Veća deca, veći konfekcijski brojevi

Tekstilna industrija prisiljena je na menjanje konfekcijskih brojeva za decu od četiri do 16 godina jer se ljudsko telo u proteklih 35 godina jako promenilo.
Poređenje podataka o merama dece iz 1978. godine britanskog Instituta za standard i današnja 3D analiza više od 3000 dece otkrila je da su se devojčice i dečaci u struku u proseku proširili za 10 cm.

Tako standardne veličine postaju sve veće, a povećanje telesne mase posledica je unosa većeg broja kalorija, hrane prepune hormona i premalo kretanja.

Dok je 1978. prosečna devojčica s 11 godina bila visoka 146 cm, s obimom grudi od 71 cm i bokova 78 cm, danas je viša za tri cm, u prsima šira za sedam, a u bokovima za četiri cm.

Ni dečaci nisu imuni na gojaznost. Oni su danas u proseku viši za tri cm, s obimom grudi većih devet centimetara i obimom bokova širih za sedam centimetara, navode istraživači.

– Nekadašnje konfekcijske veličine danas su zastarele jer većina dece ne nosi ono što se nekad smatralo prosekom. Tako se detetu od četiri godine bira ona namenjena za šestogodišnjaka – kaže predsednik Britanskog tekstilnog društva Avalon, Ed Gribin.

Dodaje kako je većina studija, uključujući i onu Svetske zdravstvene organizacije, utvrdila da su deca sve veća zbog sedelačkog načina života i previše šećera u ishrani.

Izvor: 24 SATA

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA