Vrtoglavica kod dece

Otkud vrtoglavica kod dece? Ima raznih tipova (podvrsta) vrtoglavice, a ova je jedna od najčešćih, ali i najbezazlenijih. Vrtoglavica obično nastaje kao rezultat smanjenog dotoka krvi u mozak, ali može da bude uzrokovana i poremećajem centra za ravnotežu, koji se nalazi duboko u unutrašnjem uhu.

Foto: Pixabay

Vrtoglavica može da se javi i kada dete ima visoku temperaturu, ali i u nekim drugim, ređim stanjima.

Ovog puta ćemo pričati o već pomenutoj, ujedno i najčešćoj varijanti vrtoglavice.

 • Zašto mi se zavrti u glavi od naglog ustajanja iz kreveta?

To je lako razumeti!

Kada dete leži, dosta krvi stiže u glavu, a tako i u mozak – jer se on nalazi «u liniji» sa srcem, koje pumpa krv. Ako se naglo ustane iz kreveta, dolazi do «slivanja» krvi iz gornjih delova tela (pa i glave) u donje «partije», tako da mozak privremeno ostaje bez dovoljne količine krvi. Sa manjkom krvi ide i nedostatak kiseonika, bez koga mozak ne može da radi. Zato se on brani, i to vrtoglavicom – koja nas tera da se vratimo u «horizontalu» i tako popravimo dotok krvi i kiseonika. E, to se baš tebi dešava.

 • A zašto se ne dešava mom starijem bratu?

Ili brat neće da prizna, ili ima malo «jači» kardiovaskularni sistem (to je jedno ime za srce i sve krvne sudove).

Ova vrtoglavica se češće javlja kod devojčica, ali i kod one dece koja imaju niži krvni pritisak. Ako, na primer, tvoja mama ima niži pritisak, postoji realna mogućnost da takav slučaj bude i sa tobom! Zato, neka ti neko izmeri pritisak. Skoro sigurno će biti niži – videćeš.

 • Leti mi se ovo mnogo češće dešava. Zašto?

Zato što je leti toplo, a često i veoma vruće!

Kada je toplo, naši krvni sudovi se šire (baš kao i skoro sve ostalo). A kada se oni šire, dolazi do pada krvnog pritiska. To dodatno smanjuje dotok krvi i kiseonika u mozak, što dovodi do vrtoglavice. Slično se dešava i kada si bolesna i imaš visoku temperaturu.

 • Može li ovo da mi ozbiljno naškodi?

Ne može, ako se izuzme pad pored kreveta i nezgodan udarac glavom – što se, ipak, retko dešava!

 • Pa, kako da se rešim ovog problema?

Prvo, ujutru nemoj da skačeš iz kreveta! Sedi malo u krevetu, protegni se, pa polako ustani (što bi rekla naša braća iz Crne Gore: «Valja se malo odmorit’ od spavanja»).

Potom obavi ono što mora da se obavi u kupatilu, pa odmah za sto, na doručak! Doručak je najvažniji obrok – to sigurno znaš, a za tebe je posebno važan.

Tokom dana, treba redovno da uzimaš dosta tečnosti, ali bi bilo dobro i da se baviš nekom sportskom aktivnošću. Tako ćeš rešiti ovaj, ne tako opasan, ali ponekad neprijatan problem.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Sejla says:

  Postovani doktori;i mene kao mamu zanimaju razlozi vrtoglavice kod djece i molim vas da mi odgovorite…
  Djecak uskoro puni 9 godina,vrtoglavice su pocele vec od 2016 god.radjen mmr mozga tad se ispostavilo jaka upala svih sinusa kao i treci krajnik…ali kao sto napisah to je bilo 2016 god.mmr radjen u oktombru mjesecy…od tad svakih mjesec dva je bio na terapiji antibioticima svu 2017 god.kao roditelji smo radili na podizanju imuniteta a od tad djecak je bio sve manje bolestan ali periodicno se vrtoglavica vracala uvjek pracena glavoboljom…naocare su mu ukinute od strane oftamologa i vec 10 mjeseci ih ne nosi…krvna slika je ok kao i urin.posjetili smo prije 5 dana orl specijalisty ali ni on ne zna zasto se javlja glavobolja .jedino je posumljao na pritisak koji kako je rekao i djeca mogu imati…i savjetovao posjet oftamologu……dragi doktori s obzirom da te vrtoglavice periodicno se javljaju pracenje glavoboljom sta mi savjetujete…kojem specijalisti se trebam javiti da li je to neuropedijatar ili netko drugi…Bas Vas molim za misljenje i savjet..unaprijed hvala…

  • MojPedijatar says:

   Ako oftalmolog ISKLJUČI probleme sa vidom i očima, sledeci korak jeste upravo neuropedijatar.

 2. Danijela says:

  Postovanje.devojcica 5 godina kaze da joj se vrti u glavi.to je pocelo prosle god kad je krenula u vrtic,sto je jako tesko podnela.ustajanje u 5,i plakanje svaki dan celu god.ima mladju sestru na koju je jako ljubomorna.kod ocnog sve u redu.kod orl,u redu,s tim sto nismo radili test na centar za ravnotezu jer su rekli da je mala za to.kad je pitam u tom momentu kad kaze da joj se vrti,jel joj se okrece cela soba,namestaj,jel se pomera ona kaze ne.pitam jel je zanosi da padne kad ustane kaze ne.ne boli je glava,oci,nista.samo kaze vrti mi se a sta joj je nezna da opise.isli smo neurologu koji je rekao ako se ponovi da dodje na CT.jel moze vase misljenje?zabrinuta majka.hvala puno

 3. Nada says:

  Poštovanje moj sin već nekoliko puta razmaku od nedelju dana ima mučninu i vrtoglavicu,koža mu prebledi ,žali se da mu nije dobro ,molim za mišljenje i savet

 4. Dragana Ilic says:

  Dobar dan, moja ćerka ima 13 godina. Poslednje dve nedelje se žali da joj se vrti u glavi. Bila je prehlađena,pila je antibiotik. Dva dana je sve bilo ok,ali se sad vrtoglavica vratila. Šta da radim? Unapred zahvalna.

  • MojPedijatar says:

   Važno je da pije dosta tečnosti, vrtoglovice su česte tokom virusne infekcije.
   Ako vrtoglavice potraju javite se pedijatru.

 5. Marija says:

  Dobar dan,imam cerku 11,5 godina,zadnjih godinu dana malo malo pa joj se vrti,malo je napredna da tako kazem nije gojazna ali je jaka.Bili smo na vise pregleda sve je u redu,njen pedijatar je rekao da je od nizeg pritiska najverovatnije,ona je sad vec u pubertetu jos uvek nije dobila prvi ciklus,da li postoji mogucnost da je zbog hormona ili sta je vas savet.Hvala unapred!

 6. Milja Blagojevic says:

  Dobar dan,imam cerku od 9 gidina. Zali se vec nekoliko dana da joj se vrti u glavi kada legne da spava. Ona inace nosi naocare ,ali na zadnjem pregledu su doktori rekli da joj je vid odlican i da ce uskoro da skine dioptriju. Zato ne znam sta joj je.

Strana 5 od 5<12345

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA