Sve što treba da znate o Finger food-u za decu +recepti

Užurbanost života, novi trendovi, a po nekima povratak na staro, sve više smo skloni da kako u našoj, nako i ishrani dece, konzumiramo i pravimo obroke koje brzo, lako i bilo gde, možemo pojesti.

Foto: Flickr

Upravo zato finger food sve više dobija na svom značaju, i sve je više roditelja, dece, ali i kompanija koje se bave keteringom, koji sve više dominantno traže, plasiraju ali i konzumiraju, na ovaj način pripremljene obroke. 

Šta je finger food?

Finger food u načelu, je sve ono što se može konzumirati lako, jednostavno i sa prstima. Kao što i ishrana sama po sebi može biti boljeg, lošijeg kvaliteta, tako i finger food može biti spektar različitih sastojaka, namirnica, od kojih za Vaše dete birajte najbolje. Finger food kao trend sve više dobija na svom značaju, ali moramo da razlikujemo nekoliko njegovih oblika. Od one hrane koja se brzo i lako može konzumirati na skupovima, proslavama, koja predstavlja kombinaciju stare konvencionalne, tako i moderne ishrane, koja u svojoj ponudi ima sve, od onoga što bismo smatrali zdravom i kvalitetnom ishranom, do manje kvalitetnih namirnica , pa čak i peciva i raznih slatkih varijanti, do finger food-a  ili hrane prstićima koja je kao pojam primarno i nastala, upravo sa ciljem da se deci olakša proces započinjanja samostalnog hranjenja.

Finger food i Vaše dete 

Finger food svoj najveći značaj ima upravo kod beba, koje pored toga što već u uzrastu od osam, devet meseci, pokazuju želju da se same hrane, na ovaj način razvijaju svoju finu motoriku i koordinaciju, ali i grade lični odnos sa hranom i određenim namirnicama. Upravo Vaše dete će Vam samo pokazati kada je spremno za ovaj korak. Nemojte ga sputavati, naprotiv, podržite ga i okuražite. Kada je u pitanju ishrana prstićima beba, pravi izbor su kvalitetne namirnice koje polako uvodite u ishranu vašeg deteta po već ustaljenom kalendaru.

Higijena ruku, kao imperativ dobrog zdravlja

Iako bi čiste i oprane ruke trebalo da se podrazumevaju, posebno u doba pandemije, moramo da podsetimo na važnost stalnog pranja ruku, posebno pre jela. Naučite Vaše dete od malih nogu ovoj navici, koja treba da ostane prisutna i nakon pandemije. 

Idealna hrana za prstiće

Važno je da hrana bude isitnjena toliko da vaše dete može desnima da je savlada. Dajte mu na kartonskom ili plastičnom tanjiriću nekoliko komadića, dok ne vidite da Vam traži još. Nikada ne trpajte tanjir, jer ga masa hrane može u startu odbiti. Krenite od jednostavnih namirnica kao što su  sveže voće, na primer banana, breskva, kajsija, šljiva, dobro kuvano povrće, šargarepa, krompir, brokoli, karfiol, kuvano jaje iseckano na komadiće, parče kifle, ili dobro kuvano meso ali isečeno na jako male komadiće. Izbegavajte tvrdu hranu, lepljivu, okrugle komadiće i onu koja se teško žvaće. 

Od finger food-a do stola

Iako je ovaj vid hranjenja beba značajan, poželjan sa mnogobrojnim benefitima za Vaše dete, morate znati da on je samo etapa u razvoju Vašeg deteta. Kada dete uspostavi odnos sa hranom, nauči da samo se hrani, morate ga polako učiti rutinama obroka za stolom i uz pribor,upravo zbog navika koje će usvojiti za ceo život. I kada se igra sa prstićima, izuzetno je važno da sedi u hranilici, ne leži, ili polu sedi, kako bi proces varenja mogao da teče neometano. Pokušajte da mu glavni fokus bude na hrani, bez preterane dodatne zanimacije, kako bi moglo da nauči i oseti put hrane od pstića, pa nadalje. 

Finger food kao užina

Iako mnoge kulture neguju finger food kao svoju kulturološku naviku, u modernom svetu finger food može biti zastupljen i ishrani vašeg deteta i u starijem uzrastu, kao užina, idealan izbor za izlete, putovanja, rođendane ili sportske aktivnosti. Iako u starijoj dobi spektar namirnica, tako i njihove kombinacije se šire, treba biti obazriv sa kvalitetom i sadržajem koji nudite detetu, jer upravo ova hrana može biti uzrok gojaznosti i brojnih metaboličkih dizbalansa, ukoliko nije adekvatno i sa ispravnim sastojcima pripremljena. 

Finger food u starijoj dobi je dobra alternativa, ali ne treba da Vam postane navika za svaki dan. Vodite računa i o količini, iako naizgled malo hrane, često roditelji nemaju tačnu predstavu kolko je dete pojelo, nekada premalo, nekada previše.

Zanimljivi finger food recepti za stariju decu

Slana lubenica, ukoliko volite mešavinu ukusa slana lubenica je idealan recept. Iseckajte lubenicu na pravougaone parčiće , potom svako parče obmotajte pančetom, šunkom ili pršutom. Na vrh stavite pola isečene masline, sveže seckane paprike ili malo rukole, polijte sa nekoliko kapi balsamiko sirćeta. 

Klasični brusketi, jednostavni a uvek voljeni brusketi u raznim opcijama. Zapecite baget u rerni, prelijte ga sa malo maslinovog ulja, po želji dodajte nekoliko granula belog luka. Iseckajte tvrd deo paradajza na kockice i dodajte malo oregana. Ovoj klasičnoj kombinaciji možete da pridodate šunku, pršutu, dimljenog lososa, avokado po ukusu.Umesto bageta kao osnovu možete koristiti tikvicu, avokado, pirinčane galete ili lanene pločice

Ražnjić sa suvim šljivama i maslinama, već dobro poznatoj kombinaciji suve šljive (bez kostiju) urolane u slaninu, dodajte masline i sir iz maslinovog ulja, koji ćete prethodno ostaviti u tegli da odstoji nekoliko dana. Možete dodati malo ljute papričice za minimalno pikantniji ukus. 

Jabuka čips,  iseckajte jabuku na tanke listiće. Dugo pecite na tihoj vatri, kako bi postala sto hrskavija. Dodajte malo cimeta, po ukusu možete dodati malo himalajske soli ili aleve paprike. Kada bude pečena, prelijte sa javorovim sirupom. Na isti način možete napraviti čips od batata, a dodatke, dodajte po ukusu.

dr Jovana MajstorovićAutor: dr Jovana Majstorović

doktorka medicine, specijalista dermatovenerolog.

Pohađala i položila akademski kurs za ishranu-nutricionistički kurs i stekla stručno zvanje „Nutricionista“ , Akademija „Purity“, York University. Više od pet godina radi u sportskoj medicini, kao doktorka i savetnica za ishranu dece, omladine i rekreativnih sportista.

Autorka mnogobrojnih tekstova na temu zdrave ishrane i zdravih stilova života na mnogobrojnim portalima, širom regije.

Kontakt: jovanamajstorovic@yahoo.com

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA