Stomačni grčevi kod beba

Problem stomačnih grčeva je za većinu roditelja aktuelan čak i kada beba nema određenih tegoba. Naime, nabavljaju se čajevi, preparati, primenjuju različiti recepti baka… kao da je u pitanju neka bolest.

Foto: Flickr

Ipak, prvo što treba imati na umu jeste da se radi o fiziološkoj pojavi. A takve pojave se ne leče, već mogu samo da se primene određene mere, koje olakšavaju tegobe.

Kada se javljaju stomačni grčevi?

 

Mogu da se jave već od 15. Dana života, a prisutni su najkasnije do devetog meseca. Period u kome se najčešće javljaju i spontano povlače je od drugog do petog meseca.

Šta se dešava kod beba kada imaju grčeve?

Bebe sisaju osam puta na dan. Količina popijenog mleka, u odnosu na njihovu težinu, odgovara jednom manjem obroku kod odraslog čoveka. Ako bi odrastao čovek imao osam obroka, jasno je da bi organi za varenje obavljali višestruko veći posao nego što je uobičajeno. Rad digestivnih organa karakterišu grčenja (kontrakcije) glatkih mišića želuca i creva. Ukoliko su kontrakcije česte i intenzivne, može da se javi bol. Dakle, svi simptomi koji se javljaju kod bebe zbog   stomačnih grčeva, zapravo su reakcija na bol.

 

Koji su simptomi stomačnih grčeva?

 

Roditelji najčešće primećuju plač bebe i ritanje nožicama. Ovo su, u stvari, glavni simptomi, a dominiranje nekog drugog simptoma navodi na pomisao da se ne radi o grčevima. Plač zbog grčeva je povremen i ne traje vise sati. Kod bebe koja ima samo stomačne grčeve, postoje periodi kada je mirna ili zadovoljno spava.

 

Koji simptomi se ne javljaju kod stomačnih grčeva?

 

Povraćanje svakako nije simptom stomačnih grčeva. Sumnju da se ne radi o grčevima, već o drugom poremećaju,  pobuđuje i nadimanje trbuha, proliv, krv u stolici, povišena telesna temperatura… Ako beba ima samo stomačne grčeve, nikada neće značajnije da poremeti ritam hranjenja ili da odbija obrok.

 

Kako utvrditi da se radi o stomačnim grčevima?

 

Iako su roditelji upoznati sa navedenim simptomima, ipak se dešava da nisu sigurni da li se radi o grčevima. Nesigurnost je razumljiva, jer su simptomi nespecifični i mogu da maskiraju «prava» oboljenja. Dilemu treba da razreši pedijatar   jednim pregledom, a ponekad i sa nekoliko pregleda – ukoliko proceni kako je potrebno da se beba prati tokom određenog perioda. Savet za roditelje je da od momenta pojave grčeva svaku dilemu rešavaju zajedno sa pedijatrom.

Koje mere treba primenjivati za olakšavanje tegoba kod stomačnih grčeva? 

Otkad postoji naučna medicina, jedna od tema su i stomačni grčevi novorođenčadi i odojčadi. Prema stavu savremene medicine, nije opravdana primena lekova u suzbijanju grčeva. Zabranjeno je davati blage analgetike (Paracetamol) – koji bi mogli da suzbiju bol i tako maskiraju eventualno hirurško oboljenje

Čajevi: preporučuju se čajevi koji sadrže ekstrakte kima, komorača i anisa. Najbolje je dati čaj originalno proizveden i upakovan.

Ljuljanje: blago ljuljuškanje može da bude od koristi za bebe koje je pedijatar pregledao i konstatovao da se radi o grčevima.

Masiranje stomaka: ranije je ova mera bila više primenjivana.

Istraživanja su pokazala da je od koristi samo lagano glađenje stomaka, ali ne i intenzivnija masaža, jer je bilo pojedinih situacija sa hirurškim posledicama (vezana creva).

Druge mere se ne preporučuju.

Veoma je važno znati da stomačni grčevi nisu obavezna faza u odrastanju vašeg deteta. Ima dece koja gotovo da nisu osetila bol stomačnih grčeva, kao što ima I one koja su bila na pedijatrijskom pregledu čak nekoliko puta zbog ove fiziološke pojave.

Ass. dr Miloš Ješić, pedijatar neonatolog

Podeli:

Komentari

 1. Aleksandra says:

  Poštovani,
  Imam bebu staru 7 nedelja. Vec nekoliko noci za redom spava jako nemirno. Naime stenje i nabija glavicu u dušek i tako se pomera u krevecu, a sve to radi u snu. Na kratko otvori oci i ponovo zaspi. Da li su možda u pitanju grčevi? Da li da probam da joj sam espumisan kapi pred spavanje? Inače beba uglavnom sisa. ponekad, baš kada vidim da je jako gladna, a pritom je ispraznila obe dojke, dodam joj vrlo malo dohrane (oko 30ml).

  • MojPedijatar says:

   Mala je šansa da su grčevi, a daleko veća da su krenuli zubići, ili naprosto ružni snovi…

   Ovo je uobičajeno za drugu polovinu prve godine života, a može trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja, pa Vam treba strpljenje. Najvažnije je da beba lepo jede, aktivna je i vesela beba i da lepo napreduje.

 2. Dijana says:

  Dobro vece, postovanje, imam jedno pitanje.
  Naime, porodila sam se 9., beba ima 16 dana, krenuli su joj grcevi, sada malo nemirnije spava, tacnije lepo spava i odjednom pocne da place jako i smiri se kada je uzmem i ljuljkam.
  Koristimo biogaju za grceve ali ne vidim neki boljitak, da li bih smela da prestanem sa tim. I probam caj od komoraca npr?
  I malo se olenjila, kada je stavim na dojku ona vuce jako 5min i posle se uspava, ja je stipkam za petice ali nekada ne pomaze.
  Da li treba da se brinem da li jede dovoljno jer kad tako malo duze sisa ona posle obavezno bljucne ili povrati skoro sve cini mi se
  🙁
  Hvala unapred.

  • MojPedijatar says:

   NIKAKVI čajevi ovde NE pomažu!

   Grčevi su prirodna – normalna pojava, a NIŠTA ne može da ih eliminiše. Probiotk jeste razumna opcija, ali NE očekujte čudo.

 3. esma says:

  Dobro vecer. E ovako moja beba za 5 dana puni 3 mjec. I ima 6.100kg lijepo jede lijepo napraduje. Samo me brinu ti grcevi nam jos traju ujutro place grci se. Cak sam sad u zadnje vrjeme osjetila da joj crijeva rade da se cuju kad popije hapu. Nema proljeva nema tep. Sta bi moglo biti. Hvala .

  • MojPedijatar says:

   Kolike (grčevi) su normalna pojava kod beba, a obično traju do puna tri meseca. Ponekad mogu trajati i nekoliko nedelja duže.

   Najvažnije je da beba lepo jede i napreduje, a zbog grčdva nemate razloga da brinete.

 4. aleksandra says:

  Postovani,
  Nasa beba ima 17 dana i danas su joj ustanovljeni grcevi, naime prvo je stenjao nocu, a sada nakon podoja zaspi, i posle 15 minuta se budi i naglo vristi, i to samo danju, nocu uredno spava i cesto veze i po 5sati bez sisanja… ono sto mene interesuje su kapi koje nam je doktor prepisao, da li da ih uzimamo? Mogu li one stvarno pomoci ?

  • MojPedijatar says:

   Niste napisali KOJE kapi su Vam prepisane, ali jedno je jasno – grčevi su PRIRODNA pojava koju je nemoguće suzbiti, ali se mogu malo ublažiti. Probiotik je najbolji izbor, ali NE očekujte čudo!

 5. Branko says:

  Poštovanje. Pošto sam skoro bio u ovoj temi, i znam jednog mališu koji je imao grčeve 🙂 moram da preporučim proizvod koji u potpunosti ublažava i rešava problem stomačnih grčeva kod beba.

  Proizvod se zove ColiPrev, kapi su upitanju, i već posle prve doze problemi nestaju. Po onome što piše potpuno je prirodan, može se više videti na http://www.decijekolike.rs/

  Veliki pozdrav za sve koji vode sajt Moj Pedijatar, svaka čast za odlične tekstove! 🙂

 6. marija says:

  Imam sina od 2mj i borimo se sa napinjanjem i stenjanjem.po cjele dane mi stenje i napinje se sve dok ne prducne pa se malo smiri,pa onda opet tako.nekad mi nemoze prducnit pa pocne plakati.nemoze mi namiru ni spavati (spava na stomaku).iskljucivo ga dojim i dok mi jdm na sisi stenje,okrece se napinje nekad i zaplace.dignem ga dva,tri puta i da podrigne.probala sam svasta da mu pomognem od masaze,stavljala mu toplo na pupu,espumisan beby kapi,normia beby kapi,caj od komoraca i nista..sta da radim? Jesu li to uopce grcevi ili je u pitanju nesta drugo?

  • MojPedijatar says:

   To su sasvim jasni grčevi – KOLIKE.

   Kako se radi o prirodnom fenomenu, NEMOGUĆE ih je potpuno suzbiti, ali oni obično prolaze sa tri puna meseca (ponekad potraju i koju nedelju duže). Probajte davanjem probiotika za bebe, da malo pomognete, ali NE očekujte čudo.

 7. Milica says:

  Postovanje!
  Imam problemcic sa bebicom za 5 dana puni 2 meseca, u vecernjim satima kada jede(inace je na dohrani novalac ac – koja je iance namenjena za kolike) izbacuje hranu dok vuce cuclu, i ujedno vristi, grci se.. smirimo je na 5 minuta tako sto joj sklonimo hranu, ona krene da sisa palac, damo.joj opet ona pocinje sve isto. Mozete li mi dati neki savet?

  • MojPedijatar says:

   Čim beba bljucka ili povraća dok “vuče” flašicu – obrok se PREKIDA! Do sledećeg obroka (za 3 sata) NEMA hranjenja!

Strana 1 od 1012345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA