biti optimista, jer je već bilo par kritičnih perioda kada se tahikardija mogla desiti, a nije.

Pubertet je sledeći period života kada se tahikaridija može (ali i ne mora) pojaviti.

Podeli:

Komentari

  1. Dalibor says:

    Postovani, vec duze vremena (preko 10 godina) imam osecaj “preskakanja” i nepravilnog rada srca. Pre dve godine stanje se nesto pogorsalo (u smislu cesceg i dugotrajnijeg preskakanja). Vise puta sam se obracao lekaru. Pri svakom pregledu UZ mi je bio uredan, EKG manje vise (obicno je dijagnostikovan snizeni T talas). Pre dve godine sam prvi put nosio holter 24h i rezultat je bio uredan. Pre dve nedelje holter je ponovljen, i tom prilikom mi je vidjena “tahikardija sirokih razmera QRS kompleksa”. Istu sam osetio kao jako nepravilan rad srca u trajanju od oko dve minute. Tek nakon sto sam seo i popo casu vode, stanje se smirilo. Nakon sto je holter procitan, hitno sam pozvan u bolnicu, gde mi je odmah ponovljen UZ (opet bio uredan), EKG, i uradjena koronografija (uredna). U neformalnom razgovoru sa dezurnim lekarem mi je pomenuto da se sumnja na WPW. Dobio sam terpiju Cardiopirin 100mg 1×1, Ampril 2,5 mg 1×1 i Propafen 3x150mg, uz savet za dalje ispitivanje. U otpusnoj listi stoji da se “najverovatnije radi o atrijalnom flateru sa blokom 2:1 sa mogucim preeksitacionim sindromom” (da li je to WPW?). Napominjem da ne osecam neko zamaranje pri fizickom naporu (rekreativno sam trcao do 3km (sad sam prestao, nadam se privremeno) i trudio se da setam po prirodi (bez vecih problema predjem 10-15km, sa blazim usponima). Posao mi je uglavnom sedeci. Iako imam 48 godina, molio bih Vas za Vase misljenje. Unapred hvala!

Strana 6 od 6<<<23456

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA