Vrtoglavica kod dece

Otkud vrtoglavica kod dece? Ima raznih tipova (podvrsta) vrtoglavice, a ova je jedna od najčešćih, ali i najbezazlenijih. Vrtoglavica obično nastaje kao rezultat smanjenog dotoka krvi u mozak, ali može da bude uzrokovana i poremećajem centra za ravnotežu, koji se nalazi duboko u unutrašnjem uhu.

Foto: Pixabay

Vrtoglavica može da se javi i kada dete ima visoku temperaturu, ali i u nekim drugim, ređim stanjima.

Ovog puta ćemo pričati o već pomenutoj, ujedno i najčešćoj varijanti vrtoglavice.

 • Zašto mi se zavrti u glavi od naglog ustajanja iz kreveta?

To je lako razumeti!

Kada dete leži, dosta krvi stiže u glavu, a tako i u mozak – jer se on nalazi «u liniji» sa srcem, koje pumpa krv. Ako se naglo ustane iz kreveta, dolazi do «slivanja» krvi iz gornjih delova tela (pa i glave) u donje «partije», tako da mozak privremeno ostaje bez dovoljne količine krvi. Sa manjkom krvi ide i nedostatak kiseonika, bez koga mozak ne može da radi. Zato se on brani, i to vrtoglavicom – koja nas tera da se vratimo u «horizontalu» i tako popravimo dotok krvi i kiseonika. E, to se baš tebi dešava.

 • A zašto se ne dešava mom starijem bratu?

Ili brat neće da prizna, ili ima malo «jači» kardiovaskularni sistem (to je jedno ime za srce i sve krvne sudove).

Ova vrtoglavica se češće javlja kod devojčica, ali i kod one dece koja imaju niži krvni pritisak. Ako, na primer, tvoja mama ima niži pritisak, postoji realna mogućnost da takav slučaj bude i sa tobom! Zato, neka ti neko izmeri pritisak. Skoro sigurno će biti niži – videćeš.

 • Leti mi se ovo mnogo češće dešava. Zašto?

Zato što je leti toplo, a često i veoma vruće!

Kada je toplo, naši krvni sudovi se šire (baš kao i skoro sve ostalo). A kada se oni šire, dolazi do pada krvnog pritiska. To dodatno smanjuje dotok krvi i kiseonika u mozak, što dovodi do vrtoglavice. Slično se dešava i kada si bolesna i imaš visoku temperaturu.

 • Može li ovo da mi ozbiljno naškodi?

Ne može, ako se izuzme pad pored kreveta i nezgodan udarac glavom – što se, ipak, retko dešava!

 • Pa, kako da se rešim ovog problema?

Prvo, ujutru nemoj da skačeš iz kreveta! Sedi malo u krevetu, protegni se, pa polako ustani (što bi rekla naša braća iz Crne Gore: «Valja se malo odmorit’ od spavanja»).

Potom obavi ono što mora da se obavi u kupatilu, pa odmah za sto, na doručak! Doručak je najvažniji obrok – to sigurno znaš, a za tebe je posebno važan.

Tokom dana, treba redovno da uzimaš dosta tečnosti, ali bi bilo dobro i da se baviš nekom sportskom aktivnošću. Tako ćeš rešiti ovaj, ne tako opasan, ali ponekad neprijatan problem.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Ja imam djecaka 3 I pol mu godine,proslegodine sam prvi put uocila vrtoglavicu I sam mi je rekao da mu se vrti u glavi, I od tada cesto mu se desi dok se igra, krene u wc ili sjedi da mu se vrti u glavi, vodila ga pedijatru I nije htjela dat da mu snimam glavu kaze ako pocelne padat u nesvijest onda imal ko slicna iskustva ili savjet? Lp

  Odgovori na komentar
 2. Moja djevojcica od devet godina vec mjesec dana ima ceste glavobolje,vrtoglavice i mucnine ali ne povraca!radila je pregled vida i pritisak u ocima,vadila je i krv kod pedijatra i svi su rezultati dobri!da li bi trebala uraditi i IRM glave i da li je normalno da dijete tog uzrasta tako cesto boli glava uz vrtoglavice i mucninu?hvala

  Odgovori na komentar
 3. Dete od 12 god.mi se pozalilo na vrtoglavicuCelog dana nije mi se zalio ni na sta da ga boli.U tim trenucima primetila sam da se preznojio i bio je onako sav hladan kad sam ga dodirnula.Sta moze biti uzrok tome, i koliko je opasno?

  Odgovori na komentar
 4. Moja cerka ima 16 godina i aktivno se bavi sportom, zali se na povremene vrtoglavice. Desava joj se i prilikom naglog ustajanja ali isto tako kada navija za svoje igrace. Kaze da cim jace vikne pocinje da joj se vrti. Da li je vreme za posetu lekaru?

  Odgovori na komentar
 5. Juce sam imala jako neprijatno iskustvo, i to je do sad treci put. Naime, moja cerkica koja ima 2.5 godine, sklona je padanju u nesvest u momentu kada pocne da place, i to samo evo treci put do sada. Juce se je povredila na igracku kojoj se je mnogo radovala, pocela je da place zapravo briznula u plac, nakon toga je pocrnela i pala u nesvest. Odmah sam reagovala.Prvo sam je osamarila, a potom i polila vodom, brzo se je vratila, ne traje to mnogo dugo ali je stresno. Da li je moguce da u momentu placa ne moze da dodje do vazduha i zato padne u nesvest. Svasta mi prolazi kroz glavu. Da li da je vodim doktoru???

  Odgovori na komentar
  • SVE što ste opisali ukazuje na BEZAZLENO “zacenjivanje”.

   To je kod OGROMNE većine dece prolazna pojava kja NE ostavlja nikakve posledice. Da se dete umiri PRE nego se “zaceni” i to bi za sada bilo sve što treba da se radi.

   Odgovori na komentar
 6. Postovani,
  Iz svega opisanog problem mog deteta je “bezazlen”(ima 17 god. I vec skoro godinu dana ima te “ustajace” vrtoglavice,cak i iz sedeceg polozaja-momak,inace sportista.zna i da se srusi od siline istih)a mene zanima kako to resiti,tj. poboljsati dotok krvi do mozga?
  Inace je imao ceste otitise kao mali ,a sada ceste sinuzite…
  Hvala

  Odgovori na komentar
  • Povećan unos tečnosti, zdrava hrana, zdrava fizička aktivnost i IZBEGAVANJE naglog ustajanja i situacija u kojima može doći do pada pritiska…to je put da se ovo reši.

   Odgovori na komentar
 7. pozz svima. imam dječaka od 8god ima često vrtoglavice i glavobolje.nalazi ok uključujući i željezo u krvi. prije god radjen mri glave sinusi u pitanju .temperature trenutno nema povišene. .imal iko slično iskustvo i savjet što dalje poduzeti?

  Odgovori na komentar
Strana 3 od 5<12345>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA