Vulvitis kod devojčica

Imam petogodišnju devojčicu koja povremeno ima sekreciju iz vulve. Oseća svrab, ali se ne žali na peckanje i normalno mokri – nije se ni jednom upiškila u gaćice. Nema povišenu temperaturu. Uradili smo bris vulve i u njemu je nađena bakterija Esherishia coli.

vulvitis px

Foto: Pixabay

Urađen je antibiogram i pokazalo se da je bakterija osetljiva na cefaleksin. Pregeld mokraće je bio uredan (nađena su 2 do 3 leukocita), a u urinokulturi je nađen mali broj iste bakterije (1000). Pedijatar koji je pregledao u domu zdravlja (njena doktorka je na bolovanju) je predložio sledeću terapiju: ispiranje vulve bornom kiselinom (3%), gentamicin mast i cefaleksin sirup. Konsultovala sam se sa prijateljicom koja je takođe pedijatar i koja ima sličan problem sa svojom devojčicom, a ona je predložila samo lokalnu terapiju, ali ne i antibiotski sirup (cefaleksin). Šta da radim?
Zanimljiva i ne tako retka dilema. Ovo je, može se reći čest problem kod devojčica predškolskog uzrasta, a razmimoilaženja u terapiji ima.

 • Kakva je ovo bolest 

Radi se o vulvitisu – zapaljenju kože vulve, ali je obično zahvaćena i fina “unutrašnja strana” – sluznica početnog dela vagine. Bolest nastaje kada bakterije “spolja” (iz površnih delova kože) prodru u njenu unutrašnjost pa se vidi blago crvenilo. Kao rezultat upale sluzokože javlja se sekret koji ste pomenuli. Ima raznih bakterija, ali je pomenuta Ešerihija jedna od najlešćih. To je zato što ova bakterija stanuje u debelom crevu, pa je ima u stolici. Kako je razdaljnina od završnog dela creva (čmara) do vulve mala, ova bakterija lako stiže tamo gde joj mesto nije.

 • Zašto se češće javlja kod devojčica u predškolskom dobu

Ova bolest se uglavnom javlja pre prvih manifestcija puberteta (naravno, može se javiti i kasnije), a obično “napada” predškolsku decu. Razlog je fina, nežna struktura kože malih devojčica koja može biti veoma podložna infekcijama. Ima devojčica sa veoma osetljivom kožom, pa se kod njih ova bolest može ponavljati, baš kao kod Vaše devojčice.

U predpubertetu i pubertetu koža genitalnog regiona polako “zadebljava” pod dejstvom estrogena (ženskog polnog hormona), pa se vulvitis daleko ređe dešava.

 • Zbog čega se leti intezivira problem

Vrući dani znače i više znojenja, naročito u genitalnom predelu. To dodatno iritira osetljivu kožu, ali pogoduje razvoju bakterija. Zato je leto doba kada se zapaljenja vulve češće dešava.

 • Može li se desiti širenje infekcije

Ako se bolest zapusti može!

Bakterije se mogu “popeti” uz kratki završni mokraćni kanal i tako napadnu mokraćnu bešiku. Tada se bolest naziva cistitis, ako se ovo penjanje nastavi sledeća meta je bureg, i tada nastaje ozbiljna infekcija – pijelonefritis. Srećom, kod devojčica kod kojih se bolest na vreme dijagnostikuje i leči, ovo se neće desiti.

 • Kako se sprovodi “lokalna” terapija

Odluka o terapiji počiva na pregledu i analizama. Lokalna terapija je obavezna. Sastoji se u ispiranju vulve prvo mlakom vodom i blagim sapunom, a potom i pomenutom 3% bornom kiselinom. Kada se koža osuši na nju se nanosi antibiotska mast. Ovaj lokalni tretman se sprovodi bar dva puta dnevno i tokom dve nedelje.

Podeli:

Komentari

 1. Ana says:

  Postovani, djevojčica ima 23 mjeseca i primjetila sam da kada je perem pocne plakati kada dodjem do podrucja vulve i kaze da je boli. Kada je presvlacim ne dda ni da je dodirnem, nekada primjetim da ima bijeli iscjedak iz vulve i blago je crvena. Ne znam kako je to moglo da se desi jer vodimo racuna o higijeni redovno pranje sapuna i temeljno ispiranje. Koristimo djeciji sapun merima. Znam kako da je perem jer je prije godinu imala pijelonefritis i sestre su mi pokazale pravilno pranje genitalne regije. Nema UI jer ne mokri cesto, nego normalno. a po danu koristi i nosu pa tako da znam. Mozete li mi dati neki savjet i vezi toga? Hvala puno

  • MojPedijatar says:

   Po Vašem opisu se NE čini da je bilo šta ozbiljno.

   Ipak, najbolje bi bilo da se uradi bris vulve, pa da nema dileme.

 2. Snezana says:

  Majka sam devojcice koja uskoro puni 4 godine. Zali mi se cesto da je svrbi pisa i primetila sam da se povremeno ceska. Urin je u redu pa nam je pedijatar dao uput da izvadimo vaginalni sekret, i rezultati su pokazali trecu b grupu, pedijatar je prepisao palitrex da pije 7 dana, nakon toga smo ponovo vadili sekret i opet je treca b grupa. Savet pedijatra je da ne radimo dalje nista ako ona nema tegobe. Ja sam zabrinuta jer se ona i dalje ponekad ceska. Sta je vas savet?

  • MojPedijatar says:

   Treba uraditi BRIS vulve – tada kad se crveni! Takođe treba uraditi i nalaz urina!

   BESMISLENA je terapija antibiotskim sirupom, ako je nalaz urina normalan.

   Da se dete temeljno pere (BEZ vlaznih maramica) i redovno ispira 3% bornom kiselinom.

 3. Mocika says:

  Imam devojcicu od 4 i po godine, ima neprijatan miris iz vulve i na otvoru od vulve ima crvenila, nema peckanja i bolova kad piski, ali se zali da je svrbi i ona sama cese, sta da radimo? Hvala

  • MojPedijatar says:

   ŠTO PRE da se uradi bris vulve, a odmah posle toga da se (posle temeljnog pranja) ispira 3% bornom kiselinom, dva puta na dan. Kad stignu rezultati brisa da ih vidi Vaš pedijatar i napravi procenu za dalje.

 4. Sandra says:

  Zdravo, da li postoji pravilo kos uzimanja brisa vulve da se devojcica ne pere 48 sati? Da li je u redu ako se dete pokvasi u toj regiji prije uzimanja brisa?

  • MojPedijatar says:

   Ma kakvi da se NE pere dva dana…REDOVNO pranje, samo BEZ antisepticnih rastvora (borna kiselina i sl.) PRE uzimanja brisa.

 5. Vesna says:

  Imam devojcicu od 2,5 godine koja je u poslednjih par meseci imala ceste urinarne infekcije a kod poslednje se zalila na bol i peckanje, pije baktrim sirup preventivno i zbog grublje kozice na velikim usnama nefrolog nam je rekao da mazem pantenol..juce joj se opet pojavilo crvenilo ali je urin skoro providan, ne verujem da ima bakterija( pre nedelju dana je nalaz bio dobar) pa me zanima cime da joj mazem to crvenilo(sada mazemo pantenol) i kojim blagim sapunom bi trebalo prati? Da napomenem radili smo svakakve analize stolice ali nijednom bris vulve, kada je on neophodan da se uradi obzirom da nam nefrolog nije trazila? Hvala

  • MojPedijatar says:

   Prvo trmeljno pranje, pa ispiranje 3% bornom kiselinom. Tako 2 x na dan, PRE svega ovoga da se uradi BRIS VULVE!

 6. Marina says:

  Postovani imam devojcicu od 4 godine koja se u zadnje vreme zali na peckanje i bol . Ima crvenilo i neke sitne tackice kao male bubuljice. Radili smo urinokulturu i nema infekcije. Inace uredno mokri i tada se ne zali da je pece , najcesce je pece dok se kupamo. Sta da radimo i kom lekaru da se obratimo? Hvala

  • MojPedijatar says:

   PRVO da se uradi BRIS VULVE i običan pregled mokrace…pa sa nalazima kod Vašeg pedijatra.

 7. Betty Betty says:

  Imam devojcicu 3godine i 4 meseca,zalila se na bol u genitalnom delu i zrlen sekret,na nalazi nadzena e morganela morgani na vulvi i u irini 75000,pila je pancef i mazali garamicin.nakon nove pretrage na vulvi nadzen je entetococus i eserihija koli,po antibiogramu mazemo hloramfeniko.Prvi dan bez krem inopet zeleni sekret,urina cista.Sta daje,plasi me ovo stanje,edna bakterija ,pa druga .Sta bi nam preporucili..Hvala vam.

Strana 2 od 3<123>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA