Vulvitis kod devojčica

Imam petogodišnju devojčicu koja povremeno ima sekreciju iz vulve. Oseća svrab, ali se ne žali na peckanje i normalno mokri – nije se ni jednom upiškila u gaćice. Nema povišenu temperaturu. Uradili smo bris vulve i u njemu je nađena bakterija Esherishia coli.

vulvitis px
 • Treba li antibiotski sirup

Kod Vaše devojčice nije potrebna terapija antibiotskim sirupom!

Razlog je jednostavan – nije došlo do širenja bakterije na mokraćnu bešiku i bubreg. To je jasno jer Vaše dete nema tegobe prilikom mokrenja, ali ni povišenu temperaturu. Drugi važan pokazatelj je normalan nalaz urina. Kako je pregled urina uredan (nema povećanog broja leukocita koji su pokazatelj bakterijske infekcije), a u bakteriološkom pregledu je nađen zanemarljiv broj bakterija jasno je da nema potrebe za oralnim antibiotkom.

 • Kako prepoznati širenje infekcije

Kada se to desi dete ima poremećeno mokrenje – peckanje, četo mokrenje, a neretko se dete nevoljno upiški. Ako se desi infekcija bubrega povišena temperatura i loše opšte stanje deteta su redovni pratilac ove opasne bolesti. E, tada treba dati antibiotik oralno, a kod infekcije bubrega se neretko daje u formi injekcija. Kako se to nije desilo kod Vaše devojčice onda nema razloga za brigu.

Ovo je jedna uporna i dosadna bolest koja se često ponavlja. Ako se bolest intezivira, ili ne reaguje na primenjeni tretman, obratite se pedijatru koji će vas uputiti dečjem urologu za eventualnu dodatnu terapiju.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Majka says:

  Postovanje, devojcica 4,5 godina. Povremeno joj se pojavljuje obilniji, redji zuckasti sekret iz pise. Ne zali se ni na bol niti peckanje.Uradili smo urin, uk – nalazi uredni. Bris vulve- retke bakterije u saprofitnoj flori. Bakterioloski i na gljivice negativan. Neftolog kaze da bi mogla biti iritacija od nekog hem. sredstva za pranje. Cetiri dana smo se ispirali blagim rastvorom hipermangana i koristili bebi krem koji i inace koristimo i sekret se povukao. Problem je sto se to njoj vraca svakih dva- tri meseca. Zabrinuti smo sta bi to moglo biti i da li potraziti i misljenje ginekologa?

 2. Anđela says:

  Šta je najbolje koristiti i kupiti u apoteci za lečenje vulvitisa? Ovih dana bi trebalo da dobijem menstruaciju, ali vidim da imam ovu infekciju?

 3. Sara says:

  Cap
  Danas primetim da moja curuca 10 g ide rasirenih nogu i cudno. Skinem dete u kupatilu i vidim da Nesto zadebljalo i visi iz vagine, kao upaljene usmine. Ja nisam tako nikad videla i veoama sam se uplasila a i ona. Ona nezna zasto to i kad se pojavilo ,samo kaze då je vozila biciklo i sediste je nazuljalo. Zvala sam dr i dobila sam termin za 15 dana, jer zivim u jednoj takvoj drzavi Gde moze covjek umreti dok dobije termin. Nocas sam joj mazala nistatinom. Nznm sta da radim

 4. Dragana says:

  Postovani,devojcica stara 3 god.vec skoro tri nedelje ima zeleni sekret na donjem vesu i na nocnoj peleni.Imala je cistitis pocetkom godine,proteus izolovan.Ne zali se na svrab,peckanje.
  Pedijatar je reklao probiotik da pije.Detetu sekret ne prolazi.Sta da radim?
  Hvala na odgovoru.

 5. Zlatinka says:

  Molivas mal mi ima 9 godina često se žali na pecknje i donji veš budejoj žut nosila sam je pedijatru dalisujoj antibiotik i ispiranje kamilicom al neprestajoj i dalje se žali na packanje dok se per .molivas sta da uradim

 6. Indy says:

  Pozdrav
  Devojcica 11 g ima vec dugi period sekret ili belo pranje,ali bez ikakvih poteskoca ,svraba ,crvenila.U neudomici sam dali je to normalno ili pak da se obratim lekaru .Hvala

 7. Ana says:

  Postovani,devojcica ima 8 god dok je vozila biciklo,pala je i izgleda da je dobila povrede valvule nakon toga je dobila krvarenje,pa i kad se momrila imala je peckanje,ali sad nema nista posle toga sve je u normalno,brinemo se kao roditelji jel je tu izgubila nevinost ili hoce to da se oporavi,hvala vam unaprijed

Strana 3 od 3<123

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA