Uvećani limfni čvorovi na vratu

Veliki broj pitanja upućenih pedijatru je vezan za uvećane limfne čvorove (“žlezde”) na vratu, baš kao i strah, pa smo rešili da vam približimo ovu aktuelnu temu.

limfni cvorovi flickr

Foto: Flickr

 • Limfne žlezde ili čvorovi, šta je pravilno

Radi se o limfnom tkivu koje je grupisano u čvoriće, pa je limfni čvor pravilan naziv. Nisu žlezde, jer ne luče hormone, kao ni druge “produkte” žlezda. Naravno, to nije od presudnog značaja, a termin “limfna žlezda” se odomaćio pa nam ne smeta.

 • Čemu služe limfni čvorovi

To su prave fabrike ćelija (vojnika) i hemijskih supstanci (oružja) koje zajedno učestvuju u odbrambenoj (imunološkoj) reakciji organizma. Zato je jasno da je njihova uloga u zaštiti detetovog tela od infekcija veoma važna. Kad ih ne bi bilo odbrana organizma od neželjenih “mikronapadača” bi bila daleko teža, zapravo nemoguća!

Svaka grupa limfnih čvorova ima “zaduženje” da skuplja limfu (tečnost koja se “cedi” iz tkiva) iz određenog dela tela. Limfne žlezde vrata “pokrivaju” gornji deo želuca, jednjak, grlo, nos i meka tkiva i kožu lica.

 • Zašto se nekad napipaju pa se povuku

Zato što limfni čvorići otiču kada dete ima neku infekciju (najčešće grla), a kad ona prođe dolazi do smanjivanja vratnih čvorića. Veliki broj virusnih infekcija grla kod dece prođe bez povišene temperature i bez većih tegoba, tako da jedina manifestacija bolesti mogu biti lako uvećani limfni čvorići.

 • Da li su uvek znak bolesti

NISU!

Kod dece je vrat mesto gde se limfni čvorići inače nalaze. One se često mogu napipati, a nekada se “pojave” pa se posle nekoliko dana povuku. Neke od njih se mogu videti, a neke su dublje pod kožom pa se ne vide (ali se mogu napipati).

Uobičajeno je da su te “normalne” limfne žlezde na vratu bezbolne, mekane, “beže” pod prstima pa se dete ne buni kada ih pregledamo. One su male – do 1 centimetar su u prečniku, a koža iznad njih ima normalnu boju (nema crvenila).

Kada su limfni čvorovi veći od jednog centimetra treba ih smatrati uvećanim, što naravno ne znači da je dete ozbiljno bolesno.

Podeli:

Komentari

 1. Jovica says:

  Postovani….Ustali smo ujutru i krenuli u vrtic,primetili smo na vratu uvecanu limfnu zlezdu,koja je tvrda i nepomicna,ali ne boli ga na dodir,nema crvenila. Doktor ga pregledao i rekao da je grlo crveno i radili smo analize krvi i neke dodatne plocice(analize) i koliko sam video par stavki da je sve ispod minimuma,al rez su ostali kod doktora. U toku dana smanji se pa se malo samo uveca,uglavnom nije nesto pretarno oteklo. U razgovoru preko tel doktor je rekao da je bakterijska infekcija koja mora da se zaleci antibiotikom i sutra idem da prepise lek. Dete lepo jede,nema povisenu temperaturu i saavim je lepo raspolozeno. Nikad mu to nismo primetili sad. Dali postoji razlog za paniku ili ne?

  • MojPedijatar says:

   Ovo zaista NIJE razlog za brigu!

   • Jovica says:

    Hvala na odgovoru. Dobio je Pancef antibiotik,temperaturu ima oko 38.5 pa se smanji trenutno,pa se navrati opet. I jutros je na drugoj stani vrata se pojavilo,al vrlo malo da se oseti pod prstom.

 2. Aleksandra says:

  Postovanje,moj sin ima 18 meseci. Od rodjenja ima limfnu zlezde .Radili smo krvnu sliku krajem januara zbog stalne temperature 37. 37.2. Ali pre toga se inhalirao. Nije bolna ,nema crvenila, vidljiva je golim okom i pod prstima se pomera. od prilike je 1,5cm. leukociti su bili 14.5 limf. 71% crp 1.6. Da li imam razloga za brigu?

 3. Ivana says:

  Vec 10-ak dana detetu od 15 godina curi nos, pre nekoliko dana napipao je nekakvu kvrzicu sa leve strane vrata nije bolna, mrda se, i nije velika, uopste se ne vidi samo moze da se napipa. U medjuvremenu dobio je bol u grlu jako kasljanje i temperaturu od oko 38.0 stepeni. Svi kazu da je neka virusna prehlada ili grip mada me zanima misljenje strucnjaka! Unapred hvala.

  • MojPedijatar says:

   SVE zaista ukazuje na virusnu infekciju, ali se to NE može sa sigurnošću proceniti bez pregleda deteta. Ako je dete DOBRO raspoloženo i aktivno kad NEMA povišenu temperaturu – NE treba žuriti sa pregledom.

   Ovo što ste napipali na vratu je BEZAZLEN lifni čvorić koji se tu NORMALNO nalazi i može se uvećati tokom infekcija.

 4. Nikolina says:

  Detetu od 19 meseci, natekla je ispod uveta limfna zlezda, nema temp,uho, grlo, nos je u redu, dobio je antibiotik, i navodno je virusna infekcija. Primio je MMR vakcinu pre 10 dana, da li to moze da ima veze? Hvala, rekli su nam ukoliko se ne povuce za dan, da idemo na ulutrazvuk.

  • MojPedijatar says:

   Virusna infekcija se NE LEČI antibiotikom!!!

   Isto važi i za postvakcinalnu reakciju. Ukoliko limfni čvorić NAGLO raste – da se uradi krvna slika i obavi pregled.

 5. Aleksa says:

  U avgustu sam imao infektivnu mononukleozu. Sad je vec mart a meni su krajnici jos uvecani i limfni cvorovi na vratu. Krvna slika mi je uredu. Da li znate sta moze biti?

 6. Vera says:

  Moj sincic je star 7 godina I vec godinu Dana Ima na vratu te lifne zlezde izrazene kad sam pitala pedijatra vise puta jel Nije opasno Ne povlaci se vec dugo ona kaze Nije Nije a mene strah

 7. Grgic Milana says:

  Moj sin ima 4 godine,pre 15tak dana su me zvali iz vrtica da dodjem po njega da mu je odjednom naraslo nesto iza vrata,odvela sam ga kod doktora uradili smo krvnu sliku i sutra dopunsku jer su mislili da je mononukleoza,pa smo dobili uput za snimanje stomaka i vrata!Jetra i slezina su ok pa su iskljucili mononukleozu,ali uz vrata je pokazao da su zlezde uvecane!Krvna slika nije bila losa,dobio je Pancef a posle toga i Hemomicin al cak i posle 15dana on i dalje ima uvecane zlezde,slabo se povuklo!Molim za savet

  • MojPedijatar says:

   BSMISLENO je davanje antibiotika!

   Da se ovo prati, a ako NE rastu – nema.razloga za brigu.

Strana 35 od 42<<<3334353637>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA