Upala slepog creva – apendicitis

Sledi priča o jednom od najčešćih hirurških bolesti kod dece, naravno, iz ugla pedijatra, koji veoma često vidi dete pre dečjeg hirurga.

dete spava px

Foto: Pixabay

 • Šta je apedincitis

Iako se ovaj naziv – “slepo crevo” prilično odomaćio on je pogrešan. Slepo crevo (Coecum – cekum je latinsko ime) je zapravo jedan kraj debelog creva koji se “slepo” završava. Na njemu se nalazi apendiks – crvuljak, koji se uglavnom sastoji od limfnog tkiva, a na njega se misli samo kada postoji zapaljenje ili sumnja na zapaljenje. Iako medicinski pogrešan, mi ćemo ga, zbog lakšeg praćenja, povremno koristiti u daljem tekstu (baš kao što stoji u naslovu).

 • Zašto se dešava zapaljenje “slepog creva”

Neverovatno je (ali je tako) da se pouzdano ne zna pravi uzrok jednog od najčešćih hirurških bolesti! Šta tačno započinje upalu crvuljka ne znamo, ali kako god da počne infekcija brzo dovede do uvećanja (zadebljanja) apendiksa. Zapaljenje se iz apendiksa brzo prenosi na okolinu, a to brzo počinje da boli.

upala-slepog-creva-apendicitis-216

 • Kako izgleda dete koje ima apendicitis

Pogrešno je misliti da sva deca imaju iste simptome i znake ove bolesti. Tegobe zavise pre svega od pozicije apendiksa, od uzrasta, ali i od same reakcije detetovog organizma na zapaljenje. Opisaćemo kako se bolest ispoljava kod većine dece.

Bolest kod manje dece (iako se retko sreće pre pete godine života) obično počinje povišenom telesnom temperaturom, mučninom, povraćanjem i bolom u trbuhu.

Starije dete se žali da ga stomačić boli u predelu pupka. Taj se bol se postepeno pojačava, a potom se obično preseli u donji desni deo trbuha i tada se dodatno pojačava. Ono što je prilično karakteristično je da dete relativno brzo (nekada za par sati, a nekada za dan – dva) “kljokne” – prvo je razdražljivo, potom je klonulo, neće da jede, jedva i pije, a stomak postaje sve tvrđi.

Ako pokušamo da pipnemo trbuh dete oseća jak bol i brani se. Najveći broj dece sa apendicitisom ima normalnu stolicu ili zatvor. Kako bol postaje jači, a dete izgleda sve lošije, deca brzo stižu kod lekara.

Treba imati u vidu da jedan broj dece ima netipični oblik bolesti, kada se slepo crevo ne nalazi na uobičajenom mestu. Takođe, što je dete mlađe teže je postaviti dijagnozu jer su i tegobe manje karakteristične.

 • Kako se postavlja dijagnoza

Kada je ispoljavanje bolesti tipično dete relativno brzo stigne kod dečjeg hirurga, koji postavlja definitivnu dijagnozu, najčešće uz pomoć rutinskih laboratorijskih analiza. Ponekad nije lako odlučiti da li treba otvarati dete da bi se obavilo operativno uklanjanje zapaljenog apendiksa. Srećom, tu su “pomoćnici”:

U krvnoj slici se obično nađe povećan broj belih krvnih zrnaca, a prisutni su i drugi laboratorijski pokazatelji zapaljenja.

Pregled mokraće je veoma bitan, jer zapaljenje bubrega i mokraćnih kanala ume da liči na apendicitis, a to se relativno lako vidi u pregledu urina.

 • A ultrazvučni pregled

Kada tok bolesti ne daje jasnu sliku zapaljenja slepog creva pribegava se veoma korisnom ultrazvučnom pregledu trbuha. Iskusan specijalista može videti apendiks na ultrazvuku i proceniti da li se radi o zapaljenju. Ipak, ovo je pomoćna dijagnostička metoda koja nije presudna, ali je veoma korisna za hirurga koji prati dete.

Podeli:

Komentari

 1. jovica says:

  Devojka 17 godina pre dve nedelje je imala operaciju slepog creva.Rana lepo zarasta koliko gledam svakog dana,medjutim posle dve nedelje sam primetio mali otok na rani ,juce a danas malo vise.Zamolio bih vas za odgovor da li je to normalno u procesu zarascivanja rane?

 2. katarina says:

  Imam 20 godina.. Pre par dana sam osetila stravican bol u trbuhu, i onesvestila se(pretpostavljam od bola), kasnije sam povratila.. Primila sam infuziju i injekciju, da bi mi kasnije bilo malo bolje, u smislu da mi se pritisak povecao. Ali, bol se premestio na desnu stranu abdomena, i s vremena na vreme me opomene da je tu. Imala sam temperaturu 38, danas je mnogo bolje, ali ta desna strana i dalje boli, pogotovo kada pomeram desnu nogu, kada se nasmejem, nakasljem. Da li su to simptomi akutnog apendicitisa?

  • MojPedijatar says:

   Mogu, ali i NE moraju biti znaci zapaljenja slepog creva!
   Ključno je da se obavi pregled, a ako treba i krvnu sliku i urin. Tako će biti najbolje da se utvrdi uzrok bola. Apendicitis je samo jedan od brojnih mogućih uzroka.

 3. nina says:

  Imam 16 godina. Pre deset dana sam operisala slepo crevo, konci su mi izvadjeni i rana je bila uredna dok nisam primetila da se ispod polovine rane stvara nesto tvrdo, tu je takodje i stvorio mali otok. Zanima me da li je to normalno pri zarastanju ili ipak treba da se obratim hirurgu koji je uzvrsio operaciju? Hvala unapred!

 4. stojce says:

  Samo bi hteo da pitam jer vidim prave i stvarno realne i iskusne odgovore od doktora operirao sam slepo crevo pre 2 god. i tu kod vas naso sam neki odgovor bas kako je i moj slucaj ali da napomenem da imam 52god posle operacije proslo 2 godine i potom javio se ileus bas kod slepog creva i bio pod hitnom prebacen u bolnici zbog jakih bolova i doktor je odmah konstatirao zastoj rada creva i hteo me odmah operirati ali ja sam hteo da prvo proba drugim metodom ili kako mi je on to urtadio sa nekom crevom kroz nosa i sve se za nekoliko dana vratilo u normali ali mi reko to ne znaci da se ne moze ponoviti sta trebam sada ja raditi u strahu li ziveti sa time da se4 ileus ne vrati opet.

  • MojPedijatar says:

   NE treba da živite u strahu, već da se trudite da zdravo jedete i pijete i bavite se rekreativnim fizičkim aktivnostima.
   Postoji šansa da se ovo ponovi, ali i da se NIKADA ne desi! Ipak, ako se i desi, zasita može da Vam se pomogne i bez operacije, što je veoma dobro. Mislim da treba da budete optimistični.

 5. lik says:

  osjetim naduvanost stomaka.. i skroz blagi bol desno od pupka vec 3 dana.. kao da me neko dira po stomaku .. i imam gasove veoma cesto

  • MojPedijatar says:

   Ovo NE liči na problem sa upalom slepog creva!

   • Milos says:

    Ja iman isti problem bol ziganje u gornjem desnom delu abdomena ispod rebara gasove radio sam krvnu sliku i urin rezultati nikad bolji a bol ili ti ziganje su tu i uvek me podsecaju da su tu.Sta bi to moglo da bude?

    • MojPedijatar says:

     To je naprpsto nemoguće proceniti bez pregleda, ali ništa ne ukazuje da se radi o bilo kakvom ozbiljnom problemu.

 6. Nemanja says:

  Imam bolove u stomaku propracene temperaturom ponekad i povracanjem ali ne uvek.Nakon nekog vremena boli me samo donji desni deo,ali zanimljivo je da mi se to desava jednom u mesec dana ili dva meseca.Moze li to biti upala slepog creva?

  • MojPedijatar says:

   Treba tada (kad je bol prisutan) uraditi ultrazcuk abdomena i da se pokuša videti ima li zapaljenja ili ne. Po opisu NE liči na apendicitis, ali bi valjalo da se proveri.

 7. Dragan says:

  Mog sina boli stomak uglavnom malo iznad pupka. Boli ga i ispod pupka i ima los zadah. Da li je to prehlada ili nesto sa crevom?

  • MojPedijatar says:

   To liči na virusnu infekciju. Ako bol potraje duže od 3 do 5 dana potreban je pregled kod pedijatra.

   Pregled je potreban i ako se pojavi visoka temperatura ili povraćanje.

Strana 1 od 1512345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA