Vulvitis kod devojčica

Imam petogodišnju devojčicu koja povremeno ima sekreciju iz vulve. Oseća svrab, ali se ne žali na peckanje i normalno mokri – nije se ni jednom upiškila u gaćice. Nema povišenu temperaturu. Uradili smo bris vulve i u njemu je nađena bakterija Esherishia coli.

vulvitis px

Foto: Pixabay

Urađen je antibiogram i pokazalo se da je bakterija osetljiva na cefaleksin. Pregeld mokraće je bio uredan (nađena su 2 do 3 leukocita), a u urinokulturi je nađen mali broj iste bakterije (1000). Pedijatar koji je pregledao u domu zdravlja (njena doktorka je na bolovanju) je predložio sledeću terapiju: ispiranje vulve bornom kiselinom (3%), gentamicin mast i cefaleksin sirup. Konsultovala sam se sa prijateljicom koja je takođe pedijatar i koja ima sličan problem sa svojom devojčicom, a ona je predložila samo lokalnu terapiju, ali ne i antibiotski sirup (cefaleksin). Šta da radim?
Zanimljiva i ne tako retka dilema. Ovo je, može se reći čest problem kod devojčica predškolskog uzrasta, a razmimoilaženja u terapiji ima.

  • Kakva je ovo bolest 

Radi se o vulvitisu – zapaljenju kože vulve, ali je obično zahvaćena i fina “unutrašnja strana” – sluznica početnog dela vagine. Bolest nastaje kada bakterije “spolja” (iz površnih delova kože) prodru u njenu unutrašnjost pa se vidi blago crvenilo. Kao rezultat upale sluzokože javlja se sekret koji ste pomenuli. Ima raznih bakterija, ali je pomenuta Ešerihija jedna od najlešćih. To je zato što ova bakterija stanuje u debelom crevu, pa je ima u stolici. Kako je razdaljnina od završnog dela creva (čmara) do vulve mala, ova bakterija lako stiže tamo gde joj mesto nije.

  • Zašto se češće javlja kod devojčica u predškolskom dobu

Ova bolest se uglavnom javlja pre prvih manifestcija puberteta (naravno, može se javiti i kasnije), a obično “napada” predškolsku decu. Razlog je fina, nežna struktura kože malih devojčica koja može biti veoma podložna infekcijama. Ima devojčica sa veoma osetljivom kožom, pa se kod njih ova bolest može ponavljati, baš kao kod Vaše devojčice.

U predpubertetu i pubertetu koža genitalnog regiona polako “zadebljava” pod dejstvom estrogena (ženskog polnog hormona), pa se vulvitis daleko ređe dešava.

  • Zbog čega se leti intezivira problem

Vrući dani znače i više znojenja, naročito u genitalnom predelu. To dodatno iritira osetljivu kožu, ali pogoduje razvoju bakterija. Zato je leto doba kada se zapaljenja vulve češće dešava.

  • Može li se desiti širenje infekcije

Ako se bolest zapusti može!

Bakterije se mogu “popeti” uz kratki završni mokraćni kanal i tako napadnu mokraćnu bešiku. Tada se bolest naziva cistitis, ako se ovo penjanje nastavi sledeća meta je bureg, i tada nastaje ozbiljna infekcija – pijelonefritis. Srećom, kod devojčica kod kojih se bolest na vreme dijagnostikuje i leči, ovo se neće desiti.

  • Kako se sprovodi “lokalna” terapija

Odluka o terapiji počiva na pregledu i analizama. Lokalna terapija je obavezna. Sastoji se u ispiranju vulve prvo mlakom vodom i blagim sapunom, a potom i pomenutom 3% bornom kiselinom. Kada se koža osuši na nju se nanosi antibiotska mast. Ovaj lokalni tretman se sprovodi bar dva puta dnevno i tokom dve nedelje.

Podeli:

Komentari

Strana 3 od 3<123

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA