Vulvitis kod devojčica

Imam petogodišnju devojčicu koja povremeno ima sekreciju iz vulve. Oseća svrab, ali se ne žali na peckanje i normalno mokri – nije se ni jednom upiškila u gaćice. Nema povišenu temperaturu. Uradili smo bris vulve i u njemu je nađena bakterija Esherishia coli.

vulvitis px

Foto: Pixabay

Urađen je antibiogram i pokazalo se da je bakterija osetljiva na cefaleksin. Pregeld mokraće je bio uredan (nađena su 2 do 3 leukocita), a u urinokulturi je nađen mali broj iste bakterije (1000). Pedijatar koji je pregledao u domu zdravlja (njena doktorka je na bolovanju) je predložio sledeću terapiju: ispiranje vulve bornom kiselinom (3%), gentamicin mast i cefaleksin sirup. Konsultovala sam se sa prijateljicom koja je takođe pedijatar i koja ima sličan problem sa svojom devojčicom, a ona je predložila samo lokalnu terapiju, ali ne i antibiotski sirup (cefaleksin). Šta da radim?
Zanimljiva i ne tako retka dilema. Ovo je, može se reći čest problem kod devojčica predškolskog uzrasta, a razmimoilaženja u terapiji ima.

 • Kakva je ovo bolest 

Radi se o vulvitisu – zapaljenju kože vulve, ali je obično zahvaćena i fina “unutrašnja strana” – sluznica početnog dela vagine. Bolest nastaje kada bakterije “spolja” (iz površnih delova kože) prodru u njenu unutrašnjost pa se vidi blago crvenilo. Kao rezultat upale sluzokože javlja se sekret koji ste pomenuli. Ima raznih bakterija, ali je pomenuta Ešerihija jedna od najlešćih. To je zato što ova bakterija stanuje u debelom crevu, pa je ima u stolici. Kako je razdaljnina od završnog dela creva (čmara) do vulve mala, ova bakterija lako stiže tamo gde joj mesto nije.

 • Zašto se češće javlja kod devojčica u predškolskom dobu

Ova bolest se uglavnom javlja pre prvih manifestcija puberteta (naravno, može se javiti i kasnije), a obično “napada” predškolsku decu. Razlog je fina, nežna struktura kože malih devojčica koja može biti veoma podložna infekcijama. Ima devojčica sa veoma osetljivom kožom, pa se kod njih ova bolest može ponavljati, baš kao kod Vaše devojčice.

U predpubertetu i pubertetu koža genitalnog regiona polako “zadebljava” pod dejstvom estrogena (ženskog polnog hormona), pa se vulvitis daleko ređe dešava.

 • Zbog čega se leti intezivira problem

Vrući dani znače i više znojenja, naročito u genitalnom predelu. To dodatno iritira osetljivu kožu, ali pogoduje razvoju bakterija. Zato je leto doba kada se zapaljenja vulve češće dešava.

 • Može li se desiti širenje infekcije

Ako se bolest zapusti može!

Bakterije se mogu “popeti” uz kratki završni mokraćni kanal i tako napadnu mokraćnu bešiku. Tada se bolest naziva cistitis, ako se ovo penjanje nastavi sledeća meta je bureg, i tada nastaje ozbiljna infekcija – pijelonefritis. Srećom, kod devojčica kod kojih se bolest na vreme dijagnostikuje i leči, ovo se neće desiti.

 • Kako se sprovodi “lokalna” terapija

Odluka o terapiji počiva na pregledu i analizama. Lokalna terapija je obavezna. Sastoji se u ispiranju vulve prvo mlakom vodom i blagim sapunom, a potom i pomenutom 3% bornom kiselinom. Kada se koža osuši na nju se nanosi antibiotska mast. Ovaj lokalni tretman se sprovodi bar dva puta dnevno i tokom dve nedelje.

Podeli:

Komentari

 1. Majka says:

  Postovanje, devojcica 4,5 godina. Povremeno joj se pojavljuje obilniji, redji zuckasti sekret iz pise. Ne zali se ni na bol niti peckanje.Uradili smo urin, uk – nalazi uredni. Bris vulve- retke bakterije u saprofitnoj flori. Bakterioloski i na gljivice negativan. Neftolog kaze da bi mogla biti iritacija od nekog hem. sredstva za pranje. Cetiri dana smo se ispirali blagim rastvorom hipermangana i koristili bebi krem koji i inace koristimo i sekret se povukao. Problem je sto se to njoj vraca svakih dva- tri meseca. Zabrinuti smo sta bi to moglo biti i da li potraziti i misljenje ginekologa?

 2. Anđela says:

  Šta je najbolje koristiti i kupiti u apoteci za lečenje vulvitisa? Ovih dana bi trebalo da dobijem menstruaciju, ali vidim da imam ovu infekciju?

 3. Sara says:

  Cap
  Danas primetim da moja curuca 10 g ide rasirenih nogu i cudno. Skinem dete u kupatilu i vidim da Nesto zadebljalo i visi iz vagine, kao upaljene usmine. Ja nisam tako nikad videla i veoama sam se uplasila a i ona. Ona nezna zasto to i kad se pojavilo ,samo kaze då je vozila biciklo i sediste je nazuljalo. Zvala sam dr i dobila sam termin za 15 dana, jer zivim u jednoj takvoj drzavi Gde moze covjek umreti dok dobije termin. Nocas sam joj mazala nistatinom. Nznm sta da radim

 4. Dragana says:

  Postovani,devojcica stara 3 god.vec skoro tri nedelje ima zeleni sekret na donjem vesu i na nocnoj peleni.Imala je cistitis pocetkom godine,proteus izolovan.Ne zali se na svrab,peckanje.
  Pedijatar je reklao probiotik da pije.Detetu sekret ne prolazi.Sta da radim?
  Hvala na odgovoru.

 5. Zlatinka says:

  Molivas mal mi ima 9 godina često se žali na pecknje i donji veš budejoj žut nosila sam je pedijatru dalisujoj antibiotik i ispiranje kamilicom al neprestajoj i dalje se žali na packanje dok se per .molivas sta da uradim

 6. Indy says:

  Pozdrav
  Devojcica 11 g ima vec dugi period sekret ili belo pranje,ali bez ikakvih poteskoca ,svraba ,crvenila.U neudomici sam dali je to normalno ili pak da se obratim lekaru .Hvala

 7. Ana says:

  Postovani,devojcica ima 8 god dok je vozila biciklo,pala je i izgleda da je dobila povrede valvule nakon toga je dobila krvarenje,pa i kad se momrila imala je peckanje,ali sad nema nista posle toga sve je u normalno,brinemo se kao roditelji jel je tu izgubila nevinost ili hoce to da se oporavi,hvala vam unaprijed

Strana 3 od 3<123

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA