Stomačni grčevi kod beba

Problem stomačnih grčeva je za većinu roditelja aktuelan čak i kada beba nema određenih tegoba. Naime, nabavljaju se čajevi, preparati, primenjuju različiti recepti baka… kao da je u pitanju neka bolest.

Foto: Flickr

Ipak, prvo što treba imati na umu jeste da se radi o fiziološkoj pojavi. A takve pojave se ne leče, već mogu samo da se primene određene mere, koje olakšavaju tegobe.

Kada se javljaju stomačni grčevi?

 

Mogu da se jave već od 15. Dana života, a prisutni su najkasnije do devetog meseca. Period u kome se najčešće javljaju i spontano povlače je od drugog do petog meseca.

Šta se dešava kod beba kada imaju grčeve?

Bebe sisaju osam puta na dan. Količina popijenog mleka, u odnosu na njihovu težinu, odgovara jednom manjem obroku kod odraslog čoveka. Ako bi odrastao čovek imao osam obroka, jasno je da bi organi za varenje obavljali višestruko veći posao nego što je uobičajeno. Rad digestivnih organa karakterišu grčenja (kontrakcije) glatkih mišića želuca i creva. Ukoliko su kontrakcije česte i intenzivne, može da se javi bol. Dakle, svi simptomi koji se javljaju kod bebe zbog   stomačnih grčeva, zapravo su reakcija na bol.

 

Koji su simptomi stomačnih grčeva?

 

Roditelji najčešće primećuju plač bebe i ritanje nožicama. Ovo su, u stvari, glavni simptomi, a dominiranje nekog drugog simptoma navodi na pomisao da se ne radi o grčevima. Plač zbog grčeva je povremen i ne traje vise sati. Kod bebe koja ima samo stomačne grčeve, postoje periodi kada je mirna ili zadovoljno spava.

 

Koji simptomi se ne javljaju kod stomačnih grčeva?

 

Povraćanje svakako nije simptom stomačnih grčeva. Sumnju da se ne radi o grčevima, već o drugom poremećaju,  pobuđuje i nadimanje trbuha, proliv, krv u stolici, povišena telesna temperatura… Ako beba ima samo stomačne grčeve, nikada neće značajnije da poremeti ritam hranjenja ili da odbija obrok.

 

Kako utvrditi da se radi o stomačnim grčevima?

 

Iako su roditelji upoznati sa navedenim simptomima, ipak se dešava da nisu sigurni da li se radi o grčevima. Nesigurnost je razumljiva, jer su simptomi nespecifični i mogu da maskiraju «prava» oboljenja. Dilemu treba da razreši pedijatar   jednim pregledom, a ponekad i sa nekoliko pregleda – ukoliko proceni kako je potrebno da se beba prati tokom određenog perioda. Savet za roditelje je da od momenta pojave grčeva svaku dilemu rešavaju zajedno sa pedijatrom.

Koje mere treba primenjivati za olakšavanje tegoba kod stomačnih grčeva? 

Otkad postoji naučna medicina, jedna od tema su i stomačni grčevi novorođenčadi i odojčadi. Prema stavu savremene medicine, nije opravdana primena lekova u suzbijanju grčeva. Zabranjeno je davati blage analgetike (Paracetamol) – koji bi mogli da suzbiju bol i tako maskiraju eventualno hirurško oboljenje

Čajevi: preporučuju se čajevi koji sadrže ekstrakte kima, komorača i anisa. Najbolje je dati čaj originalno proizveden i upakovan.

Ljuljanje: blago ljuljuškanje može da bude od koristi za bebe koje je pedijatar pregledao i konstatovao da se radi o grčevima.

Masiranje stomaka: ranije je ova mera bila više primenjivana.

Istraživanja su pokazala da je od koristi samo lagano glađenje stomaka, ali ne i intenzivnija masaža, jer je bilo pojedinih situacija sa hirurškim posledicama (vezana creva).

Druge mere se ne preporučuju.

Veoma je važno znati da stomačni grčevi nisu obavezna faza u odrastanju vašeg deteta. Ima dece koja gotovo da nisu osetila bol stomačnih grčeva, kao što ima I one koja su bila na pedijatrijskom pregledu čak nekoliko puta zbog ove fiziološke pojave.

Ass. dr Miloš Ješić, pedijatar neonatolog

Podeli:

Komentari

 1. Suzana says:

  Poštovani, zamolila bih Vas za savet.
  Naime, bebac sada ima tri meseca i tri dana. Pre mesec dana smo pobedili flašicu i prešli na dojenje na zahtev. Zbog anemije je na terapiji sa folan tabletama 1/4 dnevno i ferum sirupom 2 x 2,5 ml svaki treći dan. Imali smo pauzu u terapiji tokom koje su njemu maltene nestali grčevi, a sada kada smo nastavili ima probleme posle svakog obroka. Teško podrigne, nosimo ga bar deset minuta posle obroka, ima gasove, desi se da i sat i po vremena kasnije malo bljucne uz plač, kao da mu tek tad proradi stomak, pomalo i balavi i deluje kao da mu je mučno tad, takav ima izraz lica.
  Da li postoji neki način da mu malo olakšamo terapiju?
  Npr. da je dajemo pre obroka ili posle, u nekom određenom razmaku?
  Još da napomenem da je pio probiotik Biogaja koji nije pomogao, pa smo pokušali i sa Liobif ampulama koje isto nisu učinile nikakav vidni boljitak.
  Hvala unapred.

  • MojPedijatar says:

   Probajte probiotik PROBIODROPS, ali treba bar 10 do 14 dana da bi se videli provi rezultati.

   Ako NI TO ne pomogne, proveriti krvnu sliku, pa razmisliti o prekidu (makar i na nekoliko nedelja) terapije gvožđem

 2. miljana says:

  Postovanje! Moja beba je stara 22 dana moj problem je sto puno bljucka cak mi se cini da sve povrati sto sisa cak zna i dok je na dojci da povrati. Dali je to zbog grceva ili sto nema redovnu stolicu desi se i po dva tri dana da nema stolicu. Unapred hvala!

  • MojPedijatar says:

   Ključni parametar procene j NAPREDOVANJE bebe!

   Ako beba lepo napreduje – to je obično bljuckanje koje zaista pojačavaju grčevi (kolike). U tom slučaju treba držati bebu najmanje 15 minuta uspravljenu posle podoja i sačekati da kolike (grčevi prođu).

 3. jasna says:

  Postovanje.Imam bebu staru 14 dana hranim je na flasicu ali nakon hranjenja beba previse bljucka cak bi rekla da povrati sve sto pojede

  • MojPedijatar says:

   Ako se to dešava posle SVAKOG obroka – neophodan je pregled!

   Ukoliko se bljuckanje dešava ponekad, a beba lepo napreduje – nema mesta za brigu.

 4. Saska says:

  Postovani, imamo bebicu staru 19 dana i mucimo muku sa grcicima jos iz porodilista. Naime, bebac je rodjen sitniji (2400g), i koliko mi se cini, napreduje i raste, a po preporuci pedijatra dojim ga na 2 sata . Medjutim, iako iskljucivo dojim, bez ikakve dohrane, grcevi mi se cine duzim. Nekada traju i po 24h sa kratkim prekidima. Slabo tada spava, ali uredno jede (malo se buni, ali ipak na kraju jede) i ima stolicu. Bljucka, vise puta dnevno, svaki dan. Nekada tecno mleko, nekada usireno. Koristimo espumisan kapi, i biogaiu, u nadi da cemo ih malo ublaziti, ali cini se uzalud. Moje pitanje je, da li treba da me brine sto grcevi traju toliko dugo? I da li je sve gore navedeno pokazatelj nekog drugog stanja? Moram da kazem da grcevi ne traju uvek toliko dugo, ali eto desavalo se.
  Hvala unaped na odgovoru.
  Pozdrav!

  • MojPedijatar says:

   Sve ukazuje da se radi o kolikama – grčevima. Oni mogu da traju do puna 3 meseca, tako da Vam treba mnogo strpljenja.

 5. Katarina says:

  Postovani
  imam bebu od 6 meseci pae zanima dali je moguce da jos ima grceve? grci se place budi nocu ppceli smo sa nemlacnom hranom lepo je prihvatila Ali cim jede krecu kako bolovi stomaka i da na pomenem ne kaki po 3-4 Dana.hvala u napred.

  • MojPedijatar says:

   Nisu to kolike – one prolaze sa puna 3 do 4 meseca. Ako beba lepo jede i napreduje, nema mesta za brigu. Ukoliko se intezivni bolni grčevi javljaju posle odredene nemlecne namirnice – to treba izbaciti iz bebine ishrane.

 6. Iva Lukovic says:

  Imam bebu dva meseca dobila je temperaturu 37. 2 sta da joj dam

  • MojPedijatar says:

   Ništa!

   To NIJE povišena temperatura – tek preko 38 se obara, a prvi korak je da se beba rashladi.

 7. Ivana Denić says:

  Poštovani, kada je najbolje dati probiodrops – pre ili posle podoja (i koliko pre ili posle)? Ja sam mu jednom dala na pola podoja pa me zanima da li je to ispravan način ili nije? Takođe, umesto vitamina D3 u apoteci su mi dali Vigantol kapi. Kako da ih uključim? Inače, moj bebac ima 3 mes. i 10 dana. Unapred hvala na odgovoru.

  S poštovanjem,
  Ivana

Strana 2 od 10<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA