Voće i povrće u ishrani beba tokom zimskih meseci

Deca tokom zime manje borave na otvorenom prostoru i sklonija su prehladama zbog lakšeg prenosa virusa. Tokom zime organizam dece treba ojačati ishranom.

Foto: Flickr

Ishrana dece tokom zimskih meseci treba da bude raznolika kao i tokom leta. Za jačanje imunog sistema i borbu protiv infekcija potrebno je hranom uneti u organizam veće količine vitamina i minerala. Hrana koju deca unose treba da bude raznovrsna, šarena i prilagođena uzrastu.

Dnevni unos voća i povrća ne treba da zavisi od godišnjeg doba

Bebe kojima se uvodi prva hrana tokom zime u početku imaju jedan obrok sastavljen od voća i povrća, kako rastu jedu dva voćna/povrtna obroka, a oko prve godine deca treba da imaju tri glavna obroka i dve užine. Od pet preporučenih obroka u ishrani dece potrebno je da minimum tri budu ona koja sadrže voće i/ili povrće u svom sastavu. Velike količine voća i povrća tokom zimskih meseci jačaju detetov imuni sistem i pomažu da dete bude zdravo.

Voće i povrće se deci daje sveže, kuvano, pečeno u rerni, u obliku kompota ili u formi pripremljenih kupovnih voćnih pirea i kašica u teglicama koje su prilagođene uzrastu deteta. Kupovne kašice mogu da budu idealna prva hrana bebama u zimskim mesecima zbog nedostatka sezonskog voća i povrća, a preporučuju se i tokom ostatka godine, zbog strogo kontrolisanog porekla namirnica i kvaliteta sastojaka, što im ponekad čak daje prednost u odnosu na sveže voće i povrće, kupljeno na pijaci i u prodavnici.

Važnost raznovrsne ishrane tokom cele godine

Nekada je teško napraviti raznovrsne obroke koji imaju sve potrebne sastojke. Deca u prvoj godini ne treba da jedu citruse koji su tokom zime najviše prisutni u prodavnicama i pijacama. Zbog toga njiho-va ishrana ume da bude jednolična, bez dovoljnog dnevnog unosa voća ili sa unosom jedne do dve vrste voća i povrća.

Ne postoji nikakav razlog da se deca tokom zime (niti bilo kada tokom godine) odriču svog omiljenog voća i povrća. Zato Nutrino kašice u teglicama i voćni pirei predstavljaju odličan izbor jer sadrže raznolike kombinacije voća i povrća, nezavisno od sezone, pružajući detetu pravu meru potrebnih vitamina i hranljivih sastojaka, tokom čitave godine.

Voćna užina je deci potrebna svakog dana

Pored standardnih kašica za decu, koje su praktične za upotrebu i olakšavaju unošenje neophodnog voća u svakodnevnoj ishrani dece, kao voćna užina mogu da se koriste i Nutrino pirei. Oni su upakovani u mekanu “pauč” ambalažu i zgodni su za poneti u park, školu, na put. Nutrino pirei predstavljaju zdravu voćnu užinu  i dolaze u raznovrsnim kombinacijama  odabranog voća ili voća sa žitaricama, keksom ili kombinacija voća sa sirom i pavlakom.  Postoje dve vrste u manjem i većem pakovanju za bebe i stariju decu.

Važnost unosa vitamina i minerala tokom zimskih meseci kao prevencija infekcija

Nutrino kašice su proizvodi od voća i povrća koje se gaji u kontrolisanim uslovima,  ne sadrže aditive, boje i veštačke arome. Nutrino kašice i voćni pirei su idealna hrana za decu zbog bogatstva ukusa koji se mogu naći tokom cele godine. A, predstavljaju savršeno rešenje i za probirljivu decu koja jedu samo nekoliko ukusa kako bi im se voće koje vole uvrstilo u ishranu nevezano od godišnjeg doba.

Nutrino hrana za bebe sadrži neophodne vitamine i minerale, gvožđe, magnezijum, kalcijum i selen u vrednostima prilagođenim potrebama dece.  U Nutrino hrani za bebe nalazi se i cink u dovoljnim količinama, a on je deci neophodan za borbu protiv infekcija tokom zimskih meseci. Nutrino žitne kaše sadrže inulin koji pripada grupi prebiotika koji pomažu poboljšanju razvoja crevne flore i jačanju imuniteta kod dece. Sadrže i kombinaciju 13 vrsta vitamina neophodnih za pravilan rast i razvoj – koja obuhvata sve grupe vitamina A, B, C, D, E, K.

Unos hrane kontrolisanog kvaliteta za pravilan rast i razvoj

Nutrino hrana za bebe ne sadrži aditive, konzervanse i GMO, a proizvodnja se obavlja u kontrolisanoj, čistoj sredini u jednoj od najsavremenijih fabrika za proizvodnju dečije hrane koja se nalazi u Srbiji. U ove kašice ne dodaju se šećeri već se samom tehnologijom proizvodnje čuva slatkoća proizvoda. Nutrino proizvodi u potpunosti odgovaraju potrebama beba u određenom uzrastu i predstavljaju hranu pripremljenu po najvišim Evropskim standardima.

Brojne studije su pokazale da hrana u teglicama ima dovoljne količine gvožđa, adekvatnu nutritivnu vrednost i manje aditiva zbog rigorozne kontrole kvaliteta hrane za bebe koju voće i povrće iz prodavnica i sa pijaca ne prolazi. Predstavljaju jedino voće i povrće koje se može jesti tokom cele godine.

Za pravilan rast i razvoj deteta neophodan je svakodnevan unos zdrave i raznovrsne hrane i uvek treba imati na umu da su Nutrino kašice za bebe i voćni pirei idealan izbor, kao i to da mogu da zamene sveže voće i povrće. Hrana u teglicama ima duži rok trajanja zbog posebnog načina sterilizacije na visokim temperaturama pa se tokom zime može čuvati kao i sva ostala zimnica koja se priprema, bez bojazni da će joj brzo isteći rok. Tokom zimskih meseci se može davati i starijoj deci uzrasta dve – tri godine kojima je potrebno dodati vitamine i minerale u ishranu da bi bili zdraviji tokom zime.

Tekst je pisan u saradnji sa brendom Nutrino

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA