Stomačni grčevi kod beba

Problem stomačnih grčeva je za većinu roditelja aktuelan čak i kada beba nema određenih tegoba. Naime, nabavljaju se čajevi, preparati, primenjuju različiti recepti baka… kao da je u pitanju neka bolest.

Foto: Flickr

Ipak, prvo što treba imati na umu jeste da se radi o fiziološkoj pojavi. A takve pojave se ne leče, već mogu samo da se primene određene mere, koje olakšavaju tegobe.

Kada se javljaju stomačni grčevi?

 

Mogu da se jave već od 15. Dana života, a prisutni su najkasnije do devetog meseca. Period u kome se najčešće javljaju i spontano povlače je od drugog do petog meseca.

Šta se dešava kod beba kada imaju grčeve?

Bebe sisaju osam puta na dan. Količina popijenog mleka, u odnosu na njihovu težinu, odgovara jednom manjem obroku kod odraslog čoveka. Ako bi odrastao čovek imao osam obroka, jasno je da bi organi za varenje obavljali višestruko veći posao nego što je uobičajeno. Rad digestivnih organa karakterišu grčenja (kontrakcije) glatkih mišića želuca i creva. Ukoliko su kontrakcije česte i intenzivne, može da se javi bol. Dakle, svi simptomi koji se javljaju kod bebe zbog   stomačnih grčeva, zapravo su reakcija na bol.

 

Koji su simptomi stomačnih grčeva?

 

Roditelji najčešće primećuju plač bebe i ritanje nožicama. Ovo su, u stvari, glavni simptomi, a dominiranje nekog drugog simptoma navodi na pomisao da se ne radi o grčevima. Plač zbog grčeva je povremen i ne traje vise sati. Kod bebe koja ima samo stomačne grčeve, postoje periodi kada je mirna ili zadovoljno spava.

 

Koji simptomi se ne javljaju kod stomačnih grčeva?

 

Povraćanje svakako nije simptom stomačnih grčeva. Sumnju da se ne radi o grčevima, već o drugom poremećaju,  pobuđuje i nadimanje trbuha, proliv, krv u stolici, povišena telesna temperatura… Ako beba ima samo stomačne grčeve, nikada neće značajnije da poremeti ritam hranjenja ili da odbija obrok.

 

Kako utvrditi da se radi o stomačnim grčevima?

 

Iako su roditelji upoznati sa navedenim simptomima, ipak se dešava da nisu sigurni da li se radi o grčevima. Nesigurnost je razumljiva, jer su simptomi nespecifični i mogu da maskiraju «prava» oboljenja. Dilemu treba da razreši pedijatar   jednim pregledom, a ponekad i sa nekoliko pregleda – ukoliko proceni kako je potrebno da se beba prati tokom određenog perioda. Savet za roditelje je da od momenta pojave grčeva svaku dilemu rešavaju zajedno sa pedijatrom.

Koje mere treba primenjivati za olakšavanje tegoba kod stomačnih grčeva? 

Otkad postoji naučna medicina, jedna od tema su i stomačni grčevi novorođenčadi i odojčadi. Prema stavu savremene medicine, nije opravdana primena lekova u suzbijanju grčeva. Zabranjeno je davati blage analgetike (Paracetamol) – koji bi mogli da suzbiju bol i tako maskiraju eventualno hirurško oboljenje

Čajevi: preporučuju se čajevi koji sadrže ekstrakte kima, komorača i anisa. Najbolje je dati čaj originalno proizveden i upakovan.

Ljuljanje: blago ljuljuškanje može da bude od koristi za bebe koje je pedijatar pregledao i konstatovao da se radi o grčevima.

Masiranje stomaka: ranije je ova mera bila više primenjivana.

Istraživanja su pokazala da je od koristi samo lagano glađenje stomaka, ali ne i intenzivnija masaža, jer je bilo pojedinih situacija sa hirurškim posledicama (vezana creva).

Druge mere se ne preporučuju.

Veoma je važno znati da stomačni grčevi nisu obavezna faza u odrastanju vašeg deteta. Ima dece koja gotovo da nisu osetila bol stomačnih grčeva, kao što ima I one koja su bila na pedijatrijskom pregledu čak nekoliko puta zbog ove fiziološke pojave.

Ass. dr Miloš Ješić, pedijatar neonatolog

Podeli:

Komentari

 1. Ivana says:

  Postovani,
  Moja bebe ima 40 dana na dohrani je lijepo jede na svaka 2,3 sata ali stenje cesto i nogice dize gore pa me zanima da li su to grcici?Place nekada al ne cesto
  Hvala

 2. Ana says:

  Poštovani,
  moja beba ima mesec i po dana. U poslednje vreme preko dana vrlo malo spava, veže sat vremena sna i posle, sve po par minuta. Nekad plače a nekad se igra-guče i smejulji se.(u tim periodima kada ne spava). Dosta i bljucka, kad se vrti po krevecu obavezno bljucne. Inače je hranimo isključivo humanom anticolic. Noću spava ok, budi se jedanput. Vaš savet? Hvala.

 3. jaca says:

  Korisni saveti odlicna tema

 4. TATJANA says:

  Imam bebu od 21 dan. Dajem mu dohranu Aptamil ali on je poceo da ima grceve neposredno posle svakog jela. Po danu skoro nikako ne spava. Da li je to normalno?

  • MojPedijatar says:

   Ako beba lepo napreduje – dobija na težini, onda NEMA razloga za brigu, pošto se radi o kolikama – grčevima.

 5. Suada says:

  Postovani..moja beba je stara 16 dana ali vec od 8 dana poceo je imati simptome grceva…ali zadnja tri dana place po noci i i citav dan…cim ga podojim nakon nekoliko minuta pocne plakati i gurati nogicama..dali je moguce da citavu noc i dan svako malo place zbog grceva kada zaspe najvise sat vremena spava uredno jede…unaprijed hvala na odg

  • MojPedijatar says:

   Sve ovo zaista liči na grceve!

   Ako beba lepo dobija na težini – nema dileme, JESU grčići.

 6. Maja says:

  Postovani, imam bebu od 3 meseca, imamo puno grceva od samim pocetkom,rodila se u 34 nedelji.malo je dojim i davali prvo aptamil 1, pa nije mogla da kaki, pa sam joj promenila aptamil comfort…pila je dva meseca, no stolica joj bila tecna i zelenikava i nije puno kacila na tezini….da sad sam htela postepeno vratiti aptamil1 za dorucak i rucak sa colief kapima i evo posle nekoliko dana,uvece nemogu da je smirim od vristanja, ne zeli da jede, prebrzo guta pa onda pusti cuclu i place…dala sam joj daleron sirup za bolove, a sad su mi promenili ad u aptamil za intolerancije hrane i alergiju i ne zeli ni to popiti. Sta da radim dali da probam drugu hranu il nisu u pitanju grceva???

  • MojPedijatar says:

   Ako ni sa novom formulom NE bude bolje -treba obaviti pregled kod pedijatra-gastroenterologa

 7. Sneza says:

  Dobar dan.Beba ima 4 i po meseca,i ima jake grceve,imala je i zelenkastu stolicu.Dobila je Colief kapi,tri kapi prilikom svakog obroka,ja sam joj davala medjutim imala je 5 stolica na dan,zute boje,dr mi je rekla da stolice mogu biti redje,ali mi nije rekla da li smeju da budu tako ceste,drugi dan joj nisam smela dati kapi,imala je jednu stolicu,zelenkaste boje.Da li sme da ima tako ceste stolice kada joj dajem kapi?Da li je moguce da stolica ima zelenu boju zbog grceva?

Strana 3 od 10<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA