Uvećani limfni čvorovi na vratu

Veliki broj pitanja upućenih pedijatru je vezan za uvećane limfne čvorove (“žlezde”) na vratu, baš kao i strah, pa smo rešili da vam približimo ovu aktuelnu temu.

limfni cvorovi flickr

Foto: Flickr

 • Limfne žlezde ili čvorovi, šta je pravilno

Radi se o limfnom tkivu koje je grupisano u čvoriće, pa je limfni čvor pravilan naziv. Nisu žlezde, jer ne luče hormone, kao ni druge “produkte” žlezda. Naravno, to nije od presudnog značaja, a termin “limfna žlezda” se odomaćio pa nam ne smeta.

 • Čemu služe limfni čvorovi

To su prave fabrike ćelija (vojnika) i hemijskih supstanci (oružja) koje zajedno učestvuju u odbrambenoj (imunološkoj) reakciji organizma. Zato je jasno da je njihova uloga u zaštiti detetovog tela od infekcija veoma važna. Kad ih ne bi bilo odbrana organizma od neželjenih “mikronapadača” bi bila daleko teža, zapravo nemoguća!

Svaka grupa limfnih čvorova ima “zaduženje” da skuplja limfu (tečnost koja se “cedi” iz tkiva) iz određenog dela tela. Limfne žlezde vrata “pokrivaju” gornji deo želuca, jednjak, grlo, nos i meka tkiva i kožu lica.

 • Zašto se nekad napipaju pa se povuku

Zato što limfni čvorići otiču kada dete ima neku infekciju (najčešće grla), a kad ona prođe dolazi do smanjivanja vratnih čvorića. Veliki broj virusnih infekcija grla kod dece prođe bez povišene temperature i bez većih tegoba, tako da jedina manifestacija bolesti mogu biti lako uvećani limfni čvorići.

 • Da li su uvek znak bolesti

NISU!

Kod dece je vrat mesto gde se limfni čvorići inače nalaze. One se često mogu napipati, a nekada se “pojave” pa se posle nekoliko dana povuku. Neke od njih se mogu videti, a neke su dublje pod kožom pa se ne vide (ali se mogu napipati).

Uobičajeno je da su te “normalne” limfne žlezde na vratu bezbolne, mekane, “beže” pod prstima pa se dete ne buni kada ih pregledamo. One su male – do 1 centimetar su u prečniku, a koža iznad njih ima normalnu boju (nema crvenila).

Kada su limfni čvorovi veći od jednog centimetra treba ih smatrati uvećanim, što naravno ne znači da je dete ozbiljno bolesno.

Podeli:

Komentari

 1. Mira says:

  Da li je moguće zdravoj deci (bez ikakvog virusa, prehlade, bolesti, patoloških stanja) lako napipati žlezde na vratu ispod uha ili ne? Da li se one smatraju otečenim samo ako su na oko vidljive? Hvala

 2. Mira says:

  Mojoj devojčici od godinu dana su čak vidljive na vratu, kada stojim iza nje, na jakoj svetlosti, vide se obrisi kuglica. Nadam se da je i to normalno. A na potiljku ima, prekriveno kosom, jednu kvržicu, veličinine zrna graška. Kada se vodila dete našem pedijatru zbog toga, ona kaže da je to od znoja i da dete ne pretopljavamo. Hvala na brzom odgovoru

 3. Milica says:

  Moje dete ima 2 god, skoro sam mu napipala kuglicu ali odmah do grkljana sa leve strane, vodili smo ga njegovom pedijatru ona ga je pregledao ultrazvucno i rekao da se radi o zlezdi samo mu je bilo malo cudno sto je na tom mestu, i rekao je da ce da ga prati da li raste u koliko ne raste, da ne brinemo…Sta vi kazete?

 4. Milica says:

  Zaboravila sam da napomenem da je manje od 1mm i da se isto tako pomera dok opipavam, ne boli ga…

 5. Tanja says:

  Sve pohvale za doktora, mirnije spavam. Uvek odlicno objasnjeno! Hvala Vam sto ste uvek tu za sve nas!

 6. Jelena says:

  Vec par dana napipavam bebici decaku na vratu sa leve strane prema nazad kuglicu,predpostavaljam zlezdu. Pomera se dok opipavam i vidim da mu ne smeta kad pipam. Ali brinem jer beba ima tek tri nedelje. I pusteni smo bili iz porodilista sa zuticom na granici. A prvi pregled kod pedijatra imamo tek 18.06. Pa ako moze neka pomoc…hvala.

  • MojPedijatar says:

   Nema dileme – ovo je BEZAZLENI limfni cvorić koji se tu normalno nalazi. Samo ako NAGLO RASTE treba da se organizuje pregled

 7. Emina says:

  Pozdrav, vec par dana djecak od 10 god ima na vratu predpostavljam zlijezde isao je dr dobio xiclav na 12 sati nikad prije to nisam primjetila nalazi uredni leukociti blago uvecani ..samo me zanima zasto dnevno te izrasline mijenjaju velicinu ujutro se smanje poslijepodne uvecaju ispod oba uha s desne strane znatno veca nego sa lijeve pedijatar nije rekao od cega se to desi, imam li razloga za brigu?? Unaprijed hvala

  • MojPedijatar says:

   To se bez pregleda i.pracenja deteta, u ovim okolnostima, zaista NE može ispravno proceniti

Strana 36 od 42<<<3435363738>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA