Vrtoglavica kod dece

Otkud vrtoglavica kod dece? Ima raznih tipova (podvrsta) vrtoglavice, a ova je jedna od najčešćih, ali i najbezazlenijih. Vrtoglavica obično nastaje kao rezultat smanjenog dotoka krvi u mozak, ali može da bude uzrokovana i poremećajem centra za ravnotežu, koji se nalazi duboko u unutrašnjem uhu.

Foto: Pixabay

Vrtoglavica može da se javi i kada dete ima visoku temperaturu, ali i u nekim drugim, ređim stanjima.

Ovog puta ćemo pričati o već pomenutoj, ujedno i najčešćoj varijanti vrtoglavice.

 • Zašto mi se zavrti u glavi od naglog ustajanja iz kreveta?

To je lako razumeti!

Kada dete leži, dosta krvi stiže u glavu, a tako i u mozak – jer se on nalazi «u liniji» sa srcem, koje pumpa krv. Ako se naglo ustane iz kreveta, dolazi do «slivanja» krvi iz gornjih delova tela (pa i glave) u donje «partije», tako da mozak privremeno ostaje bez dovoljne količine krvi. Sa manjkom krvi ide i nedostatak kiseonika, bez koga mozak ne može da radi. Zato se on brani, i to vrtoglavicom – koja nas tera da se vratimo u «horizontalu» i tako popravimo dotok krvi i kiseonika. E, to se baš tebi dešava.

 • A zašto se ne dešava mom starijem bratu?

Ili brat neće da prizna, ili ima malo «jači» kardiovaskularni sistem (to je jedno ime za srce i sve krvne sudove).

Ova vrtoglavica se češće javlja kod devojčica, ali i kod one dece koja imaju niži krvni pritisak. Ako, na primer, tvoja mama ima niži pritisak, postoji realna mogućnost da takav slučaj bude i sa tobom! Zato, neka ti neko izmeri pritisak. Skoro sigurno će biti niži – videćeš.

 • Leti mi se ovo mnogo češće dešava. Zašto?

Zato što je leti toplo, a često i veoma vruće!

Kada je toplo, naši krvni sudovi se šire (baš kao i skoro sve ostalo). A kada se oni šire, dolazi do pada krvnog pritiska. To dodatno smanjuje dotok krvi i kiseonika u mozak, što dovodi do vrtoglavice. Slično se dešava i kada si bolesna i imaš visoku temperaturu.

 • Može li ovo da mi ozbiljno naškodi?

Ne može, ako se izuzme pad pored kreveta i nezgodan udarac glavom – što se, ipak, retko dešava!

 • Pa, kako da se rešim ovog problema?

Prvo, ujutru nemoj da skačeš iz kreveta! Sedi malo u krevetu, protegni se, pa polako ustani (što bi rekla naša braća iz Crne Gore: «Valja se malo odmorit’ od spavanja»).

Potom obavi ono što mora da se obavi u kupatilu, pa odmah za sto, na doručak! Doručak je najvažniji obrok – to sigurno znaš, a za tebe je posebno važan.

Tokom dana, treba redovno da uzimaš dosta tečnosti, ali bi bilo dobro i da se baviš nekom sportskom aktivnošću. Tako ćeš rešiti ovaj, ne tako opasan, ali ponekad neprijatan problem.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Moja devojcica 3godine i 10 meseci je danas trcala ispred mene i stala je i rekla da joj se vrti u glavi. Otisli smo odmah do ambulante i pogledao je doktor opste prakse da li ima razloga za brigu? Doktorica opste prakse je rekla da pratim stanje da ne panicim. Hvala

  Odgovori na komentar
 2. Vec dva dana me boli glava,nekada osecam bol gde je potiljak.. Nekada mi bude hladno i onda krenem da osecam vrtoglavicu,i kao da padam u nesvest.. Noge kao da mi se odseku,ne osecam ih.. Nekada mi bude muka u zelucu,nekada gde su grudi,a nekada u grlu.. Inace ja imam 14 godina..

  Odgovori na komentar
 3. cerka mi se zalila pre 20 dana da joj se vrti u glavi a tada je imala temperaturu 38,5 oko 4dana inace ima 6 godina rekli su mi da je to od temperature to se smirilo, posle 10 dana opet se zalila na blagu vrtoglavicu i imala je proliv to je trajalo 1dan i proslo, pre 3dana je ustala nije mogla da hoda kako joj se vrtelo u glavi zavrsili smo u bolnici gde je dobila 2 infuzije ostala je tamo na posmatranju,bilo joj je bolje i uradjena je krvna slika pregled usiju i centar za ravnotezu svi nalazi su u redu oni misle da je to u pitanju virus ali ja nisam mirna mislim da bi trebalo da se urade jos neki pregledi.recite mi dali treba da trazim dalje preglede ili ne neznam sta da radim mi smo otpusteni iz bolnice ….

  Odgovori na komentar
  • Skoro sigurno se radi o prolaznom i BEZAZLENOM padu krvnog pritiska, koji je veoma čest pratilac infekcija, a naročiti proliva (kad dete gubi tečnost).

   Mislim da.nema potrebe za brigom i dodatnim ispitivanjima.

   Odgovori na komentar
 4. Poštovani, dete od 2 god je trenutno u virozi (upala grla). Temperatura je isla 2 dana do 38,5 a sada jos 2 dana je 37,2. Obracam Vam se jer se dete 2x za vreme ove viroze pozalilo da mu se vrti pod i soba. Oba puta je tada imao temperature 37,2. Prvi put je sedeo na podu i gurao autic i odjednom poceo da vristi da se vrti tepih. Brzo se smirio. Sledeci put je stajao i pricao sa mnom i samo rekao vrti se pod. Nikakav nagli pokret niti promena polozaja. Oba dana je neposredno pre tih vrtoglavica pojeo nesto slatko (med, kocka cokolade). Nije gubio svest niti kolutao ocima. Kada se vrtoglavica desila drugi put, spustila sam ga dole drzeci ga oko struka i cini mi se da nije imao stabilnu ravnotezu trazio je da sedne kod mene. Molim Vas za misljenje. Hvala unapred!

  Odgovori na komentar
 5. Imam 13 godina i jutros kada sam ustao iz kreveta osetio sam veliku vrtoglavicu i mucninu u stomaku, a dan pre toga sam tokom celog dana imao blagu vrtoglavicu, cim pomerim glavu levo ili desno odmah nastaje jaka vrtoglavica, sta da radim, da li je opasno to?

  Odgovori na komentar
 6. Sanja Dimitrijevic 13.03.2017 u 09:31

  Poštovani, moja devojčica je imala boginje, koje već prolaze, za dva dana kreće u školu.Od juče se žali na povremene i kratkotrajne vrtoglavice nevezano s tim da li miruje ili se kreće.Vec duže vreme se žali i na povremene glavobolje u predelu čela i na neke nelagodnosti i bolove u nogama, i tad samo počne da mrda nogama.Ona ima sedam godina.Intereduje me kome da se obratimo, jer nas pedijatar sve to povezuje sa virusima i boginjama.

  Odgovori na komentar
  • DA – to može biti deo virusne infekcije, tako da mislim da je procena Važeg pedijatra sasvim OK.

   Ukoliko se glavobolje baš pojačaju ili učestaju – da se obavi kontrolni pregled.

   Odgovori na komentar
 7. Moj sin od 3i po god juce je ustao i kako je hodao tako se vracao unazad,da ga ne pridrzim pao bi…i tako je bio ceo dan…ustane napravi dva koraka vrati se unazad ja ga pridrzim…ceo dan je prelezao pridvece mu je bilo bolje…sta to moze biti? Da napomenem da nije prehladjen,nista.

  Odgovori na komentar
Strana 2 od 5<12345>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA