Vrtoglavica kod dece

Otkud vrtoglavica kod dece? Ima raznih tipova (podvrsta) vrtoglavice, a ova je jedna od najčešćih, ali i najbezazlenijih. Vrtoglavica obično nastaje kao rezultat smanjenog dotoka krvi u mozak, ali može da bude uzrokovana i poremećajem centra za ravnotežu, koji se nalazi duboko u unutrašnjem uhu.

Foto: Pixabay

Vrtoglavica može da se javi i kada dete ima visoku temperaturu, ali i u nekim drugim, ređim stanjima.

Ovog puta ćemo pričati o već pomenutoj, ujedno i najčešćoj varijanti vrtoglavice.

 • Zašto mi se zavrti u glavi od naglog ustajanja iz kreveta?

To je lako razumeti!

Kada dete leži, dosta krvi stiže u glavu, a tako i u mozak – jer se on nalazi «u liniji» sa srcem, koje pumpa krv. Ako se naglo ustane iz kreveta, dolazi do «slivanja» krvi iz gornjih delova tela (pa i glave) u donje «partije», tako da mozak privremeno ostaje bez dovoljne količine krvi. Sa manjkom krvi ide i nedostatak kiseonika, bez koga mozak ne može da radi. Zato se on brani, i to vrtoglavicom – koja nas tera da se vratimo u «horizontalu» i tako popravimo dotok krvi i kiseonika. E, to se baš tebi dešava.

 • A zašto se ne dešava mom starijem bratu?

Ili brat neće da prizna, ili ima malo «jači» kardiovaskularni sistem (to je jedno ime za srce i sve krvne sudove).

Ova vrtoglavica se češće javlja kod devojčica, ali i kod one dece koja imaju niži krvni pritisak. Ako, na primer, tvoja mama ima niži pritisak, postoji realna mogućnost da takav slučaj bude i sa tobom! Zato, neka ti neko izmeri pritisak. Skoro sigurno će biti niži – videćeš.

 • Leti mi se ovo mnogo češće dešava. Zašto?

Zato što je leti toplo, a često i veoma vruće!

Kada je toplo, naši krvni sudovi se šire (baš kao i skoro sve ostalo). A kada se oni šire, dolazi do pada krvnog pritiska. To dodatno smanjuje dotok krvi i kiseonika u mozak, što dovodi do vrtoglavice. Slično se dešava i kada si bolesna i imaš visoku temperaturu.

 • Može li ovo da mi ozbiljno naškodi?

Ne može, ako se izuzme pad pored kreveta i nezgodan udarac glavom – što se, ipak, retko dešava!

 • Pa, kako da se rešim ovog problema?

Prvo, ujutru nemoj da skačeš iz kreveta! Sedi malo u krevetu, protegni se, pa polako ustani (što bi rekla naša braća iz Crne Gore: «Valja se malo odmorit’ od spavanja»).

Potom obavi ono što mora da se obavi u kupatilu, pa odmah za sto, na doručak! Doručak je najvažniji obrok – to sigurno znaš, a za tebe je posebno važan.

Tokom dana, treba redovno da uzimaš dosta tečnosti, ali bi bilo dobro i da se baviš nekom sportskom aktivnošću. Tako ćeš rešiti ovaj, ne tako opasan, ali ponekad neprijatan problem.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Pozdrav, imam 17 godina i u zadnje vrijeme mi se zna dogoditi da mi se zavrti u glavi. Nije tipična vrtoglavica nego kad mi dođe taj čudan osjećaj nemogu ostati usredotočen u neki predmet nego mi sve nekako bježi. Inače aktivno igram nogomet. Što da radim dali da se zabrinem ili?

  Odgovori na komentar
 2. Pozdrav,moje dete ima 7 god i zali se na glavobolju i vrtoglavicu tj kad gleda u nesto ono mu se pomera tj taj predmet. Molim vas za vas odg,jako sam zabrinuta sta to moze biti… Hvala unapred

  Odgovori na komentar
 3. Imam dete 2,5god.pre dva tri meseca desila mu se iznenadna vrtoglavica,glava mu je bila crvena i mokra kao da je kvasio glavu nije dugo trajalo oko 3 minute.tad je se igrao sa igrackama i trco pa sam pomislila da nije od vitlanja.Medjutim danas mu se ponovo desilo isto iz cista mira dok je sedeo i igrao se pozalio se da ga boli i glava u tom momentu pa sam se malo zabrinula .da li to moze biti opasno neznam sta da radim.

  Odgovori na komentar
 4. Imam 14 godina i od juce mi se vrti u glavi na 2,3 sekunde kada sedim na stolici , i kada lezim, ali to je samo u odredjenom polozaju glave, i da, jeo sam belog luka juce, mozda mi je pao pritisak, nemam vrtoglavicu kada stojim. Da li je opasno? Pozdrav

  Odgovori na komentar
 5. Micki :)♥ 24.05.2018 u 14:53

  Znam da je ovo pomalo ludo ali..ovako..moja tetka je medicinska sestra,i cula sam jednom dok je pricala mojoj mami da je u bolnicu dosao neki cika koji je imao neki sindrom vrtoglavice,tako nesto..i ja sam se od tada uplasila,i od tad mi se vrti u glavi,ali mi se ne vrti kada zaboravim na vrtenje..svi mi kazu da to umisljam,jer mi se ne vrti kada ne razmisljam o tome,i moja mama je medicinska radnica,i ona mi isto kaze.Ne znam sta vise da mislim..Mama ce me sledeceg meseca odvesti kod ocnog doktora,i kod neurologa,i da vidimo da li je ne dao Bog nesto,ili umisljam.I da,radila sam sve nalaze i sve je uredu,i doktor za usi mi je rekao da je sve uredu sa usima..najcesce mi se zavrti u glavi kada naglo legnem,da li je to okej ili sta??a to moje navodno *vrtenje* nije kao kod ostalih,ne okrece mi se,mogu da hodam pri tome,nego kada gledam u neki predmet,cini mi se kao da on malo ide na levu stranu..ali najzanimljivije od svega je to sto mi se ne vrti kada ne razmisljam o tome,tacnije kada zaboravim na to.Mama me savetuje da budem pozitivna i da nema potrebe da razmisljam o tome jer je to ipak pocelo na tako sulud nacin,i kada ne mislim o tome ne vrti mi se.I onda ojacam i shvatim da treba da razmisljam pozitivnije,ali opet ne uspem bas da zaboravim na to kada sam sama,zaboravim kada sam sa drugarima.Ovo je verovatno pomalo ludo,nemoguce itd,ali,uplasena sam,i molim vas ako mozete da mi napisete odgovor,jer imam neki osecaj straha,mozda mi vas odgovor pomogne!Zahvaljujem vam se unapred! :)♥

  Odgovori na komentar
 6. Pozdrav,imam 11 godina i vec mesec dana mi se stalno vrti u glavi,nije kad lezim I ustanem iz kreveta pa da mi se zavrti nego je u pitanju cudnija vrtoglavica.Ovako meni se stalno vrti u glavi na primer setam po kuci i odjednom mi se zavrti i kao da me nesto vuce da padnem desava mi se i zujanje u usiju,glavobolja,boli me stomak,i tako mi se desava da mi se predmet pomera,a i ponekad kad me roditelji nesto pitaju ja nista ne cujem pa ih teram da ponove 3 puta dok ja ne skapiram sta je u pitanju!
  Molim vas odgovorite…

  Odgovori na komentar
Strana 4 od 5<12345>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA